0

25 ιδέες εξοικονόμησης
Ευκαιρίες για μικρές και μεγάλες επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας «κρύβονται» παντού μέσα στο σπίτι.

1.Έλεγχος εγκατάστασης θέρμανσης

Για να λειτουργεί αποδοτικά η εγκατάσταση θέρμανσης θα πρέπει να έχει τακτική συντήρηση και μια φορά τον χρόνο να τη βλέπει ένας ειδικός.

2.Αντικατάσταση κυκλοφορητή

Συχνά, οι ηλεκτρικοί κυκλοφορητές της εγκατάστασης θέρμανσης καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Με έναν καινούριο κυκλοφορητή υψηλής απόδοσης μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 80% ηλεκτρικό ρεύμα.

3.Αλλαγή εγκατάστασης θέρμανσης

Σίγουρα, η ανακαίνιση της εγκατάστασης θέρμανσης είναι μία σημαντική επένδυση, αλλά σχεδόν πάντα έχει νόημα όταν ο παλιός λέβητας μετρά πάνω από 20 χρόνια ζωής.

4.Αποθήκευση θερμότητας

Ένας ενδιάμεσος θερμοσυσσωρευτής προσφέρει το πλεονέκτημα της αποθήκευσης θερμότητας παραγόμενης από ένα ηλιακό σύστημα ή μία ξυλόσομπα. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά και το φορτίο του λέβητα της κεντρικής θέρμανσης.

5.Μόνωση σωλήνων θέρμανσης

Τα περιβλήματα από αφρώδες μονωτικό υλικό τοποθετούνται εύκολα στους σωλήνες και αποτρέπουν τις απώλειες θερμότητας .

6. Πλύσιμο στο οικονομικό πρόγραμμα

Κατά το πλύσιμο των ρούχων, το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας καταναλώνεται για τη θέρμανση του νερού. Στο πλύσιμο στους 30 °C καταναλώνεται έως και 70% λιγότερο ρεύμα συγκριτικά με το πλύσιμο στους 60 °C.

7. Τοποθέτηση συσκευών ψύξης σε δροσερό μέρος

Στις συσκευές ψύξης, η κατά ένα βαθμό χαμηλότερη θερμοκρασία περιβάλλοντος χώρου σημαίνει 3% μικρότερη κατανάλωση ρεύματος.

8.Μόνωση οροφής υπογείου

Ένα μονωτικό στρώμα πάχους 4–6 εκ. από πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης στο ταβάνι του υπογείου αρκεί για να περιορίσετε τις απώλειες θέρμανσης και να εξασφαλίσετε τη ζεστασιά στον από πάνω κατοικήσιμο χώρο. Εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 8%.

9. Αυτόματα ρολά

Τα αυτόματα μοτέρ φροντίζουν για το «αεροστεγές» κλείσιμο των ρολών και μειώνουν κατά 10% τις απώλειες ενέργειας.

10.Αντικατάσταση παραθύρων

Στα παλιά σπίτια τα παράθυρα παρουσιάζουν τους χειρότερους συντελεστές θερμομόνωσης. Η αντικατάστασή τους εξοικονομεί ενέργεια μέχρι και 25%.

11.Μόνωση κουτιών ρολών

Στα παλιά σπίτια πολλή θερμότητα χάνεται από τα κουτιά, στα ρολά των παραθύρων. Για την εκ των υστέρων μόνωση των κουτιών εφαρμόζεται ένα σύστημα που αποτελείται από μια εύκαμπτη μονωτική πλάκα, ένα μονωτικό προφίλ και μια ειδική κολλητική ταινία.

12.Εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης

Η εγκατάσταση μίας ενδοδαπέδιας θέρμανσης μειώνει αρκετά το κόστος θέρμανσης επειδή η θερμότητα αποδίδεται μέσω μίας μεγάλης επιφάνειας, οπότε αρκεί μία αισθητά χαμηλότερη θερμοκρασία του νερού θέρμανσης.

13. Θέρμανση με ξύλα

Για το μεν τζάκι μετατροπή του σε «κλειστού τύπου» για τη δε τζακόσομπα σύνδεσή της στην κεντρική εγκατάσταση θέρμανσης.

14. Ενεργειακές συσκευές

Οι οικονομικότερες συσκευές φέρουν τον χαρακτηρισμό A+++ και καταναλώνουν μόλις τη μισή ηλεκτρική ενέργεια συγκριτικά με την μέχρι τώρα καλύτερη κατηγορία αποδοτικότητας A.

