1

Σε καθε περιπτωση που ειμαστε αναγκασμενοι να εγκαταλειψουμε το σπιτι μας, πρεπει να εχουμε προετοιμαστει και να εχουμε μεριμνησει ωστε να ...
εχουμε ηδη ετοιμη και φυλαγμενη καποια ποσοτητα τροφιμων. Με τον ορο "ετοιμη" δεν εννοω μαγειρεμενη, αλλα καλα συσκευαζμενει και τοποθετημενει σε τετοιο σημειο, το οποιο θα ειναι ευκολα προσβασιμο σε περιπτωση διαφυγης και να μας εγγυαται την ασφαλη διατηρηση της τροφης. Δεν θα θελατε την στιγμη πχ. καποιου σεισμου να φυγετε απο το σπιτι σας και να ξεχασετε τα τροφιμα ή να διαπιστωσετε αργοτερα οτι ειναι χαλασμενα.



Στο εξωτερικο υπαρχουν καποια "πακετα" προετοιμασμενης (μαγειρεμενης) τροφης, τα οποια περιεχουν τοση τροφη, οσοι χρειαζετε ενας ενηλικας για μια ημερα (περιπου 4000 θερμιδες). Τα πακετα αυτα, στην Ελλαδα, λεγονται "Μεριδα Ειδικων Δυναμεων" και δυστυχως απ’ οσο εχω ψαξει, δεν υπαρχουν διαθεσιμα στην αγορα. Μπορειτε να δειτε στην wikipedia περισσοτερες πληροφοριες για αυτα. Περιληπτικα να πουμε οτι εχουν απο αποψη τροφης, οτι μπορει να χρειαστει καποιος για ενα 24ωρο. πχ κουταλι, καφε, ζαχαρη, αλατι, 2 γευματα κτλ. Αφου δεν τα βρισκουμε στην αγορα, ας φτιαξουμε τα δικα μας και μαλιστα με πιο ποιοτικα και υγιεινα τροφιμα.

Ποσοτητα

Καταρχας, πρεπει να βρουμε, ποσα τετοια πακετα χρειαζομαστε για τις αναγκες μας. Καθε, ενα πακετο, ειναι μονο για μια ημερα. Εμεις για ποσες ημερες θελουμε να εχουμε τροφη; Συνηθως για τρεις (3) μερες ειναι αρκετες. Φυσικα μπορουμε να φτιαξουμε και για περισσοτερες, αλλα θα πρεπει να εχετε υποψιν σας το συνολικο βαρος τους και πως θα τα μεταφερουμε. Αν πχ. τα εχουμε στο σακιδιο επιβιωσης μας, δεν μπορει τα τροφιμα να ξεπερνουν τα 2-3 κιλα. Οι ποσοτητα εξαρταται καθαρα απο εμας. Οποτε πολλαπλασιαζετε τις ημερες επι τα ατομα που θελουμε να θρεψουμε και βρισκουμε το συνολικο αριθμο τετοιων πακετων που πρεπει να φτιαξουμε.

Διατηρηση

Οπως ειπαμε, τα πακετα τροφης που φτιαχνουμε ειναι για χρηση σε εκτατο περιστατικο. Συνεπως θελουμε να τα φτιαξουμε μια φορα και να μην τα ξαναπειραξουμε για αρκετο χρονικο διαστημα. Αρα τα τροφιμα που θα βαλουμε μεσα θα πρεπει να εχουν μεγαλη ημερομηνια ληξεως. Τουλαχιστον 1 χρονο, αλλα θα ηταν καλυτερο να διαρκουν για πανω απο 2 χρονια. Ετσι, κανωντας μια ανανεωση των πακετων μας καθε 2 χρονια, θα μπορουμε ευκολα να "συντηρουμε" την καβατζα μας.

Ειδη

Τα πακετα τροφης που θα φτιαξουμε δεν ειναι απαραιτητο να ειναι ολα τα ιδια. Δεν χρειαζετε να βαλετε σε ολα τα ιδια τροφιμα. Φτιαξτε τα πακετα σας, αναλογα με τα αγαπημενα σας τροφιμα (αρκει βεβαια, να μπορουν να συντηρηθουν) και γευσεις. Βαλτε ποκιλια στο "menu" σας οχι μονο για λογους γευσεις αλλα και διατροφικης αξιας. Επισης, φτιαξτε ειδικα/εξιδεικευμενα "menu" για τα παιδια της οικογενειας στα οποια μπορειτε να προσθεσετε καποιες καραμελιτσες η αλλο γλυκο για να τα καλμαρετε σε δυσκολες καταστασεις.

