Το επαγωγικό CB (ICB – Induction CB) αναπτύχτηκε από τον Virgil Grenier. ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΔΙΤΕΡΜΑΤΙΚΟΥΣ κρυστάλλους μέσα στους σωλήνες, αλλά ένα matrix οργονίτη πλούσιο σε...
πολύ μικρούς κρυστάλλους καθαρού χαλαζία «chips» στην βάση του. Οι ίδιοι οι σωλήνες πρέπει να είναι μονωμένοι από την βάση του οργονίτη με κολλητική ταινία. Καθώς οι σωλήνες δεν χρειάζεται να φιλοξενούν μεγάλους κρυστάλλους μπορεί να είναι μικρότερης διαμέτρου από την συνηθισμένη των 28 mm.
Επειδή οι σωλήνες είναι μικρότεροι μπορούν να είναι πιο κοντά και να απαιτείται μικρότερη ποσότητα οργονίτη για την βάση του ICB. Χρησιμοποιεί μόνον 2 κιλά οργονίτη και 12 χιλιοστών ΑΛΟΥΜΙΝΕΝΟΥΣ ή χάλκινους σωλήνες, κάνοντας το, το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΟ CB στον πλανήτη. Το κόστος κυμαίνεται περίπου στα 20-30 ευρώ! Εξαρτάται από πού θα προμηθευτείτε τα υλικά. Και επίσης εάν θα χρησιμοποιήστε Αλουμινένιους η Χάλκινους σωλήνες. Είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα «κανονικά» CB! Καλό θα είναι να κάνετε πρώτα μια ενδελεχή έρευνα της αγοράς πριν αρχίσετε να με ρωτάτε. Κάντε κλικ πάνω στις εικόνες για να τις δείτε μεγάλες.
Τι υλικά χρειάζονται: Ένα κυλινδρικό πλαστικό κουβαδάκι με 15 εκατοστά διάμετρο και 12 εκατοστά ύψος.
Αρκετά ρινίσματα αλουμινίου για να το γεμίσετε.
Περίπου 250 γραμμάρια σπασμένα κομματάκια χαλαζία. Ο πιο εύκολος τρόπος να τα προμηθευτείτε είναι τα κολιέ καθαρού χαλαζία με κομματάκια μήκους ενός – δύο περίπου εκατοστού. Σε καταστήματα χονδρικής τα βρίσκετε με 3-5 ευρώ. Συνήθως δύο κολιέ αρκούν. Μετά τον λόγο έχει το σφυρί σας. Προσοχή στα μάτια σας, φορέστε τα ειδικά γυαλιά.
Δύο κιλά πολυεστέρα με καταλύτη. Κόστος 2,5 – 3 ευρώ το κιλό.
Έξι σωλήνες των ΔΥΟ μέτρων των 12 χιλιοστών Αλουμινένιους με κόστος 1 ευρώ το μέτρο περίπου η Χάλκινους με κόστος 2 ευρώ. Οι τιμές φυσικά ποικίλουν.
Ένα μικρό κομμάτι κόντρα πλακέ για τον κάτω αποστάτη η κάτι πιο αδιάβροχο για τον επάνω αποστάτη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο λάστιχο.
Χαρτοταινία και κολλητική ταινία καλής ποιότητος (πιο χοντρή).
Σπρέι σιλικόνης για καλούπια, με το οποίο καλύπτεται το εσωτερικό του κουβά.
Πως συναρμολογούμε
Πάρτε το πλαστικό κουβαδάκι.
Σημαδέψτε το κόντρα πλακέ για τον κάτω αποστάτη όπως φαίνεται στο σχέδιο.
Ο αποστάτης πρέπει να κάθεται άνετα στο πάτο του κουβά και οι τρύπες πρέπει αν ρυθμιστούν έτσι που να αφήνουν ένα εκατοστό μεταξύ των σωλήνων και του τοιχώματος του κουβά.
Κατόπιν προετοιμάστε τους έξι σωλήνες
Σφραγίστε καλά την άκρη του σωλήνα με χαρτοταινία ώστε η ρητίνη να μην περάσει μέσα όταν πολυμερίζεται η ρητίνη του οργονίτη.
Μονώστε τα ακριανά 15 εκατοστά των σωλήνων στο σημείο που έχουν την χαρτοταινία.
Συναρμολογήστε τους σωλήνες στον κάτω αποστάτη.
Φτιάξτε ένα εκατοστό οργονίτη στο πάτο από το κουβαδάκι.
Όταν στεγνώσει και πήξει, βάλτε τις συναρμολογημένες σωλήνες με τους αποστάτες στο μέσον του κουβά.
Σταθεροποιήστε την κατασκευή δένοντας την στην ράχη μιας καρέκλας και ρυθμίστε την καθετότητα με ένα νήμα στάθμης.
Τώρα ήρθε η ώρα να βάλετε το υπόλοιπο μίγμα του οργονίτη στον κουβά.
Γεμίστε τον κουβά με τα μεταλλικά ρινίσματα, τα θραύσματα των κρυστάλλων του χαλαζία και τον πολυεστέρα με τον καταλύτη.
Όταν η ρητίνη «πήξει», αφαιρέστε τον κουβά και το ICB είναι λειτουργικό.
Καλή Επιτυχία και η οργόνη μεθ’ ημών
http://www.terrapapers.com/?p=7135
Δημοσίευση σχολίου