0

Είτε επειδή μετακομίσατε στο σπίτι των γονιών σας, είτε επειδή χάλασε η κεραία σας, είτε επειδή πάτε διακοπές και θέλετε μια μικρή μεταφερόμενη κεραία για το camping, η παρακάτω κεραία θα σας καλύψει σε όλες τις περιπτώσεις. Την χρησιμοποιώ εδώ και μήνες, εσωτερικά με ψηφιακό σήμα και χωρίς. Στο αναλογικό σήμα, το πρόβλημα ήταν το γνωστό, άλλαξε την θέση ανάλογα με το κανάλι, αλλά στο ψηφιακό δεν υπάρχει κανένα θέμα και το σήμα είναι “καμπάνα”…


Το project αυτό το φτιάχνεται με δική σας ευθύνη. Δεν φέρω καμία ευθύνη σε περίπτωση που χαλάσετε κάτι. Χρησιμοποιώ την κεραία πάνω από ένα χρόνο, με αναλογικό και πλέον μόνο ψηφιακό σήμα, χωρίς κανένα πρόβλημα

Θα χρειαστούμε λίγο χάλκινο σύρμα, από μονόκλωνο ηλεκτρικό καλώδιο ή λίγα εκατοστά από καλώδιο τηλεόρασης. Στην έσχατη περίπτωση, ακόμα και απλό σύρμα κάτι θα καταφέρει. Εννοείτε πως θα χρειαστούμε ομοαξονικό καλώδιο τηλεόρασης και ένα βύσμα για να συνδέσουμε την κεραία στην τηλεόραση ή στον αποκωδικοποιητή.


Βασικά φτιάχνουμε μια SlimJim κεραία όπως εδώ http://fugazigr.com/slimjim.php. Για να βρούμε τις σωστές διαστάσεις για την κεραία μας, θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα κανάλια εκπέμπουν στις συχνότητες ανάμεσα στα 450MHz και 900MHz. Οπότε θα βρούμε την μέση (675ΜΗz) και βάζοντας την τιμή αυτή, θα πάρουμε τις διαστάσεις που θέλουμε. Στην συνέχεια απλά λυγίζουμε το σύρμα, όπως είναι με το πλαστικό κάλυμμα, στις διαστάσεις μας. Αν χρησιμοποιήσουμε καλώδιο τηλεόρασης, θα πρέπει να βγάλουμε το μπλεντάζ (το ασημόχαρτο) με το εξωτερικό πλαστικό του καλωδίου και να αφήσουμε μόνο την ψίχα με το σύρμα της. Η απόσταση μεταξύ των καλωδίων ας είναι όσο μικρή μπορείτε να την φτιάξετε, στην φωτό έχω αφήσει αρκετή απόσταση, αλλά και πάλι δεν είδα κάποια διαφορά στο σήμα.

Αφού έχουμε έτοιμο το σύρμα/κεραία, το μόνο που θα χρειαστεί είναι να ενώσουμε την κεραία με την υποδοχή της τηλεόρασης / αποκωδικοποιητή. Στην κεραία, στο κάτω μέρος όπου είναι το μικρό κομμάτι, ξεγυμνώνουμε λίγο καλώδιο και από τις δύο πλευρές στο ίδιο ύψος. Εκεί θα κολλήσουμε/ενώσουμε το ομοαξονικό καλώδιο της τηλεόρασης. Το μπλεντάζ θα το ενώσουμε στο μικρό κομμάτι, ενώ το εσωτερικό σύρμα στην μεγάλη πλευρά της κεραίας. Για καλύτερο αποτέλεσμα προτιμήστε να κάνετε κολλήσεις με καλάι και κολλητήρι. Τέλος, εφαρμόστε λίγο μονωτική ταινία και στην άλλη άκρη του καλωδίου της τηλεόρασης, εφαρμόστε το κατάλληλο βύσμα. Η κεραία είναι έτοιμη. Στερεώστε την όσο πιο ψηλά μπορείτε για καλύτερο αποτέλεσμα. Ειδικά με την ψηφιακή, δεν θα διαπιστώσετε κανένα πρόβλημα στην λήψη. Η μονωτική ταινία στο άνω μέρος της κεραίας είναι μόνο για να την σταθεροποιήσει λίγο, καθώς το καλώδιο είναι μαλακό και “παίζει”. Αν την φτιάξετε από χοντρό σύρμα δεν θα έχετε πρόβλημα.





http://lykawn.wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου

 
Top