Τροπος Συσκευασιας


Η συσκευασια του πακετου ειναι σημαντικη καθως απο αυτην εξαρταται η ασφαλεια του περιεχομενου του. Μπορειτε να χρησιμοποιησετε απλες σακουλες polybag, πιο καλες σακουλες τροφιμων πχ αυτες που ειναι για την καταψυξη, απλες σακουλες zip-lock, χαρτοκιβωτια (οπως κανει και ο ΕΣ) ή αν θελετε πιο επαγγελματικο τροπο, χρησιμοποιηστε συσκευες δημιουργιας κενου αερος, οπως στην φωτογραφια. Σε αυτην την περιπτωση το κοστος ανεβαινει αρκετα αλλα και το αποτελεσμα ειναι κατα πολυ καλυτερο, παντα απο ποιοτικη αποψη.

Τελικα, τι βαζουμε;

Εφτασε η ωρα να φτιαξουμε τα πακετα μας. Καταρχας παρτε στυλο και χαρτι και φτιαξτε ενα πινακα με 6 στηλες. Στην μια στηλη γραψτε τι θελετε να περιεχουν, στανταρ, ολα τα πακετα σας. πχ πηρουνι, αλατι, χαρτοπετσετες, ζαχαρη κτλ. Τα υλικα αυτης της στηλης θα περιεχονται σε ολα τα πακετα! Οι υπολοιπες 5 στηλες αφορουν τα 5 κυριως γευματα της ημερας, πρωινο, δεκατιανο, μεσημεριανο, απογευματινο, βραδινο. Οποτε σε καθε στηλη γραφουμε τροφιμα, σνακ, ροφηματα που θελουμε να τρωμε/πεινουμε σε καθε ενα απο αυτα τα γευματα. Αφου εχετε ετοιμασει τον πινακα σας, απο εδω και περα η διαδικασια ειναι ευκολη. Καντε συνδυασμους απο τον ηδη ετοιμο πινακα σας και δωστε ποικιλια και γευσει στο menu σας ;) Προσθεστε τροφιμα και ροφηματα για ολα τα βασικα γευματα της ημερας και μην ξεχασετε να βαλετε και τα στανταρ υλικα που αναφεραμε στην αρχη. Δειτε τον παρακατω πινακα για να παρετε ιδεες και να τον χρησιμοποιεισετε σαν υποδειγμα για να φτιαξετε τον δικο σας.




View this document on Scribd

Συμβουλες:
Καντε τα πακετα οσο πιο συμπαγη και ελαφρια μπορειτε.
Προτιμηστε να βαλετε στα πακετα σας, φυσικα τροφημα και οχι κονσερβες και χαπακια (βιταμινες κτλ)
Αν ειστε εξαρτημενος απο τον καφε, μην ξεχασετε να προσθεσετε. Ο πονοκεφαλος απο ελειψη καφε, ειναι αρκετα επωδυνος
Προσθεστε γλυκακια, καραμελιτσες ή ακομα και μικρα μπουκαλακια ποτου, για να κανετε πιο ευχαριστη την παραμονη σας.
Αν ειστε διαβητικος, προσθεστε ακομα και σκετη ζαχαρη (ή καραμελες) για περιπτωσεις υπογλυκαιμιας
Σημασια δεν εχει η ποσοτητα σε βαρος, αλλα η ποσοτητα σε θερμιδες!!!

Δειτε το παρακατω βιντεο για το πως και τι να βαλετε στο δικο σας πακετο:






http://fugazigr.wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου

  1. Καλησπερα! MRE εχει το καταστημα ΜΠΑΛΗΣ στο ΜΟναστηρακι καθως επισης κ η σελιδα που παραθετω πιο εδω: http://v15.gr/?id=10101233510691
    Ειμαι μελος Λεσχης Ειδικων Δυναμεων κ δεν κανω διαφημιση..απλα κ εμεις αυτα χρησιμοποιουμε στις εκπαιδευσεις.
    Καλη Ανασταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top