0
Tο συκώτι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας, ζυγίζει περίπου 1,5 κιλά και είναι υπεύθυνο για πολλές βασικές λειτουργίες του σώματος καθημερινά. Κατά κύριο λόγο, η δουλειά του συκωτιού μας είναι να φιλτράρει το αίμα που προέρχεται από την πεπτική οδό, μεταβολίζοντας έτσι τα θρεπτικά συστατικά, τα φάρμακα, το αλκοόλ και άλλες ουσίες που καταναλώνονται ενώ παράλληλα βοηθάει κ στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Επίσης κατασκευάζει πρωτεΐνες και παράγει χολή, η οποία συμβάλει στη διάλυση του λίπους και στην μείωση της χολερυθρίνης, μιας δυνητικά επιβλαβής ουσίας που σχηματίζεται από τη διάσπαση των νεκρών ερυθρών αιμοσφαιρίων, από το αίμα.
Γιατί η υγεία του ήπατος μας μπορεί να χρειαστεί επιπρόσθετη υποστήριξη
Ένα υγιές ήπαρ είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία σχεδόν όλων όσων καταναλώνουμε - πρωτεΐνη, λίπος ή υδατάνθρακες - μετατρέποντάς τα σε γλυκόζη που χρησιμοποιείται ως καύσιμο. Αλλά, αφού ό, τι καταναλώνουμε περνά μέσα από το συκώτι αυτό σημαίνει πως το συκώτι μας υποβάλλεται σε μια σειρά από τοξίνες (φυτοφάρμακα, ορμόνες, πρόσθετα τροφίμων, το αλκοόλ, τα φάρμακα, μικροοργανισμούς, και άλλα) σε τακτική βάση.

Το ήπαρ θα μετατρέψει είτε αυτές τις επιβλαβείς τοξίνες σε λιγότερο επιβλαβείς ή θα διασφαλίσει ότι θα αποβληθούν από το σώμα μας εντελώς. Ωστόσο, αναπόφευκτα κάποιες τοξίνες παραμένουν είτε κρυμμένες σε ορισμένα κύτταρα του ήπατος ή δημιουργούν ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν το συκώτι μας και τη γενική υγεία μας. Γι 'αυτό είναι τόσο σημαντικό να υποστηρίξουμε την υγεία του ήπατος μας με όποιο τρόπο μπορούμε.
Οι τροφές που τρώμε, τα φάρμακα που παίρνουμε, τα ποτά που καταναλώνουμε ... όλα αυτά επιβαρύνουν την υγεία του ήπατος. Μπορούμε βέβαια να κρατήσουμε το συκώτι μας σε άριστη λειτουργική κατάσταση, ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα.
1. Καταναλώνουμε οργανικά/βιολογικά τρόφιμα.
Η διατροφή μας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πιθανές επιβαρύνσεις για το συκώτι μας, καθώς πολλά τρόφιμα είναι μολυσμένα με φυτοφάρμακα, αυξητικές ορμόνες και χημικά πρόσθετα.
Με την κατανάλωση οργανικών επιλέγουμε τα πιο αγνά τρόφιμα, πράγμα που σημαίνει ότι γλιτώνουμε το συκώτι μας από διάφορες τοξίνες. Εξ ορισμού, τα βιολογικά τρόφιμα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, συνθετικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα, αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες και άλλα φάρμακα.




2. Περιορίζουμε τη ζάχαρη, τα τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν trans λιπαρά ή υδρογονωμένα έλαια
Δύο ακόμα διατροφικά "βάρη" για το συκώτι μας κρυμμένα σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι τα trans λιπαρά και η ζάχαρη. Τα τρανς λιπαρά είναι κοινά στα τηγανισμένα τρόφιμα όπως τηγανιτές πατάτες και τα ντόνατς, κρουασάν, μπισκότα, κράκερ και μια πλειάδα άλλων επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία δυστυχώς καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Αν στη λίστα με τα συστατικά περιέχονται «υδρογονωμένα» ή «μερικώς υδρογονωμένα» έλαια, θα περιέχουν και κάποιο ποσοστό trans λιπαρών. Ζάχαρη-Φρουκτόζη βρίσκεται επίσης σε πολλές επεξεργασμένες τροφές καθώς και σε σόδα και χυμό φρούτων. Η καθημερινή κατανάλωση τέτοιων τροφίμων οδηγούν σε λιπώδες ήπαρ.
3. Αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
Από την αντίθετη πλευρά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη διατροφή μας στρατηγικά για να υποστηρίξουμε την υγεία του ήπατος μας, καταναλώνοντας πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά που αποτελούν φυσική αποτοξίνωση.
Συγκεκριμένα τα κρεμμύδια, το σκόρδο και όλα τα σταυρανθή λαχανικά ( μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, κλπ) βοηθούν το συκώτι μας να αποτοξινωθεί από τις περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων και των φυτοφαρμάκων. Τα λαχανικά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν τις τοξίνες να κινηθούν μέσω του πεπτικού σωλήνα μας, μειώνοντας έτσι το ''στρες'' στο συκώτι μας. Επίσης ο κουρκουμάς, η κανέλα και η γλυκόριζα υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία του ήπατος.
4. Αλκοόλ με μέτρο (αν όχι καθόλου)
Το αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα του ήπατος και να οδηγήσει σε βλάβη του ήπατος η οποία προκαλεί λιπώδες ήπαρ, φλεγμονή, αλκοολική ηπατίτιδα ή κίρρωση. Εάν υπάρχει ήδη ηπατική νόσος, ακόμη και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.
5. Χρησιμοποιούμε φυσικά προϊόντα οικιακής χρήσης
Σε όσο περισσότερες χημικές ουσίες εκτιθέμαστε, τόσο περισσότερο το συκώτι μας θα πρέπει να εργαστεί για να μας κρατήσει υγιείς. Μπορούμε να μειώσουμε το στρες στο συκώτι μας επιλέγοντας φυσικά προϊόντα καθαρισμού για το σπίτι μας και φυσικά προϊόντα προσωπικής φροντίδας για το σώμα μας. Χρησιμοποιούμε στη βρύση μας φίλτρο έτσι ώστε το πόσιμο νερό να είναι απαλλαγμένο από ρύπους. Ακόμη μπορούμε να σκεφτούμε τη χρήση ενός ιονιστή, ειδικά αν ζούμε σε μια περιοχή υψηλής κυκλοφορίας.
6. Προσοχή στα Φάρμακα
Η λήψη φαρμάκων σε ακατάλληλες δόσεις, για πάρα πολύ καιρό, ή η ανάμιξή τους με άλλες ουσίες, όπως το αλκοόλ ή άλλα ναρκωτικά, μπορεί να βλάψει την υγεία του ήπατος μας.
7. Άσκηση
Η άσκηση είναι ένας απλός τρόπος για να μειώσουμε τον κίνδυνο της νόσου που λέγεται λιπώδης ήπαρ. Όχι μόνο βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους αλλά και βελτιώνει την λειτουργικότητα και την υγεία του ήπατος ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους.
Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι είχαν φυσική δραστηριότητα για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα βελτίωσαν τα ηπατικά ένζυμα αλλά και άλλους δείκτες λειτουργίας του ήπατος.
8. Αποφύγετε το κάπνισμα
Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει την ικανότητα του ήπατος να επεξεργάζεται και να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα μας. Μπορεί επίσης να κάνει μια ήδη υπάρχουσα ηπατική νόσο χειρότερη.

diatrofi.gr και Web
boro
http://revealedtheninthwave.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top