0

Μία πρωτότυπη, ευέλικτη και εύκολη συνταγή προτείνω σήμερα. Η ιδέα ανήκει στη φίλη μου την Πέννυ, που κάθε φορά που πάω σπίτι της, έχει να με κεράσει κάτι νέο και πρωτότυπο! Οι...
μπάρες αυτές είναι σαν λεπτά, άγλυκα παστελάκια. Ό,τι πρέπει δηλαδή για την ώρα που πεινάμε και θέλουμε να μασουλήσουμε κάτι υγιεινό. Κάτι που μπορούμε να το πάρουμε μαζί, κάτι που να μας κόψει την πείνα.





Η συνταγή έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: είναι ευέλικτη. Τι σημαίνει αυτό; Μπορείτε να βάλετε ό,τι σπόρους θέλετε, στην ποσότητα που θέλετε. Προσθέστε τα μπαχαρικά που σας αρέσουν. Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη ή ό,τι σας αρέσει. Προσθέστε μερικές κουταλιές αλεύρι ολικής αλέσεως ή χωριάτικο (εγώ πρόσθεσα αλεύρι ολικής 90%). Προσθέστε νερό, τόσο ώστε να φτιάξετε μια λασπώδη μάζα. Απλώστε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο, χαράξτε τη, ψήστε τη και έτοιμη!





Μπάρες με σπόρους
Υλικά
1 κ. σ. μαύρο σουσάμι
3 κ. σ. άσπρο σουσάμι
1 κ. σ. ηλιόσπορους
2 κ. σ. κολοκυθόσπορους (πασατέμπο)
2 κ. σ. λιναρόσπορο σκούρο
2 κ. σ. λιναρόσπορο ξανθό
2 κ. σ. παπαρουνόσπορο
½ κ. γ. πάπρικα γλυκιά*
½ κ. γ. πάπρικα καυτερή
¼ κ. γ. αλάτι
7 κ. σ. αλεύρι ολικής αλέσεως*
8 κ. σ. νερό









Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς σε πάνω κάτω αντιστάσεις.
Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τους σπόρους και όλα τα υλικά εκτός από το νερό.
Αν δεν σας αρέσει πολύ η πάπρικα, περιοριστείτε σε μικρότερη ποσότητα γιατί ενδέχεται να πικρίζει. Προσθέτουμε νερό και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια λασπώδη μάζα που δεν ρέει, δεν διαλύεται και απλώνεται με τη βοήθεια κουταλιού στη λαδόκολλα.





Απλώνουμε το μίγμα σε πολύ λεπτό «φύλλο» (4-5 χιλιοστά) με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή μικρού πλάστη. Αν σας κολλάει το μίγμα, βρέξτε το κουτάλι ή τον πλάστη. Το πάχος θα πρέπει να είναι λίγο, αλλιώς θα μείνει μαλακή μέσα η μπάρα.





Χαράζουμε με μαχαίρι τις μπάρες στο μέγεθος που θέλουμε. Μπορούμε να κόψουμε τρίγωνα, τετράγωνα κλπ.





Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 18-20 λεπτά.
Όσο περισσότερο ψηθούν, τόσο περισσότερο κριτσινιστά θα είναι.
Αν θέλετε να είναι μαλακά, 15-16 λεπτά είναι αρκετά.
Αν τα ψήσετε και στη συνέχεια δείτε ότι δεν έχουν σκληρύνει αρκετά, ξαναψήστε τα!
Μόλις ψηθούν, αφήστε να κρυώσουν λιγάκι και κόψτε τις μπάρες με το χέρι στα σημεία που τις είχατε χαράξει.

Μπορείτε να προσθέστε μαύρες σταφίδες για γλυκιά εκδοχή ή ακόμα και τριμμένα ξηροκάρπια.
Η συνταγή είναι πολύ ευέλικτη!

Φυλάξτε τις μακριά από υγρασία (σε μεταλλικό κουτί κλπ)

http://mikrikouzina.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top