0
Eναλλακτική δόμηση .


Με την τιμή του πετρελαίου να καλπάζει και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ να αυξάνονται διαρκώς, το κόστος διατήρησης της ποιότητας ζωής έτσι όπως την γνωρίζουμε ως τώρα, μόνο δυσβάσταχτο μπορεί να χαρακτηριστεί. Αν σε όλα αυτά, συνυπολογίσουμε και την επιβάρυνση που προσθέτει ο δυτικός τρόπος ζωής στον πλανήτη, η εικόνα που αποκομίζουμε κάθε άλλο παρά αισιόδοξη διαγράφεται. Από την άλλη πλευρά, όμως, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εναλλακτικές μορφές δόμησης, δείχνουν το δρόμο για μια νέα εποχή και έναν καινούριο τρόπο διαβίωσης, σε πλήρη αρμονία με τη φύση.

H αλήθεια είναι πως η κρατούσα άποψη είναι ότι ένα σπίτι χτισμένο σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, κοστίζει περισσότερο. Είναι όμως αυτό αλήθεια; Η απάντηση είναι όχι. Κατηγορηματικά όχι. Και να εξηγήσω το γιατί: Κατ’ αρχήν, η κατασκευή ενός βιοκλιματικού σπιτιού δεν κοστίζει περισσότερο από ένα συμβατικό σε ότι αφορά στα υλικά κατασκευής. Τα ίδια υλικά θα χρησιμοποιηθούν αν ένα σπίτι είναι προσανατολισμένο στη δύση (και «βράζει» το καλοκαίρι) ή αν κοιτάζει νότια με βάση την τροχιά του ήλιου και σκιάζεται.

Το ίδιο μπετόν, τα ίδια τούβλα και τα ίδια κουφώματα θα μπουν και στη μία και στην άλλη περίπτωση. Όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων και τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, μπορεί ένα βιοκλιματικό κτίριο να διαθέτει παθητικά ηλιακά συστήματα, όπως θερμοκήπιο και τοίχο Trombe, ενεργειακό τζάκι ή λέβητα βιομάζας ή μονάδα συμπαραγωγής ή να αξιοποιεί τη γεωθερμία για ψύξη-θέρμανση. Να θερμαίνει το νερό με ηλιακό θερμοσίφωνα και να παράγει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά στοιχεία ή μικρή ανεμογεννήτρια.

Να διαθέτει εγκατάσταση “έξυπνου σπιτιού” για καλύτερη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας. Φυτεμένα δώματα για να μειώσει την απορροή των όμβριων υδάτων και το φαινόμενο της θερμικής νησίδας, στέρνα για να μαζεύει το (πολύτιμο πλέον) νερό της βροχής και βιολογικό καθαρισμό για την ανακύκλωση του νερού. Στην περίπτωση αυτή η οικοδομή θα κοστίσει περισσότερο από μια συμβατική. Όμως θα έχει εξασφαλίσει αυτονομία σε ενέργεια και φυσικούς πόρους, μηδενική κατανάλωση πετρελαίου και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.


Οικολογική δόμηση

Η οικολογική δόμηση ή βιοκλιματικός σχεδιασμός έχει στόχο τη σωστή κατασκευή και διαχείριση των κτιρίων. Η φιλοσοφία του σχεδιασμού αυτού αποβλέπει στη δημιουργία κτιρίων που εναρμονίζονται με το περιβάλλον τους εκμεταλλευόμενα στο μέγιστο δυνατό τις συνθήκες που αυτό ορίζει.

Η μορφολογία, ο προσανατολισμός, το κλίμα είναι μερικές από τις παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψη από την αρχή ώστε το κτίριο να επιτύχει μέγιστες συνθήκες άνεσης με όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.


