0

Όσο κι αν φαντάζει παράξενο -ή ακόμη και απίθανο να συμβεί- μια νέα μαγειρική τάση που ονομάζεται «Le Whaf» κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ευρώπη, με τους σεφ να προσφέρουν διάφορα πιάτα… στον ατμό, χωρίς τις ενοχές των θερμίδων! Και δεν εννοώ, βέβαια, «ψημένα στον ατμό»!



Πιο συγκεκριμένα, το «Le Whaf» είναι ένα γυάλινο σκεύος που επιτρέπει στα ψημένα τρόφιμα που τοποθετούνται στο εσωτερικό του να αναδεύονται δυνατά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, παράγοντας ατμό.



Μια… μερίδα ατμού τοποθετείται στη συνέχεια σε ποτήρι και εισπνέεται από τον «πεινασμένο» χρήστη με καλαμάκι, κόβοντας την όρεξη και ικανοποιώντας τη γεύση. Και το σημαντικότερο; Χωρίς να περιέχει ίχνος θερμίδων, «απενοχοποιώντας» έτσι τους λάτρεις της γκουρμέ κουζίνας που θέλουν παράλληλα να διατηρούν τη γραμμή τους.



Ο εφευρέτης του εν λόγω gadget είναι ο Γάλλος καθηγητής του Χάρβαρντ David Edwards, ο οποίος εμπνεύστηκε από ένα παρόμοιο σκεύος, το περίφημο Le Whif: Ένα σπρέι με το οποίο ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να εισπνεύσει «σωματίδια» σοκολάτας χωρίς να φοβάται για τις θερμίδες.



«Το φαγητό ψήνεται πρώτα κανονικά στην κατσαρόλα εν είδει σούπας και τοποθετείται κατόπιν ψημένο μέσα στη συσκευή, όπου ανακατεύεται δυνατά, με σκοπό να παραχθεί πολύς ατμός. Με την εισπνοή ικανοποιούνται τόσο η γεύση όσο και η όσφρηση, ενώ περιορίζεται και η όρεξη», εξηγεί ο καθηγητής.



Ο Chef Norman Aitken σερβίρει… σύννεφα βοδινού με μανιτάρια ή χοιρινού με μπρόκολο στο «Juniper Kitchen and Wine Bar» στο Τορόντο του Καναδά και δηλώνει ενθουσιασμένος με την ιδέα: «Αυτό το σύννεφο των τροφίμων δεν έχει θερμίδες, αλλά μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα»!



«Ο νόστιμος αέρας αφήνει μια δυνατή αίσθηση γεύσης στον ουρανίσκο αλλά χωρίς να υπάρχει κάτι στο στόμα», περιγράφει χαρακτηριστικά την εμπειρία του ένας πελάτης του εστιατορίου. Για περισσότερες λεπτομέρειες, στο βίντεο που ακολουθεί…






http://perierga.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top