Στην παρασκευή σαπουνιών, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν 3 στάδια μύησης :
Το πρώτο -του αρχάριου- είναι το λεγόμενο melt & pour.Τρίβουμε το έτοιμο σαπουνάκι, το λιώνουμε με νερό και το ξαναφορμάρουμε. Είναι το στάδιο-ποιός είμαι εγώ-τι είναι σαπούνι-τι σημαίνει φόρμα?
Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της παρασκευής στέρεου σαπουνιού, συνήθως με την ψυχρή μέθοδο. Βάζουμε τα λάδια μας με την καυστική σόδα, χτυπάμε, σαπωνοποίηση, φορμίτσες και
περιμένουμε τις εβδομάδες μας να ωριμάσει. Αυτό είναι το στάδιο της συνειδητοποίησης! Εχει όλη τη χαρά του να φτιάχνεις κάτι ολότελα δικό σου, λίγο γλυπτική, λίγο νοσταλγία για τις "παλιές", που τα κάναν όλα αλλιώς και μια μελαγχολία για το χρόνο που δε δίνουμε πια στα πράγματα.
Το τρίτο στάδιο είναι το υγρό σαπούνι. Εδώ σχεδόν απαραίτητη είναι η προϋπηρεσία στα άλλα δύο στάδια. Αυτό είναι το στάδιο της ενηλικίωσης. Το υγρό σαπούνι είναι το απόλυτο "εδώ & τώρα" προϊόν. Είναι σύγχρονο, νευρωτικά αναγκαίο και η πετυχημένη παρασκευή του συνοδέυεται απο συναισθήματα που όμοιά τους βρίσκει κανείς μόνο όταν γίνεται 18 έτων! Η αίσθηση απόλυτης ανεξαρτησίας του τύπου: δεν έχω ανάγκη πια κανέναν...μπορώ και μόνος μου!!!
Για πάμε λοιπόν... Η συνταγή της Catherine Failor, με διάφορες "αυθαιρεσίες"
Α) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΟΠΑΣΤΑΣ
Υλικά:
500γρ λάδι καρύδας
500γρ ελαιόλαδο
380 γρ αποσταγμένο νερό
224 γρ καυστικό κάλιο (ΚΟΗ)
υπερλίπανση 0%
2 θερμόμετρα ζαχαροπλαστικής
γάντια
προστατευτικά γυαλια
stick blender
Αποβραδύς...
Ζυγίζουμε τα λάδια μας και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα (ανοξείδωτη) στο μάτι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσουν και να φτάσουν τους 71 βαθμούς κελσίου. Διατηρούμε αυτή τη θερμοκρασία.
Βάζουμε τα γάντια, τα γυαλιά, τα σκάφανδρα και ζυγίζουμε τη σόδα και το νερό. Βάζουμε σε ένα γυάλινο δοχείο το νερό, βγαίνουμε στο μπαλκόνι, κήπο κ.τ.λ και ρίχνουμε τη σόδα στο νερό (ποτέ το αντίστοφο!). Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί τελείως και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει στους 60 βαθμούς κελσίου.
Οταν η θερμοκρασία μας είναι η σωστή, ρίχνουμε τη διαλυμένη σόδα στα λάδια ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι -στο 1- και ανακατεύουμε με το blender συνεχώς για 5-10 λεπτά. Κλείνουμε το μάτι, κλείνουμε την κατσαρόλα (και την αφήνουμε πάνω στο μάτι) και τη σκεπάζουμε με διπλή κουβέρτα. (σύμφωνα με τη συγγραφέα την επόμενη μέρα στο μίγμα θα βρούμε κάποια ίχνη, που ξεκινώντας ξανά τη διαδικασία επισπεύδουμε τη σαπωνοποίηση) Πάμε για νάνι!!!
Εμένα προ εκπλήξεως, την επόμενη μέρα, η πάστα με περίμενε μισομαγειρεμένη (εάν ήταν 100% ελαιόλαδο μπορεί να μην είχε συμβεί αυτό). Με έναν ελαφρυ διαχωρισμό του μίγματος, μασιφ απο πάνω, νερουλό στον πάτο. Ανάβουμε πάλι το μάτι στο 1, ανακατεύουμε πολύ καλά και μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι και ανακατεύοντας ενίοτε. Οταν η πάστα αρχίζει να γίνεται διαφανής, είναι σημάδι πως ουδετεροποιήται (εμένα μου πήρε καμιά ώρα, το πολύ). Εκεί κάνουμε 2 τέστ.
α) Για ασαπωνοποίητα έλαια
Διαλύουμε 1 μέρος πάστας σε 2 μέρη βραστό αποσταγμένο νερό (γρ). Αν το μίγμα όταν κρυωσει είναι θολό, σημαίνει πως τα έλαια δεν έχουν σαπωνοποιηθεί πλήρως και χρειάζεται ακόμη μαγείρεμα. Επαναλάβετε το τέστ σε 30 λεπτά.
β) Για το PH
Αυτό γίνεται με δύο τρόπους
1. Με τη μέθοδο του κόκκινου λάχανου που έχει αναφέρει η Isidora
2. Με τη μέθοδο της γλώσσας. Δοκιμάζουμε λίγη πάστα με την άκρη της γλώσσας- αν "τσιμπάει" σα μπαταρία, το σαπούνι δεν είναι ακόμη ουδέτερο. Αν έχει γεύση σαπουνιού, είναι έτοιμο.
Αν όλα πάνε καλά, έχουμε μια όχι και πολύ εύπλαστη σαπουνόμαζα, που μπορούμε η να την αποθηκεύσουμε σχεδόν επ αορίστο στο ψυγείο ή να περάσουμε στο επόμενο βήμα.