15. Θερμομόνωση κτιρίου

Όταν η υπάρχουσα θερμομόνωση αποδεικνύεται ανεπαρκής, ιδανική λύση αποτελεί η εξωτερική μόνωση. Αν η εξωτερική μόνωση δεν είναι εφικτή υπάρχουν λύσεις εσωτερικής θερμομόνωσης.

16. Αυτόματος αερισμός

Μεγάλο μέρος της θερμότητας χάνεται κατά το άνοιγμα των παραθύρων για τον αερισμό. Ένα νέο σύστημα αερισμού απορροφά τον ζεστό και υγρό αέρα από το μπάνιο, το WC και την κουζίνα, ενώ μέσω βαλβίδων στους εξωτερικούς τοίχους μπαίνει φρέσκος αέρας. Δυνατότητα εξοικονόμησης: έως και 20%.

17.Πλύσιμο πιάτων στο πλυντήριο

Στο πλύσιμο των πιάτων με το πλυντήριο καταναλώνεται λιγότερο νερό και ενέργεια από ότι στο πλύσιμο με το χέρι, με την προϋπόθεση ότι το πλυντήριο πιάτων θα τεθεί σε λειτουργία μόνον αφού γεμίσει.

18. Ντους με κεφαλή οικονομίας

Αν κάποιος κάνει καθημερινό ντους για πέντε λεπτά, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 14.000 λίτρα το χρόνο (!) αν χρησιμοποιήσει μία κεφαλή ντους οικονομίας. Φυσικά θα εξοικονομήσει και ανάλογη ενέργεια θέρμανσης του νερού.

19 Απενεργοποίηση αντί αναμονή

Απενεργοποιείτε τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Η πιο εύκολη λύση είναι ένα πολύπριζο με διακόπτη ενεργοποίησης /απενεργοποίησης.

20. Έλεγχος θερμοκρασίας

Οι θερμοστάτες χώρου με δυνατότητα προγραμματισμού ελέγχουν στοχευμένα τη θερμοκρασία σε κάθε χώρο, ανάλογα με τις ανάγκες. Η κατά 1 °C χαμηλότερη θερμοκρασία χώρου, εξοικονομεί μέχρι και 6% ενέργεια.

21. Όχι θερμογέφυρες

Στα περβάζια των παραθύρων και τα κατώφλια, σε ρωγμές της μόνωσης, σε μεταλλικά στοιχεία του τοίχου και σε άλλα αδύνατα σημεία του περιβλήματος του κτιρίου σχηματίζονται συχνά οι λεγόμενες θερμογέφυρες, από τις οποίες περνάνε προς τα έξω μεγάλες ποσότητες ακριβοπληρωμένης θέρμανσης, Μία θερμογραφία, μπορεί να τις αποκαλύψει και να δείξει το δρόμο προς την εξουδετέρωσή τους.

22. Αντικατάσταση των λαμπτήρων πυράκτωσης

Η αντικατάσταση όλων των κοινών λαμπτήρων με λαμπτήρες οικονομίας μπορεί να ρίξει το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος για τον φωτισμό μέχρι και 80%.

23. Μόνωση σοφίτας

Μια καλή λύση είναι η μόνωση που τοποθετείται ανάμεσα στα δοκάρια της στέγης, καλύπτεται με μεμβράνη και μετά επενδύεται. Δυνατότητα εξοικονόμησης: ενέργειας έως και 10%.

24. Ηλιοθερμία

Μία ηλιοθερμική εγκατάσταση συμπληρώνει ιδανικά το σύστημα θέρμανσης. Η ηλιακή θερμότητα που συλλέγεται από τους συλλέκτες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θέρμανση του νερού.

25.Το δικό σας ρεύμα

Τα μικρά, αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να χαρακτηριστούν και κινητά, καθώς δεν απαιτούν μόνιμη σύνδεση. Το πακέτο αποτελείται από ένα στοιχείο, έναν μετατροπέα, καλώδια και υλικά στερέωσης για το μπαλκόνι ή την πρόσοψη. Υπάρχουν και σετ που περιλαμβάνουν και συσσωρευτές, ώστε να δίνεται η δυνατότητα αποθήκευσης του παραγόμενου ρεύματος.






http://www.mastoremata.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top