0
Τρόποι δημιουργίας εστίας φωτιάς
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικούς δημοφιλείς τρόπους για να δημιουργούμε μία εστία φωτιάς, αλλά επίσης και κάποιους που

δεν είναι τόσο διαδεδομένοι.



Φωτιά - Dakota hole


Για αρχή σκάβουμε μία τρύπα 30x30 εκ περίπου, μόλις το κάνουμε αυτό πρέπει να ανοίξουμε διπλά από αυτή άλλη μια κατά προτίμηση προς την μεριά που φυσάει ο άνεμος, σε αυτή την τρύπα καθώς την δημιουργούμε ακολουθάμε μία μικρή κλίση ώστε να καταφέρουμε να ενώσουμε υπόγεια τις δύο τρύπες. Η λογική είναι ότι στην μία τρύπα ανάβουμε την φωτιά και από την άλλη επιτυγχάνουμε το ρεύμα του αέρα να έρχεται από το κάτω μέρος της φωτιάς, με αποτέλεσμα να έχουμε μία ιδανική εστία μαγειρέματος, που απαιτεί λίγα ξύλα αλλά παράγει μεγάλη θερμότητα, προστατευμένη από δυνατούς ανέμους αλλά επίσης και μία διακριτική φωτιά αφού δεν φαίνεται από μακριά και μόλις τελειώσουμε την εργασία μας μπορούμε απλώς να κλείσουμε τις τρύπες και να μην αφήσουμε τα εμφανή ίχνη που θα αφήναμε με κάποια άλλη φωτιά.


Φωτιά - Φωλιά φιδιού


Είναι μια προστατευμένη φωτιά που δημιουργεί ένα καλό ρεύμα και καίει οτιδήποτε ρίχνετε μέσα.
Στην πλευρά μιας χωμάτινης όχθης, σκάψτε μια τρύπα περίπου 45 εκ. βαθιά, ιδανικά προς την πλευρά που φυσάει ο άνεμος.
Από πάνω πρέπει να δημιουργήσετε ένα άνοιγμα με αποτέλεσμα να λειτούργει ως καπνοδόχος, αυτό μπορείτε να το επιτύχετε αν απλώς μετά από το άνοιγμα της τρύπας πάρετε ένα λεπτό κλαδί και προσεκτικά αρχίσετε να το βυθίζετε στο έδαφος ώσπου να συναντήσει την τρύπα που ανοίξατε πριν, ύστερα κάνετε κυκλικές κινήσεις με το ξύλο για να μεγαλώσετε την διάμετρο αυτής, το μόνο που απομένει είναι να απομακρύνετε το χώμα που έπεσε μέσα στην αρχική κοιλότητα που φτιάξατε
Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο είναι αδύνατό να κρατήσετε την οροφή της αρχικής τρύπας στην θέση της δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί μπορείτε να δημιουργήσετε μία τεχνητή με μία πλατιά πέτρα ή με ένα ξύλο (αρκεί να έχει μία απόσταση από την φλόγα για να μην αρπάξει), μόλις τοποθετήσετε την σκεπή καλύπτετε όλα τα πιθανά ανοίγματα με χώμα και αφήνετε μόνο ένα κατά προτίμηση στο πίσω μέρος και κεντρικά της αρχικής στοάς.
Πλέων το μόνο που έμεινε είναι να ανάψτε τη φωτιά μέσα στην κοιλότητα.
Είναι φωτιά αυτή θεωρείτε κατάλληλη για το κάψιμο των σκουπιδιών, σε περίπτωση που υπάρχει πάρα πολύ δυνατός άνεμος και υπάρχει κίνδυνος να ανάψουμε φωτιά, αλλά επίσης μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να ζεστάνουμε νερό ή να μαγειρέψουμε ένα μικρό κολατσιό, ακόμα μπορούμε να κάνουμε καπνιστά κάποια φαγητά όπως το κρέας και ψάρια. Η φλόγα της φωτιάς αυτής είναι αρκετά διακριτική και δεν εντοπίζετε τόσο εύκολα από μακριά.

Φωτιά - Λάκκου



Όπως υποδηλώνει και το όνομα της πρόκειται για μία φωτιά όπου καίει μέσα σε λάκκο.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι ανάλογα με το μέγεθος τις φωτιάς που θέλουμε να ανάψουμε πρέπει να σκάψουμε και τον αντίστοιχο σε μέγεθος λάκκο, ο άνεμος ιδανικά πρέπει να είναι κάθετα με τον λάκκο, το βάθος της πρέπει να είναι στα 30 εκ αλλά πρέπει να υπολογίσουμε και της πέτρες που θα στρώσουμε στο κάτω μέρος, ενδεικτικά η διαστάσεις μπορούν να είναι 30x90 εκ, στην άκρη του λάκκου από την μεριά που φυσάει καλό θα ήταν να δώσουμε μία κλίση που να επιτρέπει στον αέρα να κατεβαίνει προς την φωτιά ώστε να μπορεί να οξυγονώνετε κατάλληλα. Το καλό με αυτή την φωτιά είναι ότι ακόμα και να σβήσει η θερμότητα που έχουν αποκτήσει οι πέτρες είναι αρκετή για να μπορέσουμε να ψήσουμε σε μία σχάρα. Γενικά πάνω από τον λάκκο μπορούμε να φτιάξουμε ένα τρίποδο ή μια σούβλα για να μαγειρέψουμε.


Φωτιά - Άστρου


Σε μία τέτοια φωτιά τοποθετούμε τα κούτσουρα σε μορφή άστρου και ενδιάμεσα τους βάζουμε ποιο μικρά κλαδιά, στο κέντρο τους δηλαδή στο σημείο που νοητά εφάπτονται ανάβουμε την φωτιά μας με κάποιο προσάναμμα και όσο η φωτιά μας καίει πρέπει να σπρώχνουμε τα κούτσουρα προς το κέντρο. Μετά από λίγο στο κέντρο θα έχει δημιουργηθεί μία θράκα που είναι κατάλληλη για μαγείρεμα.
Αυτό το είδος φωτιάς παράγει λίγο καπνό και καίει αργά και σταθερά, είναι ιδανική για μαγείρεμα

Φωτιά - Κυνηγού


Τοποθετούμε παράλληλα δύο χοντρά και μακριά κούτσουρα εναλλακτικά μπορούμε στην μία τους άκρη να τέμνονται μεταξύ τους. Στο κενό που σχηματίζεται, ανάμεσα στα δύο κούτσουρα, ανάβουμε τη φωτιά. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με πέτρες σχηματίζοντας δύο τοιχάκια. Τα ξύλα ή οι πέτρες πρέπει να είναι παράλληλα προς τον άνεμο. Είναι ένας πολύ γρήγορος τρόπος για να ανάψουμε μία μικρή φωτιά για προετοιμασία καφέ αλλά ακόμα και κάποιου εύκολου φαγητού





Γενικά υπάρχουν αρκετοί τρόποι και πολλές παραλλαγές όπως επίσης ο καθένας μπορεί να αυτοσχεδιάζει (με ασφάλεια) σε ότι αφορά την εστία φωτιά, αν γνωρίζετε κάποιον έξυπνο τρόπο που θα θέλατε να τον μοιραστείτε με τους υπόλοιπους μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

http://diaviosi.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top