0

Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί γιατί πολλά ρολόγια χειρός έχουν περιστρεφόμενη στεφάνη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Αλήθεια γιατί πολλά ρολόγια έχουν περιστρεφόμενη στεφάνη; Εξυπηρετεί πραγματικά σε κάτι ή υπάρχει απλά για αισθητικούς λόγους; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Για να καταλάβουμε όμως πλήρως τη χρήση και τη λειτουργία της στεφάνης καλό είναι να πούμε πρώτα δυο-τρία πραγματάκια για τα μέρη των ρολογιών.


Η ανατομία του ρολογιού
Ένα ρολόι χειρός, χοντρικά αποτελείται από δύο μέρη. Από το λουρί ή
τον μπρασελέ για να "δένει" στο χέρι μας και από το κυρίως μέρος το οποίο λέγεται κάσα.

Πάνω στην κάσα, λοιπόν, στερεώνεται το λουράκι, ενώ μέσα σε αυτήν υπάρχει ο μηχανισμός και το καντράν. Για να μπορούμε να βλέπουμε την ώρα η κάσα έχει πάνω ένα κρυστάλλινο τζαμάκι.


Πολλές φορές, ειδικά στα αυτόματα ρολόγια, υπάρχει κρύσταλλο και στο πίσω μέρος της κάσας για να μπορούμε να δούμε και τον μηχανισμό, ο οποίος είναι εντυπωσιακός.

Γύρω από το κρύσταλλο της κάσας του ρολογιού, υπάρχει ένας δακτύλιος για να συγκρατεί το κρύσταλλο στη θέση του.

Αυτή είναι η λεγόμενη στεφάνη, η οποία συνήθως είναι φτιαγμένη από το ίδιο υλικό με την κάσα του ρολογιού.


Σε τι εξυπηρετεί η περιστρεφόμενη στεφάνη;
Καταρχάς να πούμε ότι η στεφάνη ενός ρολογιού μπορεί να είναι είτε σταθερή είτε περιστρεφόμενη.




Πολλές φορές υπάρχουν διάφορες ενδείξεις πάνω στη στεφάνη, με τη μορφή κουκίδων ή άλλων συμβόλων ή ακόμη και αριθμών, που συμβολίζουν τα λεπτά της ώρας 5, 10, 15 κλπ. ή μας δείχνουν την ώρα σε 24ωρη μορφή 13, 14, 15 κλπ.


Υπάρχουν δύο είδη περιστρεφόμενης στεφάνης:

» αυτή που περιστρέφεται μόνο προς μία κατεύθυνση (την αντίθετη από τη φορά των δεικτών του ρολογιού) και λέγεται uni-directional και

» αυτή που περιστρέφεται και στις δύο κατευθύνσεις, οι λεγόμενη bi-directional στεφάνη.

Η περιστρεφόμενη στεφάνη συναντάται κυρίως σε σπορ ρολόγια και σχεδόν πάντοτε είναι μέρος του συστήματος χρονομέτρησης που διαθέτει το ρολόι ή μπορεί να χρησιμοποιείται και για άλλους υπολογισμούς.

Η περιστρεφόμενη στεφάνη σε ένα ρολόι είναι συνήθως διαβαθμισμένη σε κλίμακα η οποία μπορεί να είναι:

» ταχυμετρική (για τη μέτρηση της ταχύτητας)

» τηλεμετρική (για τη μέτρηση της απόστασης)

» παλμομετρική (για μέτρηση παλμών)

» δεκαδική (για μαθηματικούς υπολογισμούς)


Στην πρώτη περίπτωση ενεργοποιούμε το χρονόμετρο και το σταματάμε μόλις διανύσουμε ένα χιλιόμετρο. Ο δείκτης των δευτερολέπτων θα μας δείξει τη μέση ταχύτητα μας.

Η τηλεμετρική σκάλα επιτρέπει τη μέτρηση της απόστασης από κάτι το οποίο το μπορούμε τόσο να το δούμε, όσο και να το ακούσουμε. Κι αυτό γιατί υπολογίζει την απόσταση βάσει της γνωστής ταχύτητας του ήχου.

Κλασικό παράδειγμα είναι η αστραπή με τη βροντή. Με την σκάλα αυτή μπορούμε να βρούμε την απόσταση του φαινομένου από το σημείο που βρισκόμαστε απλά μετρώντας τον χρόνο μεταξύ αστραπής και βροντής.

Αντίστοιχα με τα άλλα δύο είδη περιστρεφόμενης στεφάνης μπορούμε να κάμουμε διάφορους άλλους υπολογισμούς που περιλαμβάνουν μαθηματικούς υπολογισμούς, μετρήσεις βάθους κατάδυσης, μετρήσεις παλμών για αθλητικές δραστηριότητες κλπ.

Είδαμε λοιπόν τον ρόλο της περιστρεφόμενης στεφάνης στα ρολόγια, ο οποίος κάθε άλλο παρά διακοσμητικός είναι.


http://coolweb.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top