0

To Βιοκλιματικό Σπίτι GG είναι μια ξύλινη κατοικία χαμηλού περιβαλλοντικού αντίκτυπου εγκατεστημένη στις ορεινές περιοχές βορειοανατολικά της Βαρκελώνης στην Ισπανία.

Το σπίτι αυτό καταναλώνει 76,77% λιγότερη ενέργεια για θέρμανση από τις συμβατικές κατοικίες.

Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Alventosa Morell Arquitectes, η κατοικία αποτελείται από έξι προκατασκευασμένα κομμάτια που εντάσσονται ομαλά στην πλούσια βλάστηση της περιοχής.

Οι αρχιτέκτονες έχουν εκμεταλλευθεί διάφορες από τις αρχές του Παθητικού σπιτιού(Passivhaus) χωρίς ωστόσο να κάνουν “εκπτώσεις” στην άνεση.

Έχοντας στόχο τη βελτιστοποίηση της δόμησης ελαχιστοποιώντας παράλληλα τα κόστη, οι αρχιτέκτονες επέλεξαν το ξύλο ως μοναδικό οικοδομικό υλικό.




Αυτή η επιλογή τους ανάγκασε να συνεργαστούν με έναν συγκεκριμένο κλάδο, γεγονός που περιόρισε τις εναλλακτικές λύσεις, αλλά εξασφάλισε την εκτέλεση του έργου σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, αλλά και τον οικονομικό προϋπολογισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχιτέκτονες διενήργησαν βιοκλιματική μελέτη ώστε να διασφαλίσουν την εφαρμογή της βέλτιστης σχεδιαστικής στρατηγικής.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κατοικίας είναι ο ενδιάμεσος χώρος που συνδέει μεταξύ τους τα έξι ξεχωριστά “κουτιά”

Τα κουτιά αυτά λειτουργούν ως ηλιακοί συλλέκτες το χειμώνα για να θερμανθεί ο εσωτερικός χώρος, ενώ το καλοκαίρι μετατρέπονται σε σκεπασμένα αίθρια άμεσα συνδεδεμένα με τον περιβάλλοντα κήπο.

Το κέλυφος της κατοικίας επιτυγχάνει υψηλή θερμική αντίσταση, όπερ σημαίνει ότι απαιτείται ελάχιστη ενέργεια για να θερμανθεί το εσωτερικό.

econews
http://www.eletech.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top