0

Στην μεγάλη βιομηχανική επανάσταση που ακολούθησε το 1912, η Λέσβος δεν έμεινε πίσω, πολλά εργοστάσια κατασκεύαζαν μηχανήματα για όλες τις χρήσεις, ένα από αυτά ήταν και του Ιωάννη Κουτζαπέτρου στην Μυτιλήνη. Η θέση του ήταν στο μεγάλο κτίριο που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τα υπεραστικά Κτελ. Από το 1922 έφτιαχνε μηχανές πετρελαίου semi diesel ισχύος 5 εως 50 Hp. Η ονομασία των μηχανών ήταν ''ΣΟΦΙΑΣ'' και η αντλία πετρελαίου που χρησιμοποιούσε ήταν δικής του εφεύρεσης με αυτό το όνομα. Οι μηχανές πετρελαίου χρησιμοποιήθηκαν για όλων των ειδών τις χρήσεις, όπως άντληση νερού για την άρδευση των αγρών, κίνηση των καϊκιών και όλων των ψαράδικων σκαφών. Οι μηχανές ΄ΣΟΦΙΑΣ'' κίνησαν αλευρόμυλους έως και ελαιοτριβεία και εξήχθησαν στα γύρω νησιά του Αιγαίου αλλά και στα παράλια της Τουρκίας.
Ο Ιωάννης Κουτζαπέτρου ήταν συνέταιρος με τους: Μιχάλη Παπασταύρο και Κωνσταντίνο Βουγιουκλή, οι οποίοι στην διάρκεια του χρόνου χώρισαν, φτιάχνοντας δική τους παραγωγή στο Γενί Τζαμί, μέσα σε ένα στενό. Οι Παπασταύρος και Βουγιουκλής κατασκεύαζαν μηχανές πετρελαίου ισχύος 5 έως 7 HP, σχεδόν ίδιες όπως και οι ''ΣΟΦΙΑΣ΄, με μικρές διαφορές και η επωνυμία των μηχανών αυτών ήταν ''ΗΡΑΚΛΗΣ''.
Η έλευση του ηλεκτρισμού, οδήγησε στην παρακμή όλων αυτών των εργοστασίων, πανελλαδικά, τα οποία σιγά σιγά σταμάτησαν την λειτουργία τους.
Ανασκευάστηκε από την Αγροτική Στέγη και θα κοσμήσει το Αγροτικό Μουσείο Λέσβου.
Για πληροφορίες σχετικά με τις μηχανές ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://issuu.com/a.s.magazine/docs/bi...

ΔΕΙΤΕ ΤA VIDEO ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘOYN :







https://www.youtube.com

Δημοσίευση σχολίου

 
Top