0

Ειδικά πάντως για το μαλακτικό, θα μπορούσε να είναι προϊόν της φαντασίας μου, γιατί όπως θα δείτε, είναι φτιαγμένο από υλικά που όλες λίγο πολύ, χρησιμοποιούμε για τη συντήρηση του πλυντηρίου μας.

Δύο ήταν οι συνταγές που μου κίνησαν την περιέργεια. Τις γράφω μαζί με τις εντυπώσεις μου.

Μαλακτικό 1
2 κούπες ξύδι
2 κούπες μαγειρική σόδα
4 κούπες ζεστό νερό
20 σταγόνες αιθέριο έλαιο

Μέσα σε ένα μπουκάλι βάζουμε πρώτα το νερό έτσι ώστε να μην αφρίσει η σόδα πολύ (δεν το έλεγε στο σάιτ, αλλά σας το προτείνω)
Προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε με το νερό.
Προσθέτουμε το ξύδι λίγο-λίγο. Αφρίζει, αλλά όχι τόσο ώστε να μην ελέγχεται ή να μην σταματάει. Η σόδα που χρησιμοποίησα ήταν μαγειρική σόδα. Δεν είχα αγοράσει ακόμα σόδα πλυντηρίου. Την επόμενη θα τη δοκιμάσω με αυτή.
Κλείνουμε το καπάκι, ανακατεύουμε ΑΠΑΛΑ πέρα δώθε το μπουκάλι, ανοίγουμε το καπάκι σιγά-σιγά να φύγει ο αέρας. Επαναλαμβάνουμε αυτό μερικές φορές και έτοιμο το μαλακτικό.

Αποτέλεσμα: Πριν πω κάτι για το αποτέλεσμα, να σας πω ότι εδώ στη Ζάκυνθο, το νερό είναι πάρα πολύ σκληρό, με πάρα πολλά άλατα. Παρόλο που χρησιμοποιώ μαλακτικό (κι έχω δοκιμάσει και από τα φτηνότερα μέχρι και τα ακριβότερα) και αποσκληρυντικό, μπορώ να σας πω ότι όταν θέλω να τρίψω κανέναν τοίχο μετά από σοφάτισμα, μπορώ κάλλιστα να χρησιμοποιήσω μια πετσέτα μου αντί για γυαλόχαρτο…(κάνω scrub δηλαδή μετά το μπάνιο…)
Το προηγούμενο πλυντήριο που είχα δεν είχε τόσο χάλια αποτελέσματα, αλλά με αυτό που πήρα πριν 2 χρόνια, δεν είμαι ευχαριστημένη στον τομέα αυτό. Σίγουρα δηλαδή, πέρα από τη σκληρότητα, παίζει ρόλο και η μάρκα πλυντηρίου πιστεύω.

Το πλυντήριό μου είναι με πόρτα από πάνω. Γιατί το λέω αυτό;
Κανονικά, το συγκεκριμένο μαλακτικό, πρέπει να το προσθέσεις στην τελευταία πλύση. Εμένα όμως, επειδή μπαίνουν από την αρχή τα απορρυπαντικά και μαλακτικά, δεν γίνεται να το προσθέσω στο τέλος.
Γιατί πρέπει να το προσθέσετε στο τέλος:
Επειδή η σόδα ουσιαστικά δεν διαλύεται, κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να ανακατεύετε το προϊόν.

Εντυπώσεις:
Είχα φτιάξει τη μισή δόση και το χρησιμοποίησα 3 φορές.
Την 1η φορά, σε σκούρα ρούχα, παρόλο που έμεινε μέρος της σόδας μέσα ση θήκη μαλακτικού, τα ρούχα ήταν απαλά.
Τη 2η φορά, επειδή θεώρησα ότι δεν έχει νόημα να μένει μέσα στη θήκη και να κατακάθεται η σόδα, το έβαλα από την αρχή στην πλύση. Το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν το ίδιο.
Την 3η φορά δεν ήταν τόσο απαλά τα ρούχα, ήταν όμως περισσότερα και ίσως γι΄ αυτό δεν έγιναν απαλά.
Ξέρετε, η ποσότητα ρούχων παίζει ρόλο στα πλυντήρια τόσο για το απορρυπαντικό όσο και για το μαλακτικό. Ένα πλυντήριο που το τιγκάρουμε με 6 κιλά ρούχα ενώ χωράει 5, θα τα τσαλακώσει και το μαλακτικό δεν θα φτάσει για όλα.

Το συγκεκριμένο μαλακτικό, μπορούμε και να το αρωματίσουμε, Εγώ έβαλα αιθέριο έλαιο λεβάντας, αλλά μπορούμε να βάλουμε κέδρο, ευκάλυπτο η ό,τι μυρωδιά θέλουμε. Τώρα, κατά πόσο δεν μυρίζει ξύδι, θα σας γελάσω! Κανένας πάντως δεν παραπονέθηκε ότι τα ρούχα του μύριζαν …. στιφάδο!
Στα θετικά αυτής της μεθόδου, σημειώστε επίσης ότι το ξύδι προφυλάσσει και το μηχανισμό του πλυντηρίου μας αλλά επίσης διατηρεί τα χρώματα ζωντανά.

Μαλακτικό 2
Η έκπληξη
Το μαλακτικό αυτό το έκανα μόνο και μόνο γιατί μου φάνηκε κουφό αυτό που πρότεινε να κάνουμε:
Πάρα πολύ απλό:
Παίρνουμε ένα μαλακτικό για τα μαλλιά και το αραιώνουμε σε αναλογία 3:1 (3 μέρη νερό, 1 μέρος μαλακτικό).
Επειδή το μαλακτικό που είχα μου φαινόταν πολύ πυκνό, το αραίωσα με 4 μέρη νερό.

Εντυπώσεις-Αποτελέσματα
Το έβαλα στη θήκη μαλακτικού και το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο με το να είχα βάλει μαλακτικό ρούχων. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Δεν ήταν απαλά ιδιαίτερα, αλλά και με το μαλακτικό που βάζω, πάλι δεν είναι μαλακά.
Και αυτό το μαλακτικό το αρωμάτισα με λεβάντα.
Από άποψης οικονομικής συμφέρει, γιατί μπορούμε να βρούμε φτηνό μαλακτικό και αν υποθέσουμε ότι είναι ένα λίτρο, θα έχουμε αμέσως-αμέσως 4 λίτρα μαλακτικό. Είμαι σίγουρη ότι αυτό, σε άλλες περιοχές με λιγότερο σκληρό νερό, δουλεύει καλύτερα. Εκείνο όμως που με ανησυχεί σ’ αυτό, είναι το εξής:
Τι περιέχει ένα μαλακτικό μαλλιών για να το χαρακτηρίσουμε αθώο;
Θα απαντήσει κάποιος: Μα μήπως τα μαλακτικά που βάζουμε του εμπορίου, ξέρουμε τι περιέχουν;
Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως τα μαλακτικά μπαίνουν στο τελευταίο ξέβγαλμα και ΔΕΝ ξεβγάζονται.
Οπότε, αν είναι να κρίνω από αυτό το κριτήριο για το ποιο από τα δύο είναι καλύτερο, τότε σαφώς η λύση με το ξύδι υπερτερεί.

Πάντως, εγώ τώρα, πάω να κοιτάξω τις μπάλες που λέγατε που μπαίνουν μαζί με τα ρούχα. Κάποια απ’ όλες τις λύσεις θα κάνει και για μένα. Δε μπορεί!

Οι σελίδες που βρήκα τα μαλακτικά είναι εδώ και εδώ.





http://aromacooking.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top