0

Η μικρή εταιρεία ELP Laser Turntable (http://elpj.com/), με έδρα την Ιαπωνία, έχει πατεντάρει και πουλάει ειδικά κατασκευασμένα μηχανήματα, τα οποία παίζουν βινύλια χωρίς βελόνα. Παρακάτω θα δείτε ένα βίντεο το οποίο παρουσιάζει τόσο την ιδέα/φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία αυτών των μηχανημάτων όσο και μια παρουσίαση της εφαρμογής αυτής.

Ο πρόεδρος της ELP αγαπάει τη μουσική και εξηγεί γιατί ο αναλογικός ήχος είναι καλύτερος από τον ψηφιακό. Υπάρχουν γενικά πολλές απόψεις πάνω στο θέμα, με την βασική ειδοποιός διαφορά να είναι πως ο αναλογικός ήχος παράγει φυσικά ηχητικά κύματα ενώ το CD αναπαραγάγει ψηφιακά τη μουσική, η οποία είναι γραμμένη σε δυαδικό κώδικα.

Από την πλευρά της επιστήμης της φυσικής, εξηγείται ως εξής: Τα αυλάκια του βινυλίου είναι χαραγμένα και η βελόνα αναπαραγάγει ηχητικά κύματα, διαφορετικών συχνοτήτων, από την τριβή. Πλέον όμως αυτό γίνεται και χωρίς βελόνα και χωρίς τριβή άρα και δίχως φθορά.

Το μόνο πρόβλημα είναι, καθώς η ίδια η εταιρεία θέλησε να πουλήσει την πατέντα, ότι οι μεγάλες εταιρείες (βλέπε Sony) απέρριψαν την πρόταση λόγω δύο ζητημάτων. Πρώτον, το CD έχει αντικαταστήσει ουσιαστικά το βινύλιο από το 1988 και δεν παρουσιάζει επιχειρηματική ευκαιρία. Και δεύτερον είναι το κόστος και η δύσκολη διαδικασία κατασκευής. Ένα μηχάνημα ζυγίζει περίπου 19 κιλά και το κόστος τους κυμαίνεται από 12, 390€ σε 16,370€. Πολύ, πολύ, μα πάρα πολύ ακριβό.

Ίσως στο μέλλον, να έχουμε μία ουσιαστική ανανέωση της βιομηχανίας βινυλίου, όχι μόνο στη παραγωγή δίσκων, που ικανοποιούν τους φετιχιστές (ε, φετίχ δεν είναι πλέον;) αλλά και στην κατασκευή μηχανημάτων παραγωγής, παρόμοιου τύπου (χωρίς βελόνα) όπου δεν θα έχουμε και φθορά του βινυλίου με τη χρήση.

Μέχρι τότε, έχουμε ακόμη.







http://rockoverdose.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top