Yλικά

Τα οικοδομικά υλικά που χρησιμοποιούνται για ένα βιοκλιματικό σπίτι έχουν μεγάλη θερμοχωρητικότητα (όπως πέ-τρες, πλακάκια, τούβλα κ.λπ.). Αυτά τα υλικά αποτελούν την αποθήκη θερμότητας που «γεμίζει» την ημέρα και «αδειάζει» τη νύχτα, αποδίδοντας θερμική ενέργεια στον εσωτερικό χώρο, όταν υπάρχει καλή εξωτερική μόνωση. Η διαφορά έγ-κειται στα μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται: στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική τα μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φυσικά, δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα σπίτι να είναι θερμότερο το χειμώνα και πιο δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά τα άλλα, μπετόν.

Πως μπορεί να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση σε υφιστάμενα κτίρια

Είναι αναμενόμενο ότι με την πάροδο του χρόνου η κατασκευή ενός κτιρίου καταπονείται. Η εφαρμογή μέτρων που έχει ως στόχο την προστασία του από τις κλιματολογικές συνθήκες συμβάλλει ταυτοχρόνως και στην μείωση της ενέργειας που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει σε αυτές.


Στέγη

Για τα ήδη υπάρχοντα κτίρια η θερμομόνωση της στέγης (κατοικία) ή του δώματος (πολυκατοικία) συνεισφέρει σημαντικά στην σωστή ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου. Η οροφή πρέπει να προστατεύει το κτίριο από την βροχή και την υγρασία, να έχει την απαραίτητη κλίση ώστε να απομακρύνονται τα νερά και να παρέχει θερμική προστασία. Μια αισθητικά ελκυστική λύση που συμβάλλει στην μόνωση της οροφής και συνεισφέρει σ΄ ένα υγιές περιβάλλον είναι το «φυτεμένο δώμα». Πρόκειται για ένα σύστημα μονωτικών και υδατοστεγών μεμβρανών με κορυφαία στρώση αυτή της φύτευσης. Η φυσική σκιά των φυτών και το χώμα συμβάλλει στην μείωση της εξωτερικής θερμοκρασίας του δώματος.


Στεγανοποίηση των όψεων

Οι θερμικές απώλειες είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που ευθύνεται για την υπερβολική κατανάλωση ενέργειας κατά τη λειτουργία του κτιρίου. Σε περίπτωση παλαιών κουφωμάτων αυτά θα πρέπει να αντικατασταθούν με καινούργια υψηλής αεροστεγανότητας. Επίσης στην περίπτωση απλών υαλοστασίων αυτά θα πρέπει να αντικατασταθούν με διπλά υαλοστάσια ή υαλοστάσια χαμηλής εκπεμψιμότητας.

Ψύξη-Θέρμανση

Όσο αφορά την ψύξη του κτιρίου για τις κατοικίες που βρίσκονται στην εξοχή καλό θα ήταν να αποφευχθεί ο τεχνητός κλιματισμός και να χρησιμοποιηθεί φυσικός αερισμός ως μέσο καλύτερο για την υγεία του χρήστη, οικονομικότερο και χωρίς επιβάρυνση για το περιβάλλον. Τους καλοκαιρινούς μήνες στην περίπτωση άπνοιας με υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα, είναι προτιμότερο τα παράθυρα να μένουν κλειστά ώστε να διατηρείται η εσωτερική θερμοκρασία του κτιρίου που είναι χαμηλότερη από την εξωτερική. Αντίθετα το βράδυ που η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από την εσωτερική ωφελεί το άνοιγμα τον παραθύρων, και ο διαμπερής αερισμός του κτιρίου.

Θέρμανση

Η τακτική συντήρηση του λέβητα και η θερμομόνωση του δικτύου διανομής ζε-στού νερού συμβάλουν σημαντικά στην μείωση απωλειών ενέργειας. Επίσης, η αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου με λέβητα φυσικού αερίου ή βιομάζας είναι σημαντικό βήμα για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες

Με την πάροδο των χρόνων και την ανάπτυξη της τεχνολογίας τα μοντέλα των ηλιακών συλλεκτών έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η ευρεία χρήση τους αποδεικνύει την επιτυχία τους ως οικονομικότερο μέσο παραγωγής ζεστού νερού.

