1

Εισαγωγή

Πρόσφατα δέχτηκα ένα ενδιαφέρον Email από αναγνώστη, ο οποίος μου εξέθεσε το πρόβλημα του: Μένει σε μονοκατοικία (σε περιοχή που δέχεται συχνά κεραυνούς) και θέλει να προστατέψει το σπίτι του και την οικογένεια του. Απευθύνθηκε σε διάφορους επαγγελματίες ηλεκτρολόγους, οι οποίοι του πρότειναν λύσεις με κόστος από πολλές εκατοντάδες, ως πολλές χιλιάδες ευρώ. «Δεν είμαστε για τέτοια, κρίση έχουμε…» – παραδέχθηκε και ο ίδιος ο αναγνώστης. Αποφάσισα λοιπόν να ασχοληθώ με το θέμα, καθώς αρκετοί από μας αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Τι είναι ο κεραυνός
Ο κεραυνός, με πολύ απλά λόγια, είναι ένας πίδακας ηλεκτρικού ρεύματος σε μορφή που μεταφέρει αστρονομικά ποσά ενέργειας και πολλά, πολλά Volt.
Ο κεραυνός είναι εντυπωσιακός, όσο και τρομακτικός σαν φαινόμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Έλληνες τον είχαν θεοποιήσει, και μάλιστα στην πρώτη θέση!
Τον φοβόμαστε γιατί κινείται με χαοτικό τρόπο προς το έδαφος, μέχρι να καταφέρει να γειωθεί σε αυτό.
Προκαλεί πάρα πολλούς θανάτους κάθε χρόνο, αρκετούς μάλιστα και στην Ελλάδα (πολύ πάνω από 10, σύμφωνα με τις πηγές μας).

Πώς προσβάλλει ο κεραυνός ένα σπίτι

Με πολλούς πιθανούς τρόπους:
Εισέρχεται μέσω της τηλεφωνικής γραμμής και καταστρέφει, τηλέφωνα, φαξ, modem / router, υπολογιστές και ό,τι άλλο συνδέεται σε αυτή. Συχνά δε, κάνει ηλεκτροσόκ σε χειριστές ενσύρματων τηλεφώνων, κάποιες φορές με μοιραία αποτελέσματα.
Εισέρχεται μέσω των γραμμών της ΔΕΗ καταστρέφοντας πολλές ηλεκτρικές συσκευές, το ίδιο το ρολόι της ΔΕΗ, καλωδιώσεις, ασφάλειες κλπ. Αν το ρολόι της ΔΕΗ δεν καταστραφεί, σας περιμένει μεγάλος λογαριασμός γιατί θα καταγράψει μέρος της ροής ρεύματος!
Αν βρει ένα τρόπο να γειώσει ένα μέρος του στα υδραυλικά του σπιτιού (ή στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα) μπορεί εύκολα να σκοτώσει κάποιον που κάνει εκείνη τη στιγμή μπάνιο – συμβαίνει αρκετά συχνά!
Χτυπάει κάποιο μεταλλικό αντικείμενο εξωτερικά του κτιρίου και περνάει στα ενδότερα, μέχρι να γειωθεί στον μεταλλικό σκελετό του. Υπήρξα μάρτυρας τέτοιου περιστατικού, όπου ο κεραυνός άνοιξε τρύπα διαμέτρου 5 εκατοστών σε πλάκα πάχους 25 εκατοστών! Πρακτικά έγινε έκρηξη που γέμισε σοβάδες και τσιμέντα όλο τον εσωτερικό χώρο.

Πρώτο συμπέρασμα

Αυτά τα πράγματα δεν είναι παίξε – γέλασε. Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο για μια εξωτερική αντικεραυνική εγκατάσταση, ενώ μπορεί να μπει και σύστημα προστασίας από κεραυνούς (εισερχόμενους μέσω των καλωδίων ΔΕΗ) στον ηλεκτρικό μας πίνακα. Αυτό είναι το τέλειο σενάριο και για πολυκατοικίες, αφού εκεί μοιράζονται τα έξοδα. Αν δεν υπάρχουν χρήματα για κάτι τέτοιο, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας:

Φιλοσοφία




Αυτό το τέρας είναι δύσκολο να το σταματήσεις. Δεν είναι όμως τόσο δύσκολο να του αλλάξεις πορεία, στέλνοντας το μακριά από ανθρώπους, δομικά στοιχεία του κτιρίου και εύφλεκτα υλικά. Αυτός είναι ο στόχος μας λοιπόν. Πώς θα τον πετύχουμε; Πρέπει να δουλέψουμε σε δύο επίπεδα:

Α. Παθητική Ασφάλεια

Ας υποθέσουμε ότι δεχτήκαμε τον κεραυνό στο κτίριο, ενώ είμαστε σε περιοχή που τους δέχεται συχνά. Τι (πρέπει να) έχουμε κάνει ήδη;
Χρησιμοποιούμε ασύρματο σταθερό τηλέφωνο.
Δεν κάνουμε μπάνιο όσο ακούμε βροντές.
Δεν χρησιμοποιούμε ενσύρματο τηλέφωνο εν μέσω κακοκαιρίας.