Β) ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΕ ΝΕΡΟ
Υλικά:
Αποσταγμένο νερό (μια με μιάμιση φορά το βάρος της πάστας)
Αιθέρια έλαια
Χρώμα (αν θέλετε, ζαχαροπλαστικής)
30ml Sulfonated castor oil
Η ποσότητα νερού που χρειάζεται η πάστα για να διαλυθεί εξαρτάται απο τα έλαια που έχουμε χρησιμοποιήσει. Για το συγκεκριμένο σαπούνι έπρεπε να βάλω όσο νερό ζύγιζε η πάστα μου. Προσωπικά έβαλα μιάμιση φορά το βάρος της και εκ των υστέρων πιστεύω ότι χρειαζόταν λιγότερο.
Βάζουμε το νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει. Προσθέτουμε την πάστα και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με το καπάκι χαμηλώνουμε το μάτι και το αφήνουμε καμία ώρα για να λιώσει. Αν είστε βιαστικές σα και μένα, χτυπάτε με το blender και επειδή θα αφρίσει πολύ, το αφήνεται μετά να "κάτσει" και ότι αφρός μείνει στο τέλος απο πάνω, το ψεκάζεται με αλκοόλ και εξαφανίζεται!
Αφού διαλυθεί το σαπούνι και εφόσον το σαπούνι σας έχει την επιθημητή πυκνότητα, τώρα είναι η ώρα να το ουδετεροποιήσετε. Εκτός απο το ίδιο το νερό που ρίχνει το PH, για ουδετεροποιήση χρησιμοποιούνται το κιτρικό οξύ, βορικό οξυ ή βόρακας, διαλυμένα σε νερό. Στο συγκεκριμένο σαπούνι χρησιμοποιήσα βόρακα για να το κάνω πιο πηχτό, αλλά αυτό γίνεται μετέπειτα και καλύπτει και την ουδετεροποίηση.
Βάζουμε το σαπούνι σε γυάλες που κλείνουν.
Αμέσως μετά, προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια και χρώμα. Αν το σαπούνι δεν είναι αρκετά ζεστό, τα έλαια δεν
θα διαλυθούν καλά και μπορεί να θολώσουν το σαπούνι. Επειδή χώρισα τη μάζα στα 2 για να φτιάξω ένα σαπούνι με χαμομήλι και ένα με λεβάντα, στο χαμομήλι που το καθυστερησα λίγο μπορείτε να δείτε τη διαφορά στη διαύγεια.
Τώρα για την υπερλίπανση. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, το μόνο υλικό με το οποίο μπορεί να γίνει υπερλίπανση σε ύγρό σαπούνι χωρίς να το θολώσει είναι το sulfated castor oil. Είναι επεξεργασμένο καστορέλαιο, υδατοδιάλυτο, στα καλλυντικά χρησιμοποιείται σε πρoίόντα για το μπάνιο. Στο cosmeticsdatabase που το έψαξα αναφέρεται ως ασφαλές. Το αγόρασα και γω απο το net το χρυσοπλήρωσα και το προσέθεσα σε αυτό ακριβώς το στάδιο!
Γ)ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ
Οταν το σαπούνι μας κρυώσει, κλείνουμε το δοχείο μας και το βάζουμε σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος για 1-2 εβδομάδες. Εκεί θα "λαμπικαριστεί" με την ησυχία του. Προσωπικά περίμενα μια εβδομάδα και πολύ του ήταν! Αν δεν ξεθολώσει ικανοποιητικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 απο τα 3 ξεθολωτικά ή και τα τρία σε αναλογία 1:1:1. Μαξιμουμ 5% επι του σάπωνα.
Αλκοόλ
Ζάχαρη διαλυμένη σε βραστό αποσταγμένο νερό . 1 μέρος νερό/1μιση ζάχαρη (σε βάρος)
Γλυκερίνη (ανεξάρτητα, η προσθήκη γλυκερίνης 30 γρ σε κάθε 1/2 κίλο υγρου σαπουνιού προσδίδει μαλακτικές ιδιότητες)
Βάλτε τα, ανακατέψτε και αφήστε μερίκες ημέρες.
Τέλος, η προσθήκη βόρακα. Ο βόρακας (σύμφωνα με το βιβλίο) βοήθα και σταθεροποιεί τον αφρό, μαλακώνει το νερό, ρίχνει το PH, ομογενοποιεί , πήζει και τέλος λειτουργεί και σαν συντηρητικό. Για να φτιάξουμε ένα διάλυμα 33% που χρειάζόμαστε, διαλύουμε 1 μέρος βόρακα σε 2 μέρη βραστό αποσταγμένο νερό. Χρειαζόμαστε 15γρ - 30γρ διαλύματος βόρακα για κάθε 500γρ υγρού σαπουνιού. Ξεκινάμε με τα 15γρ και αν χρειάζεται φτάνουμε μάξιμουμ τα 30γρ, γιατί πάνω απο αυτή την ποσότητα το σαπούνι αρχίζει να θολώνει.
Επίσης είναι πιο αποτελεσματικός (οσον αφορά την πηκτικότητα) σε σαπούνια με υψηλά ποσοστα σε μαλακά έλαια και όχι πολύ νερουλά σαπούνια.΄
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Ενα καταπληκτικό σαπούνι, με πολύ αφρό που αφήνει το δέρμα πολύ απαλό. Είναι λίγο πιο αραιό απ' οτι θα το ήθελα και το δοκίμασα και στα μαλλιά, αλλά κάτι δε μου πήγαινε...που θα πάει, θα το τσακώσω!
http://aromacooking.blogspot.gr
Δημοσίευση σχολίου