0

Το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό, ταυλικά που θα χρειαστείτε είναιαπλά και δεν κοστίζουν ακριβά και η όλη διαδικασία δεν παρουσιάζει καμιά ιδιαίτερη δυσκολία ακόμη και για εντελώς αρχάριους σε τέτοιους είδουςκατασκευές.

Προσαρμόζοντας το μέγεθος του τελάρουπου θα χρησιμοποιήσετε είναι ένας τρόπος για να διακοσμήσετε κάποια σημεία των τοίχων του σπιτιού πολύ ιδιαίτερα αλλά καιοικονομικά ενώ ταυτόχρονα είναι μια όμορφη ιδέα και για δώρο αφού εκτός από οποιουδήποτε άλλο χαρτί-θέμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετεφωτογραφίες μετατρέποντας τον πίνακα-δώρο σε ένα ιδιαίτερα προσωπικό αντικείμενο για τον αποδέκτη του.




Θα χρειαστείτε:
* τελάρο ζωγραφικής
(Θα τα βρείτε σε καταστήματα με είδη χόμπυ-ζωγραφικής αλλά και πολυκαταστήματα που διαθέτουν και παρόμοια είδη. Δεν χρειάζεται κάτι ποιοτικό αφού δενπρόκειται να ζωγραφίσετε πάνω στην επιφάνειά του, επιλέξτε το πιο οικονομικό. Οι τιμές αυτής της ποιότητας σε ένα μέτριο προς μεγάλο μέγεθος δεν ξεπερνούν τα 5-6 ευρώ. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα απλό κομμάτι ξύλο, απλά πάνω στο τελάρο η τελική υφή/όψη της κατασκευής είναι ομορφότερη).
* χαρτιά από περιοδικά ή εφημερίδες
* ατλακόλ

*μπεζ-κρεμ, χρυσαφί και πράσινοσκούρο ακρυλικό χρώμα για κατασκευές

* χρώμα πατίνας σε σκούρα καφέ-μαύρη απόχρωση





1. Κόψτε φαρδιές λωρίδες χαρτιού από εφημερίδες ή περιοδικά καιτσαλακώστε τες στο χέρι σας σε "μπάλα".

Σχεδιάστε με ένα μολύβι πάνω στοτελάρο μέχρι σε ποιο σημείο θέλετε να είναι το περίγραμμα της κατασκευής και απλώστε ατλακόλ περιμετρικά του τελάρου.
Ανοίξτε κάθε τσαλακωμένη "μπάλα" χαρτιού αλλά χωρίς να ισιώσετειδιαίτερα το χαρτί, να διατηρηθούν δηλαδή οι πτυχές και ανομοιομορφίεςκαι κολλήστε το κομμάτι κομμάτιπεριμετρικά του τελάρου.



Θα ξεκινήσετε από τηνμπροστινή όψη του τελάρου και καλύπτοντας και τοπλαϊνό του μέρος, φροντίζοντας ο σχηματισμός του χαρτιού στο κεντρικόμέρος του πίνακα να έχει ένακυματοειδές και όχι ίσιο τελείωμα ενώ στο πλάι απλώς θα καλύψετε εντελώς το τελάρο με το τσαλακωμένο χαρτί.

Εκτός από την ποσότητα κόλλας πάνω στο τελάρο, με πινέλο ή το χέρι σας μπορείτε να προσθέσετεκόλλα και πάνω στο χαρτί για να το συγκρατήσετε στα σημεία που χρειάζεται να μένει τσαλακωμένο δημιουργώντας μια "ανάγλυφη" όψη.

Αφήστε την κόλλα να στεγνώσει εντελώς, ανάλογα τόσο με την ποσότητας κόλλας που θα έχετε χρησιμοποιήσει αλλά και την ποιότητα-υφή του χαρτιού μπορεί να χρειαστεί αρκετές ώρες.

2. Αφού στεγνώσει εντελώς η κόλλα, με ένα σφουγγαράκι ή πινέλο βάφετε και το χαρτί και ολόκληρη την επιφάνεια του πινέλου με την κρεμ-μπεζ ακρυλική μπογιά, επιμένοντας ελαφρά στα σημεία που το χαρτί είναι τσαλακωμένο ώστε όλες οι πτυχές να καλυφθούν με χρώμα.