Πολλά πολύπριζα διαθέτουν προστατευτικό τάσης τηλεφωνικών γραμμών

Έχουμε τοποθετήσει (φτηνά έστω) προστατευτικά τάσης στης πρίζες που τροφοδοτούν υπολογιστές, τηλεοράσεις και όλες τις ακριβές ηλεκτρικές συσκευές. Αρκετά πολύπριζα διαθέτουν προστατευτικό τάσης και για τηλεφωνικές γραμμές – καλό είναι να τα χρησιμοποιούμε, έχουν ελάχιστο κόστος.
Όσο βλέπουμε αστραπές δεν βγαίνουμε στο μπαλκόνι και σε καμία περίπτωση δεν ακουμπάμε τα κάγκελα του ή τα μεταλλικά λούκια για το νερό της βροχής. Επίσης αποφεύγουμε να ακουμπάμε παράθυρα ή μπαλκονόπορτες.
Έχουμε τοποθετήσει αντικεραυνικό στον ηλεκτρικό πίνακα, αν το αντέχει η τσέπη μας.
Όταν κανείς στέκεται οπουδήποτε σε ώρα κακοκαιρίας πρέπει να προτιμά να έχει τα πόδια κλειστά, γιατί μπορεί η διαφορά δυναμικού μεταξύ των σημείων των ανοικτών ποδιών (βηματική τάση) να του προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες.

Β. Ενεργητική ασφάλεια

Αφού θωρακιστήκαμε σχετικά από τυχόν χτυπήματα, ήρθε η ώρα να αλλάξουμε την πορεία του κεραυνού προς όφελος μας. Εδώ παρουσιάζουμε την φτηνή, απλή και ερασιτεχνική προσέγγιση στο θέμα, η οποία ίσως δεν κάνει την ίδια δουλειά με μια εγκατάσταση των 5000 ευρώ, αλλά είναι απείρως καλύτερη και ασφαλέστερη από το να μην κάνουμε τίποτα!

Πολλοί δεν το γνωρίζουν, αλλά το κτίριο μας διαθέτει ήδη «τεχνητές εξάρσεις / αλεξικέραυνα» – πρέπει να τα μάθουμε για να μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε:
Το πιο κλασσικό είναι ο ιστός της κεραίας τηλεόρασης.
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας με το μεταλλικό του περίβλημα.
Τα μεταλλικά λούκια για το νερό της βροχής.
Τα κάγκελα στα μπαλκόνια.
Διάφορα μεταλλικά εξαρτήματα εξωτερικά του κτιρίου, για παράδειγμα ο ιστός με το βίντσι για να ανεβάζουμε καυσόξυλα στο μπαλκόνι, οι οδηγοί της τέντας κτλ.

Τι κάνουμε λοιπόν;


Γείωση ηλιακού με απλό καλώδιο – πολύ καλύτερο απ’το τίποτα, αν και το πλαστικό περίβλημα μπορεί να αναφλεγεί…
Αγοράζουμε μια ράβδο γείωσης (τουλάχιστον ενός μέτρου) από κατάστημα με ηλεκτρολογικά και την καρφώνουμε εξωτερικά του κτιρίου, μακριά από ανθρώπους και εύφλεκτα υλικά. Όσο μεγαλύτερο βάθος φτάσουμε, τόσο καλύτερα.
Φτιάχνουμε στο μυαλό μας έναν ασφαλή «δρόμο» για τον κεραυνό, πάλι μακριά από ανθρώπους και εύφλεκτα υλικά. Αυτός θα ξεκινά από τα «αλεξικέραυνα» μας και θα καταλήγει στη ράβδο γείωσης, κρατώντας απόσταση ασφαλείας από πόρτες και παράθυρα.
Βρίσκουμε το μέσο για να δημιουργήσουμε το «δρόμο» μας. Αυτό μπορεί να είναι και κάτι που περίσσεψε από παλαιότερα μαστορέματα: Χοντρή ατσάλινη αλυσίδα, γερό συρματόσκοινο, καλώδιο χαλκού (κατά προτίμηση με διάμετρο τουλάχιστον 8 χιλιοστά). Το μέσο που θα χρησιμοποιήσουμε καλό είναι να μην έχει πλαστικό περίβλημα, γιατί αυτό ενδέχεται να πάρει φωτιά! Μικρό το κακό αν είναι μακριά από εύφλεκτα υλικά βέβαια, αφού λογικά θα βρέχει κιόλας…
Τα μεταλλικά λούκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι αυτά ως μέσο, αφού κινούνται κάθετα προς τα κάτω. Προσοχή όμως: Δεν πρέπει να παρεμβάλλονται σε αυτά πλαστικά τμήματα – κακοί αγωγοί του ηλεκτρισμού.
Συνδέουμε το μέσο που επιλέξαμε με λούκια, ιστό κεραίας, ηλιακό, κάγκελα κτλ.
Περνώντας το καλώδιο / συρματόσκοινο / κτλ. από μια ασφαλή διαδρομή (εξωτερικά του κτιρίου) με ισχυρά στηρίγματα που δεν οξειδώνονται εύκολα, καταλήγουμε στη ράβδο γείωσης… Το συνολικό κόστος της εγκατάστασης μπορεί να μην ξεπεράσει τα 100 ευρώ, ιδιαίτερα αν δουλέψουμε με περισσευούμενα υλικά.


Αυτό το μεταλλικό λούκι χρησιμοποιείται ως «μέσο» – φαίνεται και η γείωση με αλυσίδα στο κάγκελο του μπαλκονιού

ΥΓ. Όσοι θέλετε να κάνετε ακριβή και επαγγελματική δουλειά, μπορείτε να συμβουλευτείτε εξειδικευμένη πηγή – πατήστε ΕΔΩ.


ΚΑΤΑΣΚΕΥAΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΜΕΓAΛΗ ΠΡΟΣΟΧH !!!




http://www.amynastospiti.gr

Δημοσίευση σχολίου

  1. Καλά όλα αυτά για να κάνετε το hobby σας άλλα για να κοιμάστε και ήσυχοι το βράδυ απευθυνθείτε σε ένα ειδικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top