0

Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το καταπληκτικό δένδρο Sapindus Mukorossi που ευδοκιμεί σε τροπικές περιοχές στην Ασία, την Αμερική και την Αφρική. Έγραψαν άλλοι πριν από εμάς και μπορείτε να διαβάσετε στο γνωστό wiki, στο lifegoggles και στο στο soap in anutsell.


Τα soapnuts είναι τα κελύφη των καρπών του Sapindus Mukorossi ή πιο απλά Soap tree και περιέχουν σαπωνίνες, ένα πολύ αποτελεσματικό καθαριστικό. Λοιπόν, τέρμα τα λόγια, ορίστε η συνταγή για ένα απορρυπαντικό 100% βιοδιασπώμενο και φιλικό στα χεράκια μας και στο περιβάλλον:


2 χούφτες καρπούς πλυσίματος
1 λίτρο νερό
μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο, προαιρετικά


Βράζουμε τους καρπούς πλυσίματος για 30 λεπτά για να απελευθερωθούν οι σαπωνίνες στο νερό. Αφού κρυώσει λίγο το μίγμα, αφαιρούμε τους καρπούς και αλέθουμε στο μπλέντερ μαζί με λίγο υγρό. Με αυτό τον τρόπο, θα εξάγουμε όλες τις χρήσιμες ουσίες από τους καρπούς!


Σουρώνουμε τους αλεσμένους καρπούς με σουρωτήρι ή ακόμα καλύτερα με ένα τουλουπάνι. Ο αφρός από τις σαπωνίνες αρχίζει να αποκαλύπτεται!


Πετάμε τα υπολείμματα από τα κελύφη στη γλάστρα μας και αρωματίζουμε το απορρυπαντικό με αιθέρια έλαια της αρεσκείας μας.



Φυλάμε σε μπουκάλι με ψεκαστήρα στο ψυγείο, περίπου για 4 ημέρες (εκτιμώ ότι η προσθήκη αιθέριων ελαίων όπως tea tree και λεβάντας αυξάνει τη διάρκειά ζωής). Κάνει πλούσιο αφρό, όχι όμως όταν είναι παγωμένο! Χρησιμοποιείται στα πιάτα, στον καθαρισμό της κουζίνας και του μπάνιου, ακόμα και σαν διάλυμμα για τον καθαρισμό των σαλατικών.


Καλή σας ... καθαριότητα!





http://aromacooking.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top