0

Επί σχεδόν έναν αιώνα, οι ασκήσεις των ματιών προωθούνται ως ένας τρόπος για να βελτιωθεί η όραση και να μειωθούν η μυωπία και ο αστιγματισμός.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές είναι...

η κυκλική κίνηση των ματιών, η εστίαση των ματιών σε φώτα που αναβοσβήνουν και διάφορες ασκήσεις (λ.χ. ηλεκτρονικά παιχνίδια) που απαιτούν συντονισμό ματιών και χεριών.

Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως πολλές από αυτές τις τεχνικές δεν έχουν βάση, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Μία από τις νεώτερες μελέτες δημοσιεύθηκε εφέτος και βρήκε λίγα στοιχεία που να στηρίζουν τη θεωρία ότι οι ασκήσεις των ματιών ελαττώνουν τη μυωπία ή επιβραδύνουν την ανάπτυξή της, καταπολεμούν τη δυσλεξία και διορθώνουν διαταραχές όπως η θολωμένη όραση.

Ανάλογο συμπέρασμα είχε και μελέτη του 2005, στην οποία αναλύθηκαν συνολικά τα ευρήματα 43 προγενέστερων κλινικών μελετών.

Υπάρχουν όμως ορισμένες τεχνικές για τη βελτίωση της όρασης οι οποίες έχουν επιστημονική βάση. Μία από αυτές είναι η ορθοπτική, κατά την οποία οι οφθαλμίατροι συνιστούν ασκήσεις που μπορεί να καταπραΰνουν τη διπλωπία, τα προβλήματα εστίασης της όρασης και διαταραχές όπως τον στραβισμό.




Η ορθοπτική μπορεί επίσης να θεραπεύσει την ανεπάρκεια σύγκλισης, κατά την οποία τα μάτια δυσκολεύονται να κινηθούν ταυτοχρόνως.

real.gr 

Δημοσίευση σχολίου

 
Top