0

Μηχανικοί του Πανεπιστημίου Στάνφορντπραγματοποίησαν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός υπολογιστή που θα λειτουργεί χάρη στις μοναδικές φυσικές ιδιότητες των κινούμενων σταγονιδίων νερού.

Αυτός ο υπολογιστής δεν προορίζεται προς αντικατάσταση του λάπτοπ ή του smartphone μας. Σε αντίθεση με τους συμβατικούς υπολογιστέςπου επεξεργάζονται πληροφορίες, ο υπολογιστής του Στάνφορντ θα χρησιμοποιηθεί για την ανακάλυψη νέων τρόπων μετακίνησης της ύλης.

Για αυτό ακριβώς και δεν μοιάζει με τον υπολογιστή που έχετε μπροστά σας, ενώ διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Ο Μανού Πρακάς, επίκουρος καθηγητής βιομηχανικής στο Στάνφορντ και οι φοιτητές του σχεδίασαν τον υπολογιστή με γνώμονα τις λειτουργίες και όχι τη μορφή του.

Οι μηχανικοί έφτιαξαν μια διάταξη με μεταλλικά κομμάτια σε σχήμα Τ και Ι πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια που μοιάζει με πίστα του διάσημου ηλεκτρονικού παιχνιδιού Pac-Man. Γύρω από τη διάταξη τοποθετήθηκαν ηλεκτρομαγνητικά πηνία.




Τα μικροσκοπικά μεταλλικά μέρη επηρεάζουν το σχήμα του μαγνητικού πεδίου που παράγουν τα πηνία και τα σταγονίδια ενός υγρού βασισμένου στον σίδηρο ελέγχονται από μαγνητισμό.

Ο υπολογιστής μοιάζει με τις κοινές συσκευές επεξεργασίας ψηφιακών δεδομένων μορφής bit ως προς το ότι βασίζεται επίσης στη λογική και τον έλεγχο.

Αντί να επεξεργάζεται και να μεταφέρει πληροφορίες, ο υπολογιστής του Στάνφορντ φιλοδοξεί να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στα πληροφοριακά συστήματα με πλήθος πρωτόγνωρων εφαρμογών.

Επόμενος στόχος είναι η μείωση του μεγέθους και η εκτέλεση υπολογισμών με ακρίβεια.

Ο Πρακάς δηλώνει ότι το “υδάτινο” κομπιούτερ θα τους “διευκολύνει να ελέγξουν την ύλη ταχύτερα με ριζικά διαφορετικό τρόπο” χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Δείτε το video!



http://www.econews.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top