Αφήνετε να στεγνώσει και κάνετε ακριβώς το ίδιο και με το χρυσαφί ακρυλικό χρώμα.
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χρυσόσκονη (γκλίτερ) που θααναμείξετε με ατλακόλ και θα περάσετε με πινέλο.



Κατά τόπους και πριν το χρυσαφί χρώμαστεγνώσει εντελώς, τρίψτε με ένα πανάκι, σφουγγάρι ή και το χέρι σας στα σημεία με το χαρτί, ώστε να αφαιρεθεί μια ποσότητα μπογιάς και να αναδειχθεί το από κάτω κρεμ-μπεζ χρώμα, έτσι ώστε τελικά στα σημεία με το χαρτί το σύνολο να έχει μια ελαφρά πιοανοιχτόχρωμη απόχρωση σε σχέση με τοκεντρικό κομμάτι του τελάρου.

Αφού και το χρυσαφί χρώμα στεγνώσειεντελώς, είστε έτοιμοι να προσαρμόσετε στο κέντρο του τελάρου την εικόνα που έχετε επιλέξει.



3. Ακουμπήστε κατ΄αρχήν την εικόνα στο σημείο που θα κολληθεί ώστε να βεβαιωθείτε ότι καλύπτει πλήρως το κεντρικό μέρος του τελάρου και οι άκρεςτης ακουμπούν πάνω στο πλαίσιο από το τσαλακωμένο χαρτί.

Με έναν αναπτήρα κάψτε πολύ προσεκτικά την εικόνα γύρω γύρω την εικόνα ώστε να αποκτήσει "δαντελωτό" τελείωμα. Αν αυτή είναι μια διαδικασίαπου νομίζετε ότι δεν θα την καταφέρετεσωστά, χρησιμοποιήσετε ένα ψαλιδάκι ήκόψτε με το χέρι σας το χαρτί ώστε να αποκτήσει ασύμμετρο τελείωμα και τονίστε κατά τόπους το περίγραμμα με ένα πινελάκι και μαύρη ακρυλική μπογιά, ενώ με σφουγγαράκι-πινέλο ή και το χέρισας προσθέστε ελάχιστο μπεζ, χρυσαφί, πατίνα ή όποιο άλλο χρώμα πάνω στο φόντο της εικόνας ώστε οπτικά να "ενσωματώνεται" όσο περισσότερο με το πλαίσιο του τελάρου από το τσαλακωμένο χαρτί.



Αυτός είναι ο βασικός στόχος δουλεύοντας με την εικόνα και πάνω από το μισό επιτυχίας της κατασκευής.

Η εικόνα, φωτογραφία κλπ. που θα επιλέξετε να "σβήνει" μέσα στο πλαίσιο χωρίς να μοιάζει σαν απλώςκολλημένη στο κέντρο του πίνακα.

Το μόνο που χρειάζεται, χρησιμοποιώντας ελάχιστηποσότητα χρώματος να βάφετε και να "σβήνετε", να αφαιρείτε ή και ναανακατεύετε δηλαδή την μπογιά ελαφρά με ένα πανάκι, σφουγγαράκι ή και το χέρι σας, δημιουργώντας ένα ομοιόμορφο και παλαιωμένηςόψης αποτέλεσμα.




4. Τσαλακώστε πολύ ελαφρά την εικόνα καικολλήστε την στην θέση της χρησιμοποιώντας μικρή ποσότηταατλακόλ.Τώρα είστε έτοιμοι για να δώσετε στο σύνολο την τελική όψη του.

Θα το κάνετε χρησιμοποιώντας κατά τόπους ελάχιστη ποσότητα πατίνας. Την απλώνετεμε ένα σφουγγαράκι και αμέσως την αφαιρείτε τρίβοντας ελαφρά ώστε απλώς να αφήσει μια σκουρόχρωμη "μεταλλική" όψη-υφή αλλά χωρίς να καλύψει εντελώς όλες τις υπόλοιπες στρώσεις χρώματος.