Σκίαση

Είναι πολύ σημαντικό η κατοικία να προστατεύεται από την ηλιακή ακτινοβολία κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εξωτερικά σκιάστρα: τέντες, περσίδες, αλλά και με πέργκολα με αναρριχητικά φυτά σε οριζόντια κλίση (νότιος προσανατολισμός) και κατακόρυφη κλίση (ανατολικός, δυτικός προσανατολισμός).

Στην περίπτωση εξοχικών κατοικιών μια σωστή στρατηγική στην σχεδίαση του περιβάλλοντος χώρου συμβάλλει στην μεγαλύτερη προστασία του κτιρίου.
Συγκεκριμένα η χρήση αειθαλών δέν-τρων στον Βοριά προστατεύει το κτίριο από τους ψυχρούς ανέμους. Επίσης η χρήση φυλλοβόλων δέντρων σε Νότο και Δύση ως μέσο σκίασης τους καλοκαιρινούς μήνες περιορίζει την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών στην επιφάνεια του.


Φωτισμός

Γενικά, όσο αυξάνεται η εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού στην κατοικία τόσο μειώνεται η χρήση τεχνητού φωτισμού. Η χρήση ανοιχτών χρωμάτων στα δωμάτια μειώνει την ανάγκη περισσότερου φωτισμού. Επιπλέον η αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες φθορισμού σε χώρους βοηθητικούς όπου η ποιότητα του χρώματος δεν είναι μεγάλης σημασίας συνεισφέρει σε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.


Επιστροφή στο μέλλον

Στην Ελλάδα η λαϊκή εμπειρία και γνώση ενσωματώθηκαν στα κτίρια με πιο απλούς και ίσως όχι τόσο συνειδητούς τρόπους. Αν εστιάσουμε στις Κυκλάδες, μια περιοχή που είναι αντιπροσωπευτική του μεσογειακού κλίματος (έντονη ηλιοφάνεια, δυνατοί εποχιακοί άνεμοι, μεγάλες περίοδοι ανομβρίας και μεγάλα ποσοστά υγρασίας) και επιπλέον παρουσιάζει μια μοναδική αρχιτεκτονική κληρονομιά, θα δούμε ότι οι βασικές αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής εφαρμόζονται εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια. Και ας δούμε κάποιες γενικές αρχές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων που έχουν έντονα στοιχεία βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

• Προσανατολισμός της κύριας όψης προς τον Νότο.
• Συμπαγείς τοίχοι με μικρά ανοίγματα προς τον Βορρά για προστασία από τους ψυχρούς βόρειους ανέμους.
• Εκμετάλλευση της θερμικής μάζας του κτιρίου για εξισορρόπηση των θερμοκρασιακών μεταβολών – η θερμική μάζα προκύπτει από την χρήση συμπαγών υλικών, όπως η πέτρα και το χώμα, με τοίχους με μεγάλο όγκο.
• Σωστή χρήση της βλάστησης για ηλιοπροστασία, σκιασμό αλλά και προστασία από τους ανέμους.
Σε κλίμακα οικισμού
• Επιλογή θέσεων / πλαγιών με μεσημβρινό προσανατολισμό, έτσι ώστε να ο οικισμός να δέχεται ηλιασμό κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας.
• Η πυκνή δόμηση των κυκλαδίτικων οικισμών δημιουργεί δροσερό μικροκλίμα στο επίπεδο του δρόμου λόγω της μάζας των κτιρίων.
• Η διαπλοκή των όγκων δημιουργεί ποικίλα και προστατευμένα μικροκλίματα – οι ημιυπαίθριοι, τα στεγασμένα περάσματα, οι στοές, δημιουργούν ενδιάμεσους χώρους ζωής εξισορροπώντας το σκοτεινό και δροσερό εσωτερικό με την εκτυφλωτική θερμότητα στο εξωτερικό.

Στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων συναντάμε επιμέρους κατασκευαστικά στοιχεία, τα οποία συμβάλλουν σε συγκεκριμένες βιοκλιματικές λειτουργίες:

Αερισμός

Στις Κυκλάδες πολύ συχνή είναι η χρήση του φεγγίτη, ο οποίος διευκολύνει την απαγωγή του θερμού αέρα που συγκεντρώνεται ψηλά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η «παραθύρα» στην Σαντορίνη, ένα άνοιγμα για πρόσβαση στο δώμα που λειτουργεί και σαν συλλέκτης δροσερής θαλάσσιας αύρας.


Δροσισμός

Ο δροσισμός επιτυγχάνεται όταν στην πορεία του ο αέρας συναντά μάζες με χαμηλότερη θερμοκρασία που κατακρατούν μέρος του θερμικού φορτίου του, ψύχοντάς τον. Η θερμική μάζα των κτιρίων από πέτρα έχει σαν αποτέλεσμα την διατήρηση της θερμοκρασίας στους εσωτερικούς χώρους σε σχετικά σταθερά ενδιάμεσα επίπεδα. Το ίδιο συμβαίνει όταν ο αέρας διαπερνά πυκνά φυλλώματα ή σκιερούς εξωτερικούς χώρους πριν μπει στο κτίριο από τα ανοίγματα.

Υπόσκαφη κατοικία

Τα υπόσκαφα που υπάρχουν στη Σαντορίνη, αποτελούν ένα παράδειγμα εκμετάλλευσης των τοπικών δεδομένων για βέλτιστη προστασία από τις κλιματικές συνθήκες. Βασικό πλεονέκτημα η εκμετάλλευση του εδάφους, που λόγω της μεγάλης θερμικής του αδράνειας διατηρεί σχεδόν ανεπηρέαστους τους εσωτερικούς χώρους από τις εξωτερικές μεταβολές της θερμοκρασίας. Τα ανοίγματα της μοναδικής όψης είναι μικρά και εμποδίζουν την εισχώρηση ακτινοβολίας και θερμότητας το καλοκαίρι και την απώλεια θερμότητας το χειμώνα.
Βλάστηση
Τα αναρριχητικά φυτά και τα φυλλοβόλα δέντρα είναι ο πιο συνηθισμένος, αλλά και πιο αποτελεσματικός τρόπος σκιασμού. Το φύλλωμα τους δεν υπερθερμαίνεται και δεν παγιδεύει τον αέρα.
Επιπλέον ο διερχόμενος αέρας δροσίζεται μέσω εξάτμισης.

Παλιό σπίτι, νέα λειτουργία: Επεμβάσεις σε παλιά κτίρια


Σε περίπτωση ανακαίνισης ενός σπιτιού με αυλή, μπορούν να προστεθούν κάποιες βιοκλιματικές λειτουργίες;
Κατ’ αρχάς βελτιώνουμε τη θερμομόνωση της οροφής και των εξωτερικών τοίχων, καθώς και τα κουφώματα. Μειώνουμε τα βορεινά και τα δυτικά ανοίγματα. Φροντίζουμε ώστε να σκιάζονται όλα καταλλήλως, είτε με φυτά είτε με τέντες είτε με ειδικές σταθερές η κινητές περσίδες. Αν μπορούμε, προσθέτουμε στο Νότο ένα σκιαζόμενο «θερμοκήπιο», και, τέλος, φροντίζουμε ανοίγοντας κάποια νέα παράθυρα θα βελτιώσουμε τον δροσισμό του. Προσθέτουμε επίσης ανεμιστήρες.

