0
Πάρτυ στην ταράτσα, μπάρμπεκιου με την παρέα και χαλαρωτικές στιγμές με ένα βιβλίο κάτω από την ξύλινη πέργκολα. Αυτή είναι η απόλυτη εικόνα του καλοκαιριού... ειδικά για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές σε κάποιο νησί του Αιγαίου. Ακόμα και μια μικρή ταράτσα μπορεί μέσα από «έξυπνα» tips να μετατραπεί σε μια όαση γεμάτη λουλούδια, μπαμπού έπιπλα και χαμηλό φωτισμό. Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες για να χαρακτηριστεί η ταράτσα του σπιτιού σας ως το τέλειο roof garden της γειτονιάς σας...

Σχεδιάστε τη διακόσμηση της ταράτσας πάνω σε χαρτί

Πριν αρχίσετε να ανεβάζετε τα έπιπλα στην ταράτσα, πάρτε μπροστά σας ένα χαρτί με κλίμακα και αποτυπώστε πάνω του το διαθέσιμο χώρο. Με άλλα λόγια, βρείτε τις διαστάσεις της ταράτσας και τα σημεία που προσφέρουν σκιά κατά τις μεσημεριανές ώρες, κυρίως εξαιτίας των γειτονικών κτιρίων. Με άλλα λόγια, πρέπει να σχεδιάσετε στο χαρτί τη διαδρομή που ακολουθεί ο ήλιος και την κατεύθυνση που έχει ο άνεμος, ώστε να αγοράσετε τα κατάλληλα φυτά που θα χαρίσουν «δροσιά» στο roof garden σας.



Φέρτε το αναπαυτικό καθιστικό σας... στην ταράτσα!

Η ταράτσα «απαιτεί» ένα άνετο καθιστικό που θα ηρεμεί το πνεύμα σας. Μελετήστε το χώρο, ώστε να τοποθετήσετε στο σωστό σημείο το τραπέζι με τις καρέκλες και τα σκαμπό ή τον χειροποίητο καναπέ από παλέτες και αφήστε άδειο ένα μικρό κομμάτι για τις ξαπλώστρες. Διακοσμήστε το χώρο με κεράκια, φαναράκια και ένα μικρό συντριβανάκι με νερό που θα σας «ταξιδέψει» μακριά από την πολύβουη Αθήνα. Επίσης, μη διστάσετε να γεμίσετε την ταράτσα με χρώμα, αγοράζοντας μαξιλάρια με prints ή βάφοντας τις ξύλινες καρέκλες με έντονες αποχρώσεις. Μια ακόμα όμορφη ιδέα είναι να χαρίσετε στο χώρο... χαρακτήρα θερινού σινεμά, τοποθετώντας έναν κινηματογραφικό προβολέα με επαρκή φωτεινότητα και αντίθεση.




«Προστατέψτε» την ιδιωτική ζωή σας με καλαμωτές

Οι καλαμωτές από μπαμπού, όχι μόνο θα περιφράξουν τον ανοιχτό χώρο, αλλά θα σας χαρίσουν περισσότερη προστασία στις ιδιωτικές στιγμές σας. Εκεί είστε σε θέση να απολαύσετε βραδιές με φίλους ή το σύντροφό σας και σίγουρα δεν επιθυμείτε πάνω σας τα αδιάκριτα μάτια των γειτόνων. Στερεώστε την καλαμωτή στα κάγκελα και φυτέψτε θάμνους κατά μήκος της ταράτσας, με σκοπό να δημιουργηθεί ένας «φυσικός» φράχτης.



Αγοράστε αέρινα πανιά και μια λευκή τέντα ή ομπρέλα

Ο ήλιος στην ταράτσα είναι δυο ή τρεις φορές πιο «ανυπόφορος» από τη βεράντα του σπιτιού. Γι’ αυτό πρέπει να προνοήσετε και να κατευθυνθείτε, είτε προς την ξύλινη πέργκολα με αναρριχητικό φυτό, είτε σε μια μεγάλη πάνινη ομπρέλα με μεταλλικό σκελετό. Ωστόσο, προσέξτε να τη δέσετε καλά για να μην παρασυρθεί από τον αέρα, ειδικά εάν βρίσκεται στον έκτο όροφο. Παράλληλα, κρεμάστε αέρινα λευκά ή γαλάζια πανιά και θα αποκτήσετε ένα χώρο που «μυρίζει» νησί.

Φυτέψτε λουλούδια σε... DIY γλάστρες!

«Όχι» δεν χρειάζεται να αγοράσετε ακριβά φυτά και τεράστιους κάκτους που στοιχίζουν μια περιουσία. Αντίθετα, κατασκευάστε DIY γλάστρες με τενεκέδες, μεταλλικά δοχεία ή παλέτες και κινηθείτε με χρωματιστά λουλούδια εξωτερικού χώρου (μικρού μεγέθους) που να «αντέχουν» τον ήλιο και να μην απαιτούν υπερβολικό πότισμα. Με άλλα λόγια, μην προτιμήσετε τις καμέλιες, τις γαρδένιες και τις αζαλέες, αλλά τα πιο σκληροτράχυλα φυτά, όπως είναι οι μικρές ελιές, τα αρωματικά φυτά, τα τριαντάφυλλα και το γιασεμί. Καλό είναι επίσης, να χρησιμοποιήσετε μεγάλες ξύλινες ζαρντινιέρες για να φυτέψετε μέσα θάμνους και παρτέρια με φυτά, όπως είναι: γιούκα, αγγελική, πυξάρι ή λιγούστρο.



Πείτε «ναι» στο μπάρμπεκιου και τον ξύλινο πάγκο μαγειρικής

Τι καλύτερο από βραδιές μπάρμπεκιου με φίλους πάνω στην ταράτσα; Αγοράστε ένα οικονομικό ηλεκτρικό μπάρμεκιου, ένα εξωτερικό ξύλινο τραπεζάκι για τη μαγειρική και ένα μικρό ψυγειάκι για τις μπύρες. Κατευθυνθείτε προς ένα μικρό φορητό μπάρμπεκιου, που λειτουργεί με αέριο ή κάρβουνο, το οποίο θα πιάσει λίγο χώρο στην ταράτσα σας. Εναλλακτικά, εάν πρόκειται για μια τεράστια ταράτσα, πειραματιστείτε με ένα μόνιμο φουρνάκι με τούβλο. Πρόκειται για μια επένδυση που θα «απογειώσει» τα καλοκαιρινά βράδια σας.


http://www.flowmagazine.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top