0

Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για επεξεργασία ξύλου (και όχι μόνο) είναι το τριβείο δίσκου.

Παλιότερα είχα φτιάξει ένα απλό με την χρήση γωνιακού τροχού. Ήταν τοποθετημένος σε ένα ξύλινο πλαίσιο και του έβαζα ένα τέτοιο αντάπτορα:

Εδώ βλέπετε την κατασκευή:







Τα αρνητικά αυτής της επιλογής ήταν πρώτα το μικρό μέγεθος του δίσκου και δεύτερον ότι βούλιαζε ο δίσκος ή δεν ήταν παντού επίπεδος.

Έτσι αποφάσισα να το φτιάξω από την αρχή. Σκέφτηκα να τοποθετήσω ένα μεγάλο αλουμινένιο δίσκο και αυτός να κουμπώνει στον γωνιακό τροχό.



Στο βάθος της τρύπας έχει ένα παξιμάδι που το έχω στερεώσει με 3 βίδες γύρω του μαζί με εποξική κόλλα 2 συστατικών.



Στην πορεία όμως ο φίλος μου Ηλίας μου χάρισε έναν δίδυμο τροχό και μου εξήγησε πως ο γωνιακός τροχός δουλεύει με καρβουνάκια ενώ ο δίδυμος χωρίς. Έτσι ο δίδυμος είναι πιο κατάλληλος για την δουλειά που τον θέλω.

Αφαίρεσα την μια πέτρα από τον δίδυμο και έφτιαξα μια υποδοχή απο MDF με ένα παξιμάδι στο εσωτερικό της. Πάνω στο MDF μπήκε ο δίσκος αλουμινίου. Το γυαλόχαρτο κολλιέται με βενζινόκολλα και η αλλαγή του γίνεται με πιστόλι θερμού αέρα.



Έφτιαξα το σχέδιο στο 3D πρόγραμμα Sketchup,


έβαλα τα κομμάτια του σχεδίου σε ένα επίπεδο



το εμφάνισα σε 2 διαστάσεις και το εκτύπωσα σε πραγματικές διαστάσεις



τα δύσκολα κομμάτια κολληθήκαν πάνω στο ξύλο με απλή κόλλα χαρτοκοπτικής

Τα ξύλα κόπηκαν κοντά στις γραμμές του σχεδίου με την επιτραπέζια σέγα. Τα κομμένα περαστήκαν από το τριβείο δίσκου και έτσι τα ξύλα ήρθαν στο χιλιοστό με τις γραμμές του σχεδίου. Τέλος αφαιρέθηκαν τα χαρτιά.

Ανοίχτηκαν οι τρύπες και έγινε η συναρμολόγηση.









Το σχέδιο της προστατευτικής καμάρας που θα μπει από πάνω έγινε με έναν διαβήτη.



Εδώ τα κόλλησα και τα έτριψα στο τριβείο δίσκου όλα μαζί:







Το εργαλείο δουλεύει τέλεια.

Εδώ βλέπετε πως λειτουργεί. Έχω κολλήσει την προστατευτική καμάρα με την πλάτη και τρίβω το πάνω μέρος της πλάτης ώστε να έρθει στην ευθεία με την καμάρα.






https://eftiaxa.wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου

 
Top