Τι επεμβάσεις μπορούν να γίνουν σε περίπτωση αγοράς ενός διαμερίσματος το οποίο βρίσκεται στα μπετά;
Μπορεί κανείς να επιμεληθεί τις μονώσεις και τα κουφώματα. Σε μία πολυκατοικία δεν μπορούμε να επέμβουμε στα ανοίγματα, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε triplex τζάμι στα βορεινά παράθυρα και εξωτερικά σκιάστρο σε όλα τα υπόλοιπα. Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, μπορούμε να αλλάξουμε τη διαρρύθμιση ώστε να επιτρέψουμε τον διαμπερή αερισμό και να εγκαταστήσουμε ανεμιστήρες οροφής.

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας σε παλαιά πολυκατοικία ποιές βιοκλιματικές παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν;
Αν το διαμέρισμα έχει αυτονομία, αυξάνουμε την θερμομόνωση εξωτερικά και φτιάχνουμε τα κουφώματα. Αν, όμως, δεν έχει αυτονομία, το να φροντίσουμε μόνο τη θερμομόνωση του δικού μας χώρου προσφέρει λίγη βελτίωση. Θα μπορούσαμε, σε συμφωνία με τους συνιδιοκτήτες, να βελτιώσουμε εξωτερικά τη θερμομόνωση ολόκληρης της πολυκατοικίας. Αν μάλιστα ο προσανατολισμός είναι κατάλληλος, να φτιάξουμε τοίχους τρομπ σε όλα τα διαμερίσματα, να διευρύνουμε κάποια ανοίγματα ή να κλείσουμε κάποια άλλα.

Στην παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική η βλάστηση συντελεί στην αποτελεσματική σκίαση της κατοικίας, αλλά και στο δροσισμό της καθώς ο αέρας που περνά από φυτά πριν μπει στο σπίτι, εισέρχεται πιο δροσερός σε αυτό.

Ο υπόσκαφος οικισμός της Οίας στη Σαντορίνη, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εκμετάλευσης των τοπικών δεδομένων για βέλτιστη προστασία από τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής.

Σχεδιασμός, υλοποίηση – θερμομόνωση

Kατ΄αρχάς είναι απαραίτητη η προσφυγή στη βοήθεια ενός εξειδικευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου. Ξεκινώντας από το σωστό προσανατολισμό μέσα στο οικόπεδο και λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις ανάγκες των ενοίκων, θα σχεδιασθεί το οίκημα με κύριο γνώμονα το τοπικό κλίμα. Γύρω από αυτό θα κινηθεί η εξασφάλιση της θερμικής και οπτικής άνεσης, με τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, των φυσικών φαινομένων και όλων γενικά των αξιοποιήσιμων πηγών που προσφέρει η φύση. Παθητικά συστήματα όπως το έδαφος, το νερό, η βλάστηση, ο άνεμος , ο ουρανός χρησιμοποιούνται για να παρέχεται φωτισμός, θέρμανση και ψύξη κλπ. και ενσωματώνονται, ώστε να μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας έως και 30%-35%, σε σχέση με άλλα σύγχρονα οικήματα .Βεβαίως το ποσοστό συτό μπορεί να ανέλθει έως και 80%-85% για τις παλιές προ του 1979 οικοδομές οπότε θεσπίστηκε ο Κανονισμός Θερμομόνωσης στη πατρίδα μας και οι οποίες ο ικοδομές δεν ήταν υποχρεωτικό να είναι θερμομονωμένες.

