0

Πώς πρέπει να αντιδράσουμε μετά το πρώτο σοκ και τι θα πρέπει να κάνουμε σε δεύτερο χρόνο;

Δυστυχώς οι πολιτικοοικονομικές συνθήκες που βιώνουμε έχουν οδηγήσει σε έξαρση του φαινομένου των διαρρήξεων. Καθημερινά ολοένα και περισσότεροι πολίτες βιώνουν το σοκ της παραβιασμένης κατοικίας και του οικογενειακού τους ασύλου. Στο παρόν άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με την πρόληψη, αλλά με τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν μετά το συμβάν.

*Όλες οι παρακάτω συμβουλές αφορούν τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που την ώρα της διάρρηξης είμαστε ΕΚΤΟΣ σπιτιού. Δεν είμαστε αρμόδιοι και δεν θα θέλαμε να δώσουμε κάποια συμβουλή που θα μπορούσε να αποβεί ακόμα και μοιραία εάν ο εισβολέας είναι οπλισμένος και εμείς είμαστε μέσα στο σπίτι.

Σαφώς το σοκ και ο θυμός είναι τα δύο συναισθήματα που μας διακατέχουν στη θέα της παραβιασμένης μας οικίας. Συνήθως το πρώτο λάθος που κάνουμε είναι να αρχίσουμε να εξερευνούμε ένα-ένα τα δωμάτια για να ελέγξουμε τυχόν ζημίες, να δούμε τι εκλάπη αλλά και να βρούμε το σημείο εισόδου του εισβολέα. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ, πρέπει να απομακρυνθούμε αμέσως από το σπίτι γιατί κανένας δε μας εγγυάται ότι ο διαρρήκτης έχει φύγει, οπότε μια face to face συνάντηση με έναν πιθανώς οπλισμένο κακοποιό δε θα ήταν ότι καλύτερο. Τηλεφωνούμε αμέσως στην αστυνομία, τους ενημερώνουμε για το περιστατικό και δεν πλησιάζουμε το σπίτι παρά μόνο όταν καταφθάσει. Όταν οι Αρχές έρθουν και επιβεβαιώσουν ότι δε βρίσκεται κανείς μέσα τότε μπορούμε να μπούμε στο σπίτι και να κάνουμε έναν γρήγορο οπτικό υπολογισμό των ζημιών και των τιμαλφών που πιθανώς εκλάπησαν.

ΠΡΟΣΟΧΗ, δε θα πρέπει να αγγίξουμε τίποτα μέχρι να έρθει η σήμανση για αποτυπώματα γιατί είναι πιθανό να αλλοιώσουμε υλικό που ίσως βοηθήσει στην εύρεση των υπαιτίων. Μπορούμε στο μεταξύ να βοηθήσουμε την αστυνομία ενημερώνοντας τους σε περίπτωση που εντοπίσουμε την πύλη εισόδου του διαρρήκτη.

Μετά την αποχώρηση της αστυνομίας και αφού έχουν υποχωρήσει τα αρνητικά συναισθήματα μπορούμε να ξεκινήσουμε να επανατοποθετούμε τα υπάρχοντα μας και να κάνουμε αναλυτική καταγραφή των ζημιών.

Παίρνουμε χαρτί και μολύβι και σημειώνουμε όλα τα απωλεσθέντα αντικείμενα. Όπως είναι φυσικό αυτή η λίστα μπορεί να μεγαλώσει με τον καιρό καθώς ίσως να μην παρατηρήσουμε από την αρχή κάποια κλεμμένα υπάρχοντα.

Εάν στο διαμέρισμα υπήρχαν κλειδιά αυτοκινήτου και έχει κλαπεί και το όχημα μας, ενημερώνουμε αμέσως την τροχαία δίνοντας πινακίδες, μάρκα, χρώμα αυτοκινήτου. Όχι μόνο για να κινηθούν οι διαδικασίες εύρεσης του, αλλά γιατί μπορεί να βρεθούμε μπλεγμένοι εάν το όχημα χρησιμοποιηθεί σε μη νόμιμη ενέργεια.

Εάν έχουν κλαπεί κινητά ή στικάκια internet πρέπει να επικοινωνήσουμε με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας που συνεργαζόμαστε για να διακόψουν την σύνδεση έτσι ώστε να γλιτώσουμε τυχόν ανεπιθύμητες χρεώσεις. Εάν έχουμε κρατήσει τη συσκευασία του κινητού μπορούμε να δώσουμε τον αριθμό ΙΜΕΙ στον πάροχο για να απενεργοποιήσει το κινητό εντελώς.

Εάν έχουν κλαπεί κοσμήματα ή λοιπά τιμαλφή θα ήταν καλό να ψάξουμε τα ενεχυροδανειστήρια της περιοχής. Εάν εντοπίσουμε τα κλεμμένα αντικείμενα μας δεν ενημερώνουμε τον υπεύθυνο του καταστήματος αλλά καλούμε αμέσως την αστυνομία.

Ιδιαίτερη προσοχή στο κομμάτι των πιστωτικών καρτών. Είτε εκλάπησαν, είτε όχι θα πρέπει να ενημερώσουμε την τράπεζα και να ζητήσουμε ακύρωση αυτών. Καθώς ο έξυπνος διαρρήκτης δεν θα κλέψει την πιστωτική μας, αλλά θα καταγράψει τα στοιχεία της για να μπορέσει να την χρησιμοποιήσει σε διαδικτυακές αγορές.

Εάν ανάμεσα στη λίστα κλεμμένων αντικειμένων βρίσκεται το πορτοφόλι μας τότε θα πρέπει να ενημερώσουμε τις αρμόδιες αρχές για την απώλεια των εγγράφων και να εκδώσουμε νέα.

Την επόμενη ημέρα και αφού εντοπιστεί το τρωτό σημείο που επέτρεψε την είσοδο του διαρρήκτη θα πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας ώστε να το ασφαλίσουμε μαζί με άλλα πιθανά σημεία.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: Τις επόμενες ημέρες μετά το συμβάν όπως είναι φυσικό είμαστε ιδιαιτέρως φορτισμένοι με αρνητικά συναισθήματα τα οποία σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε βεβιασμένες κινήσεις και σε άσκοπη σπατάλη χρημάτων. Θα ακούσουμε πολλά από “ειδικούς ασφαλείας” που θα μας προτείνουν να αγοράσουμε το ΣΟΥΠΕΡ ΟΥΑΟΥ σύστημα ασφαλείας που δεν παραβιάζεται με τίποτα (είτε λέγεται συναγερμός, είτε λέγεται κάγκελα ασφαλείας, είτε λέγεται θωρακισμένη πόρτα). ΜΥΘΟΣ, η τεχνολογία εξελίσεται αμφίδρομα και ότι κλειδώνει, ξεκλειδώνει! Η ασφάλεια λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επίδοξους ληστές και τους δυσκολεύει – καθυστερεί (όσο ποιοτικότερο το σύστημα ασφαλείας – τόσο μεγαλύτερη καθυστέρηση) σε περίπτωση που μας βάλουν στο μάτι. Προσοχή λοιπόν σε ευκαιριακούς πωλητές που θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση και θα προσπαθήσουν να μας πουλήσουν τοΑΔΙΑΡΡΗΚΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ τους.




Επιμέλεια:
Καράλης Κωνσταντίνος

http://www.portareto.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top