Παρακαλώ ενημερώσατε με αν μπορώ να μετατρέψω έναν χειροκίνητο μελιτοεξαγωγέα σε ηλεκτροκίνητο, και πως; Ευχαριστώ!
Απάντηση...
Προσαρμόζοντας ένα ηλεκτρικό μοτέρ με διακόπτη για δύο κατευθύνσεις (εικ. 2). Σίγουρα μπορείτε να προμηθευτείτε τέτοια μοτέρ και περισσότερες πληροφορίες από κατασκευαστές μελιτοεξαγωγέων. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε στη θέση του μοτέρ ένα ηλεκτρικό δράπανο διαφορετικών ταχυτήτων που θα δώσει τη κίνηση. Η Μελισσοκομική Επιθεώρηση φιλοξένησε το έτος 1993 στο τεύχος Ιουλίου – Αυγούστου σχετικό άρθρο του Ιερέως Ευάγγελου Καρακάση (σελ. 252-253). Σας μεταφέρω αυτούσια τα κυριότερα σημεία του συγκεκριμένου κειμένου.
«Η ισχύς για την περιστροφή του μελιτοεξαγωγέα είναι μικρή και 300-500 watt είναι αρκετά. Οι στροφές του ηλεκτροκινητήρα δράπανο είναι πάρα πολλές και θα πρέπει να μειωθούν. Για το σκοπό αυτόν χρησιμοποιείται ένα ηλεκτρικό όργανο που βρίσκεται στο εμπόριο και λέγεται dimmer (ντίμερ) με το οποίο ρυθμίζονται οι στροφές του δράπανου. Το ντίμερ τοποθετείται ανάμεσα στην πρίζα και στο δράπανο εν σειρά. Απαραίτητο είναι να υπάρχει και ένας χρονοδιακόπτης (μέχρι 5 λεπτών) που θα ρυθμίζει και τη διάρκεια περιστροφής του μελιτοεξαγωγέα.
Η περιστροφή του δράπανου πρέπει να δίνεται στον κατακόρυφο άξονα του μελιτοεξαγωγέα για να μπορούν να αξιοποιηθούν περισσότερες στροφές του κινητήρα. Γι’ αυτό το δράπανο τοποθετείται στην σταθερή βάση του ώστε το τσοκ του να βρίσκεται πάνω από τον κατακόρυφο άξονα. Η βάση βιδώνεται πάνω στον μελιτοεξαγωγέα. Με ένα σιδηροπρίονο γίνεται μια τομή που διέρχεται από την διάμετρο του κατακόρυφου άξονα και στο τσοκ του τρυπανιού τοποθετείται μια άκρη δυνατού κατσαβιδιού. Ρυθμίζονται οι στροφές στο ντίμερ στις πολύ χαμηλές και ξεκινά το δράπανο και καθώς λειτουργεί ρυθμίζεται η επιθυμητή ταχύτητα και ο χρόνος λειτουργίας. Έτσι, η λειτουργία του συστήματος γίνεται μόνο με το κεντρικό διακόπτη on-off. Η τομή στον κατακόρυφο άξονα θα πρέπει να είναι βαθειά ώστε το κατσαβίδι να μην πηδάει και επίσης το δράπανο και η βάση του νε είναι σταθερά βιδωμένα (εικ.3). Ο διακόπτης on-off, ο χρονοδιακόπτης και το ντιμερ μπορεί να τοποθετηθούν σ’ ένα κουτί και να υπάρχουν έξω μόνο οι διακόπτες του. Το κουτί αυτό θα παίρνει ρεύμα από τη πρίζα και θα τροφοδοτεί το δράπανο.»
Υπάρχουν και άλλες πατέντες μετατροπής του χειροκίνητου μελιτοεξαγωγέα σε ηλεκτροκίνητο που είναι δημοσιευμένες σε μελισσοκομικά blog όπως το zeros.blogspot.com που αξίζει να δείτε.
Εικ. 1. Mετατροπή χειροκίνητου σε ηλεκτρικό μελιτοεξαγωγέα (σκίτσο Ιερέως Β. Καρακάση 1993)
Εικ. 2. Ηλεκτρικό μοτέρ τοποθετημένο σε χειροκίνητο μελιτοεξαγωγέα
Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ
http://orinimelissa.blogspot.gr/
Δημοσίευση σχολίου