0
Ένα από τα βασικά εργαλεία ενός κυνηγού είναι σίγουρα το μαχαίρι. Το μαχαίρι όμως πρέπει να είναι πάντα καλά ακονισμένο και το ακόνισμα για μερικούς από εμάς μοιάζει βουνό. Στα βίντεο που ακολουθούν θα δείτε διάφουρους τρόπους ακονίσματος. Διαλέγετε και παίρνετε...
Ακόνισμα με Μασάτι


Φορητός ακονιστής


Ηλεκτρικός Ακονιστής


Ακόνισμα με πέτρα

Eπιλέγοντας μία ακονόπετρα

Οι ακονόπετρες είναι διαθέσιμες σε διάφορα επίπεδα τραχύτητας. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των κόκκων, τόσο πιο φίνο το αποτέλεσμα. Ένα μαχαίρι που δεν έχει ακονιστεί για πολύ καιρό πιθανόν να χρειάζεται πρώτα να περαστεί σε μία σκληρή πέτρα και έπειτα να γυαλιστεί σε μία απαλότερη, ενώ ένα μαχαίρι που ακονίζεται συχνά, δεν θα χρειαστεί παρά μόνο μόνο λίγα τριψίματα σε μία φίνα πέτρα. Βέβαια, καλό είναι να ξέρει κανείς πως, όπως οι λεπίδες, έτσι και οι ακονόπετρες φθείρονται. Συχνά, αποκτούν μία ανομοιόμορφη επιφάνεια που κάνει το ακόνισμα δύσκολο έως και ανέφικτο. Στην αγορά, ωστόσο, υπάρχουν ειδικά εργαλεία διαθέσιμα να κάνουν μια τέτοια επιφάνεια επίπεδη, διορθώνοντάς τη κατά κάποιον τρόπο.

Βρίσκοντας την κατάλληλη γωνία

Οι έμπειροι χρήστες ακονόπετρας θα βρουν ενστικτωδώς την κατάλληλη γωνία τοποθέτησης του μαχαριού επάνω στην επιφάνεια της πέτρας, αλλά οι αρχάριοι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν κάποιο είδος οδηγού. Μία γωνία 30° μπορεί να επιτευχθεί με τρία κέρματα των 5 λεπτών: βάλτε το ένα κέρμα πάνω στο άλλο και τοποθετήστε την κοφτερή πλευρά του μαχαιριού 2,5 εκ. πιο πέρα για να πάρετε τη σωστή κλίση. Πλαστικοί ή μεταλλικοί βοηθοί θέσης ακονίσματος ειναι επίσης διαθέσιμοι στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή γωνία εξαρτάται και από το πόσο εντατική χρήση γίνεται, το είδος του προϊόντος που κόβεται συχνότερα και το είδος του μαχαιριού.

Επιτυγχάνοντας την σωστή κίνηση




Καταρχάς, μια χρήσιμη πληροφορία,είναι ότι κρατώντας την πέτρα βρεγμένη με λίγο νερό επιτυγχάνετε καλύτερα αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα δουλέψτε το μέρος της λεπίδας που αγγίζει φυσικά την πέτρα και μην εφαρμόζετε πίεση. Όλη η αιχμηρή πλευρά θα ακουμπά στην πέτρα και η κίνηση που θα πρέπει να γίνει είναι να μετακινεί κανείς το μαχαίρι δεξιά- αριστερά. Συνήθως ακονίζουμε από κάθε πλευρά.


ihunt.gr
http://www.ihunt.gr/content

Δημοσίευση σχολίου

 
Top