Κάνετε ακριβώς το ίδιο και με την σκούραπράσινη ακρυλική μπογιά, ελάχιστηποσότητα οποίας απλώς "ακουμπάτε" με ένα σφουγγαράκι πάνω σε ορισμένα "ανάγλυφα" σημεία του χαρτιού για να κάνετε εντονότερη την παλαιωμένη όψη, ενώ τόσο πατίνα, πράσινο ή και καφέ-μαύρο χρώμα μπορείτε να προσθέσετε ανά σημεία και με μια μπατονέτα.



Μπορείτε να "παίξετε" με τα χρώματα, βάφοντας και σβήνοντας, έως ότου τοτελικό αποτέλεσμα να σας ικανοποιεί. Μοναδική προϋπόθεση ώστε πραγματικά να διορθώνετε και να τονίζετε το σύνολο και όχι να "μουτζουρώνετε" είναι να χρησιμοποιείτε ελάχιστη ποσότητα μπογιάς κάθε φορά.

Αφού στεγνώσουν εντελώς τα χρώματα, περνάτε το σύνολοτης κατασκευής με 2-3 χέρια προστατευτικό βερνίκι ή σπρέϋ, αντίστοιχο με εκείνο στην χρήση για decoupage.



Και...

* Το ρυζόχαρτο είναι η ιδανική ποιότητα χαρτιού, στα καταστήματα με είδη για decoupage θα βρείτε τέτοια χαρτιά σε ατέλειωτη ποικιλία θεμάτων και αποχρώσεων.

*Εκτός φυσικά από τις συγκεκριμένης αποχρώσεις, ιδανικές για να προσθέσουν στην συγκεκριμένη κατασκευήvintage ύφος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια χρώματα μπογιάς θέλετε, αφού φυσικά τέτοιας μορφής "ανάγλυφους" πίνακες μπορείτε να δημιουργήσετε καιχωρίς απαραίτητα το σύνολο να έχει παλαιωμένη όψη.

*Για να δημιουργήσετε τέτοιους πίνακες με φωτογραφίεςως θέμα τους θα χρειαστεί απλώς να τυπώσετε την φωτογραφία που θέλετε να χρησιμοποιήσετε σε απλόφωτοτυπικό χαρτί αλλά σε ψηφιακό εκτυπωτή, ώστε η εικόνα να μην ξεβάψει κατά την επεξεργασία με κόλλα και χρώμα.



*Εξαιρετικά όμορφο αποτέλεσμα στην συγκεκριμένη κατασκευή δίνει και η χρήση ασπρόμαυρωνφωτογραφιών-εικόνων. Απλώς ανάλογα τροποποιείστεκαι τις αποχρώσεις της μπογιάς που μπορεί π.χ να είναι ένα βασικό μπεζ-κρεμ και στην συνέχεια μια ασημί ή και λευκή πατίνα συνδυασμένα με όποια άλλη απόχρωση μπογιάς θέλετε.




*Η ποσότητα μπογιάς που χρειάζεστε από κάθε χρώμα, σε όλες αυτού του είδους τις κατασκευές, είναι πολύ μικρή. Για να έχετε λοιπόν την ευχέρεια της επιλογής και να μην είναι το πρόβλημα "που θα βρω μπογιά", αν φυσικά σας αρέσει και γενικά ασχολείστε με τέτοιες κατασκευές, decoupage κλπ. προμηθευτείτε τα βασικάχρώματα σε απλές ακρυλικές μπογιές για κατασκευές από ένα κατάστημα με παρόμοια είδη. Με την ανάμειξήτους θα έχετε πολλές παραπάνω αποχρώσεις και κάθε τέτοια συσκευασία ακρυλικού χρώματος είναι αρκετήγια πάρα πολλές κατασκευές, η καλυπτικότητα και ο τρόπος που δουλεύονται δεν έχει καμιά σχέση με τις κοινές ρευστές μπογιές για τοίχους, ξύλο κλπ.


http://www.soulouposeto.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top