0
Κανείς δεν θέλει να ζεστένεται ή να καίγεται από τις υψηλές θερμοκρασίες κάποιες μέρες του καλοκαιριού και ειδικότερα τη νύχτα. Μπορείτε να κάνετε τις μέρες και τις βραδιές αυτές πολύ όμορφες και να ρυθμίσετε την ζωή σας με μικρές αλλαγές, όπως έκαναν άλλοτε οι παππούδες μας.

Δεν είναι μόνο τα κλιματιστικά εχθρικά για το περιβάλλον, αλλά είναι και αρκετά ακριβά. Αν ψάχνετε φθηνές και οικολογικές λύσεις για δροσιά το καλοκαίρι εδώ είναι 11 συμβουλές για να κρατήσετε τη ζωή σας υποφερτή κατά τη διάρκεια του επόμενου κύματος καύσωνα.

Χρησιμοποιήστε βαμβακερά σεντόνια. Τα ελαφριά βαμβακερά σεντόνια "αναπνέουν" και αποπνέουν μία αίσθηση δροσιά αν είναι 100% βαμβακερά. Αποθηκεύστε τα άλλα σεντόνια για τις λιγότερο καταπιεστικές εποχές του ύπνου σας.

Βάλτε τα σεντόνια στην κατάψυξη. Μια ώρα πριν πέσετε για ύπνο βάλτε τα σεντόνια σε μία αεροστεγή σακούλα και μετά κατευθείαν στην κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο, την ώρα του ύπνου, θα έχετε ένα ωραίο και δροσερό-αναζωογονητικό βραδινό ύπνο.

Κοιμηθείτε με ένα μπουκάλι παγωμένο. Ξέρετε πώς οι ορειβάτες κοιμούνται με ένα μπουκάλι ζεστό νερό στους υπνόσακούς τους, όταν βρίσκονται σε ψυχρές αποστολές; Λοιπόν, μπορείτε να κάνετε το αντίθετο. Βάλτε ένα μπουκάλι νερό στην κατάψυξη το πρωί, και τοποθετήστε το κοντά σας όταν κοιμάστε. Το κρύο θα σας κρατήσει από την υπερβολική εφίδρωση σε μια πραγματικά καυτή νύχτα.




Φοράτε φαρδιά ρούχα. Σφιχτά και στενα ρούχα και υφάσματα που δεν "αναπνέουν" ενθαρρύνουν την εφίδρωση. Αντ 'αυτού, να φοράτε χαλαρά, ανοιχτόχρωμα, φυσικά υφάσματα -τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα.

"Φτιάξτε" το δικό σας κλιματιστικό. Κρεμάστε ένα βρεγμένο αλλά όχι μούσκεμα σεντόνι μπροστά από ένα ανοιχτό παράθυρο ή τοποθετείστε ένα πιάτο με παγάκια μπροστά από έναν ανεμιστήρα. Το φύσημα του αέρα από τον ανεμιστήρα ή από το παράθυρο λειτουργεί σαν κλιματιστικό παρέχοντάς σας μία ανακούφιση από την ζέστη. Επιπλέον είναι πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον από ό, τι ένα παραδοσιακό air-condition

Κοιμηθείτε σε μια αιώρα. Οι αιώρες είναι πολύ πιο δροσερές. Επιτρέπουν την ροή του αέρα σε όλο το σώμα σας, ενώ ένα παραδοσιακό στρώμα μπορεί να δημιουργήσει θερμά σημεία από κάτω σας. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η αιώρα-ύπνου δημιουργεί βαθύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο. Εαν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να την τοποθετήσετε μέσα στο διαμέρισμα ή στο μπαλκόνι σας, κάντε το επιλέγοντας, επιπλέον, ένα μέρος που δημιουργείται ρεύμα αέρα.

Πάρτε ένα δροσερό ντους. Αν χρειαστεί να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας γρήγορα και δραστικά, κάντε ένα κρύο ντους. Θα κρυώσει αμέσως τη θερμοκρασία του σώματός σας και θα σας κρατήσει δροσερούς για ώρες μετά. Αυτή είναι μια εξαιρετική ιδέα, αν έχετε εργαστεί έξω και χρειάζεστε άμεση ανακούφιση.

Κοιμηθείτε χαμηλά. Όπως όλοι γνωρίζουμε, όσο ψηλότερα, τόσο η θερμότητα αυξάνεται. Αν κοιμάστε σε ψηλό όροφο -και υπάρχει η δυνατότητα- μετακομίστε στον πρώτο ή το ισόγειο. Εναλλακτικά μπορείτε να κοιμηθείτε στο πάτωμα, στρωματσάδα, ακολουθώντας ταυτόχρονα κάποιες από τις υπόλοιπες συμβουλές.

Χρησιμοποιήστε ελάχιστο φωτισμό. Οι συσκευές που λειτουργούν με ρεύμα παράγουν θερμότητα όσο μικρή κι αν είναι -ακόμα κι αν είναι κλειστές, σε θέση stand-by. Ακόμα και οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας εκπέμπουν θερμότητα. Όσο λιγότερα φώτα, τόσο το καλύτερο. Επίσης, αποσυνδέστε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές κατά τη διάρκεια της νύχτας: τηλέφωνο, υπολογιστή, τηλεοράση κλπ. Ακόμα και η παραμικρή πηγή θερμότητας πρέπει να ελαχιστοποιηθεί σε μία πολύ ζεστή νύχτα.

Αποφεύγετε να μαγειρεύετε μέσα. Αν υπάρχει η δυνατότητα μαγειρέψτε έξω, στο μπαλκόνι ή στην αυλή, με γκάζι, ηλεκτρικά μάτια, σε μια υπαίθρια ψησταριά, ή με κάποιο άλλο τρόπο. Όταν μαγειρεύετε μέσα στην κουζίνα, η θερμότητα παγιδεύεται και εξαπλώνεται στους εσωτερικούς χώρους. Αν μπορείτε, μην μαγειρεύετε καθόλου επιλέγοντας κρύα γεύματα, όπως σαλάτες ή σάντουιτς που δεν χρειάζονται κάποιο είδος ψησίματος ή μεγειρέματος.

Φάτε ελαφρά. Εάν φάτε ένα τεράστιο γεύμα, το σώμα σας θα δημιουργήσει πολλή ενέργεια θερμότητας κατά την πέψη του. Αντ 'αυτού, φάτε δροσερά, ελαφρά γεύματα, όπως κρύες σαλάτες (προσοχή με την χωριάτικη) για τις πραγματικά ζεστές μέρες. Επίσης, δοκιμάστε να φάτε πολύ πικάντικα φαγητά, τα οποία αυξάνουν την κυκλοφορία, προκαλούν εφίδρωση, και κάνουν το περιβάλλον γενικά πιο ανεκτό. Μάλλον δεν είναι τυχαίο που οι μεξικάνοι αξιοποιούν αυτό τον τρόπο στα μέρη τους.


http://www.diadrastika.com

Δημοσίευση σχολίου

 
Top