Οι παλιές οικοδομές έχουν θερμικές απώλειες που καταλήγουν σε μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση ή ψύξη έως και 50% σε σχέση με ένα σωστά θερμομονωμένο σύγχρονο κτήριο. Η θερμομόνωση ενός Οικολογικού Σπιτιού γίνεται με βιολογικά μονωτικά υλικά, χωρίς χημικά πρόσθετα πχ.πλάκεςαπό ίνες ξύλου και τσιμέντο, τούβλα τύπου THERMOBOCK κλπ. Απαραίτητη είναι η εφαρμογή κουφωμάτων σύγχρονης τεχνολογίας (χωρίς θερμογέφυρες), με τουλάχιστον διπλά κρύσταλλα, διαφορετικού πάχους, ώστε εκτός από θερμική μόνωση να παρέχουν και ηχομόνωση. Για τις παλιές πριν από το 1979 οικοδομές η θερμομόνωση μπορεί να επιτευχθεί με συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης, δηλαδή με αλλεπάλληλα μονωτικά στρώματα τα οποία υπο μορφήν κελύφους περιβάλλουν την εξωτερική τοιχοποιία και την οροφή, και με αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με σύγχρονα θερμομονωτικά κουφώματα . Με αυτό το τρόπο μπορεί να εξοικονομηθεί ενέργεια της τάξης του 30%-40% για τη θέρμανση ή τη ψύξη του σπιτιού.

Σε ό,τι αφορά στην παθητική αντίδραση ενός σπιτιού χαρακτηριστική είναι οι περιπτώση του φυσικού αερισμού, της ηλιακής καμινάδας και των χρωμάτων εξωτερικής τοιχοποιίας νέας γενιάς και των μονωτικών χρωμάτων. Σε ένα σωστά προσανατολισμένο κτήριο σχεδιάζονται μεγάλα ανοίγματα (κουφώματα) προς τον νότο, εξασφαλίζοντας άπλετο φυσικό φωτισμο των χώρων ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν την κυκλοφορία του δροσερού αέρα τις νυχτερινές ώρες του καλοκαιριού. Η Ηλιακή Καμινάδα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για περιοχές όπου το καλοκαίρι υπάρχει υψηλή υγρασία. Τμήματα της καμινάδας καλύπτονται με γυαλί, με αποτέλεσμα ο αέρας στο εσωτερικό της καμινάδας να θερμαίνεται και βγαίνοντας από την καμινάδα, να εφελκύει τον αέρα από το εσωτερικό του σπιτιού δημιουργώντας ένα ανοδικό ρεύμα που δροσίζει το σπίτι. Τα νέα χρώματα εξωτερικής τοιχοποιίας προστατεύουν το σοβά από την ηλιακή ακτινοβολία και την υγρασία, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν την διαπνοή (έξοδο) της υγρασίας από το εσωτερικό του σπιτιού προς τα έξω. Επίσης μπορεί να είναι αυτοκαθαριζόμενα από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους καθώς πλένονται με το νερό της βροχής. Τα μονωτικά χρώματα στέγης ταράτσας προσφέρουν επιπλέον υγρομόνωση και θερμομόνωση σε μιά ήδη σωστά μονωμένη ταράτσα, ενώ η λαμπερή λευκότητά τους αντανακλά το καλοκαίρι την ηλιακή ακτινοβολία, δίνοντας μια θερμική ανακούφιση της τάξης του 3-6 οC .

Εξοικονόμηση ενέργειας


Σε ένα Οικολογικό Σπίτι η εξάρτηση από το ηλεκτρικό ρεύμα και η αντίστοιχη κατανάλωση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Μιά πρώτη ενέργεια είναι η αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων πυράκτωσης με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Οι ηλεκτρικές συσκευές ήχου εικόνας, όταν δεν χρησιμοποιούνται, δεν πρέπει να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (STAND BY) αλλά να κλείνονται. Ψυγεία, καταψύκτες, κουζίνες-φούρνοι πρέπει να ανήκουν στην ενεργειακή κατηγορία Α (κυκλοφορούν πλέον Α+ και Α++) καθώς και τα κλιματιστικά ( με οικολογικό Φρέον R 410 Α) . Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες προσφέρουν άφθονο ζεστό νερό χρήσης ενώ μπορούν να συμβάλουν και στo σύστημα θέρμανσης.

Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης

Με την τιμή του πετρελαίου να έχει φτάσεισε απίστευτα ύψη και να κινείται ανοδικά και την τιμή του φυσικού αερίου να ακολουθεί από κοντά, μιά εναλλακτική λύση είναι η γεωθερμία (που μπορεί να προσφέρει και ψύξη). Τα θερμοδυναμικά τζάκια με τριτογενή καύση καυσαερίων , αποδόσεις που φθάνουν το 75%-85% και ελάχιστη κατανάλωση καύση ξύλου , μπορούν να θερμάνουν σπίτια έως και 200 μ2, με απλή επαγωγή ή χρήση αεραγωγών, ενώ μοντέλα με ενσωματωμένο λέβητα προσφέρουν ενίσχυση στο σύστημα κεντρικής θέρμανση. Οι σύγχρονες θερμοδυναμικές σόμπες προσφέρουν και αυτές αυτάρκεια θέρμανσης, ενώ όσες λειτουργούν με συσσωματώματα (PELLETS) μπορούν να έχουν αποθήκη και μέσω ηλεκτρονικού ελέγχου να έχουν αυτάρκεια λειτουργίας μέχρι και 1 εβδομάδα.

Εναλλακτικές μορφές ενέργειας

Ένα οικολογικό σπίτι μπορεί να έχει ενεργειακή αυτάρκεια και έως και πλήρη απεξάρτηση από την ΔΕΗ , ενώ παράλληλα δεν θα επιβαρύνει έμμεσα το περιβάλλον με ρύπους CΟ2. Η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος αποτελείται από τους συλλέκτες (ΡΑΝΕLS), την μπαταρία αποθήκη και τον μετατροπέα του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος από συνεχές σε εναλασσόμενο.

Με τον σωστό υπολογισμό της απαιτούμενης ισχύος και την υποστήριξη μιάς ή περισσότερων ανεμογεννητριών, το σύστημα μπορεί να καλύψει το φωτισμό , την εναλλακτική χρήση συσκευών ήχου εικόνας, την λειτουργία ψυγείου, και πλυντηρίου ρούχων σε χαμηλές θερμοκρασίες. Εστίες μαγειρέματος και φούρνος λειτουργούν με αέριο. Ο εξωτερικός φωτισμός επιτυγχάνεται με επαναφορτιζόμενα ηλιακά φωτιστικά .

Υποτίθεται οτι η πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια από το σύστημα ενός ιδιώτη μπορεί να πωληθεί στη ΔΕΗ . Όμως το γεγονός ότι απαιτείται πληθώρα διαδικασιών σαν να επρόκειτο για εμπορική επιχείρηση (εγγραφή στο σχετικό Επιμελητήριο, έναρξη εργασιών στην Εφορία, θεώρηση παραστατικών όπως τιμολόγια, βιβλία εσόδων εξόδων κλπ.) καθιστά το όλο εγχείρημα ουτοπικό . Τί κάνει το ελληνικό κράτος για να ενισχύσει ή έστω να ενθαρρύνει τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας; Τίποτα, αντίθετα μοιάζει να τις αποθαρρύνει. Τα πάντα εναπόκεινται στην οικολογική ευαισθητοποίηση ή στην ανάγκη ενέργειας κάθε πολίτη.

Βιολογικός καθαρισμός – αποχέτευση

Εάν δεν υπάρχει τοπικό δίκτυο αποχέτευσης η κλασσική λύση είναι ο στεγανός βόθρος, που συνήθως είναι ημιστεγανός, με αποτέλεσμα την μόλυνση των υπογείων υδάτων, δυσοσμία, περιοδικά ανάγκη για εκκένωση κλπ. Ήδη στην αγορά διατίθενται και μικρές μονάδες βιολογικής αποχέτευσης κατάλληλες για μονοκατοικίες, χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον και που επιπλέον μπορούν να προσφέρουν νερό για πότισμα.





http://www.mastoremata.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top