0

Αυτοί που αγαπούν τα γλυκά, αλλά ψάχνουν συνεχώς τρόπους να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη, έχουν ήδη ανακαλύψει και προσθέσει στη διατροφή τους το σιρόπι αγαύης. Το σιρόπι αγαύης, ένα από τα πιο υγιεινά φυσικά γλυκαντικά τον τελευταίο καιρό, έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαιτέρως διάσημο λόγω της πλούσιας γεύσης του και κυρίως του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη.


Το σιρόπι αγαύης αποτελεί τη νέα μόδα στα φυσικά γλυκαντικά. Το νέκταρ ή σιρόπι αγαύης προέρχεται από την αγαύη, που είναι το κακτοειδές φυτό από το οποίο παίρνουμε και την τεκίλα. Το νέκταρ αγαύης είναι πιο γλυκό από το μέλι αλλά χάρη στο χαμηλό γλυκαιμικό του δείκτη, δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η γεύση του νέκταρ αυτού θυμίζει κάτι ανάμεσα σε μέλι και καραμέλα. Το θετικό του στοιχείο είναι πως με ελάχιστη ποσότητα του νέκταρ παίρνεις τη γλύκα που θέλεις. Στην περίπτωση της ζάχαρης, θα χρειαζόσουν 3 φορές μεγαλύτερη ποσότητα. Το μόνο αρνητικό στοιχείο εξακολουθεί να είναι η υψηλή τιμή του.
Πράγματι το σιρόπι αγαύης, γνωστό και ως νέκταρ, διαθέτει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (11 – 19), δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δεν επιβαρύνει το πάγκρεας. Ακόμη, διαλύεται εύκολα και έχει ευχάριστη απαλή γεύση, παρόμοια περίπου με μέλι. Περιέχει ίχνη από σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Το σιρόπι της αγαύης εξάγεται από τα φύλλα του φυτού, κατόπιν ειδικής επεξεργασίας, η οποία δεν ξεπερνάει σε κανένα στάδιο μεταποίησης τους 45 βαθμούς Κελσίου, ώστε να είναι ευεργετικό, με όλα τα θρεπτικά του στοιχεία ανέπαφα. Περιέχει ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου (170mg στη 1 κουτ. σούπας), όπως επίσης σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.
Αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με σιρόπι αγαύης όχι μόνο μειώνετε τη συνολική περιεκτικότητα των θερμίδων που προσλαμβάνετε αλλά προστατεύετε και την υγεία σας. Μειώνει την επιθυμία (λιγούρα) για υψηλού γλυκαιμικού δείκτη τροφές (ζάχαρη, γλυκά, παγωτά, αναψυκτικά, μέλι), γιατί προσφέρει ένα αίσθημα ικανοποίησης και κορεσμού για περισσότερη ώρα, χωρίς ανεπιθύμητες μεταβολές του σακχάρου του αίματος.
Είναι πιο γλυκό από το μέλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολύ λιγότερη ποσότητα από ότι λευκή ζάχαρη και διαλύεται εύκολα γι’ αυτό και χρησιμοποιείται και σε κρύα γλυκά και ποτά. Το σιρόπι αγαύης είναι 25% πιο γλυκό από τη ζάχαρη. Για αυτό όταν είναι να το δοκιμάσετε σε συνταγές ξεκινήστε με ένα ποσό της αγαύης που είναι το 1/2 του ποσού της ζάχαρης και στη συνέχεια, αφού δοκιμάσετε, προσθέτετε μέχρι να βρείτε τη γεύση που θέλετε.
Χρήσεις μαγειρικής
Η ουδέτερη γλυκιά γεύση του είναι διακριτική και δεν επηρεάζει, ούτε υπερισχύει άλλων γεύσεων σε διάφορες συνταγές. Το σιρόπι αγαύης χρησιμοποιείται σε συνταγές αρτοζαχαροπλαστικής, αλλά και ως γλυκαντικό σε χυμούς, τσάι, smoothies. Δίνει υπέροχη γεύση και κάνει ανεκτούς ή εύγευστους τους περισσότερους χυμούς πράσινων λαχανικών. Χρησιμοποιήστε το ως συστατικό ντρέσινγκ στις σαλάτες σας, στις σπιτικές μαρμελάδες, αντί για μέλι και στα δημητριακά ή το ψωμί σας. Διαλύεται στιγμιαία εξίσου εύκολα σε ζεστά και κρύα ροφήματα.

http://thessmama.gr/?p=6819

Δημοσίευση σχολίου

 
Top