0


Οι ερευνητικές καινοτομίες που έρχονται να αλλάξουν τον χάρτη της υγείας...
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο χώρος της επιστημονικής φαντασίας λειτουργεί ως έμπνευση για...

τους θεότρελους επιστήμονες του πραγματικού κόσμου.

Από τα κινητά τηλέφωνα και τα υποβρύχια μέχρι τα ρομπότ και τους πυραύλους, πάρα πολλές και αξιομνημόνευτες εφευρέσεις έχουν εμφανιστεί πρώτα στη λογοτεχνική φαντασία. Και δεν έμειναν φυσικά εκεί!

Και βέβαια η ιατρική είναι άλλη μια επικράτεια που έχει επηρεαστεί εκτεταμένα από την επιστημονική φαντασία, καθώς ήταν πάντα στην αιχμή της τεχνολογίας.

Κι αν δεν γίνουμε σύντομα απέθαντα cyborgs, αυτό δεν σημαίνει ότι η ιατρική δεν μοιάζει ολοένα και πιο φουτουριστική στις μέρες μας…


Θεραπευτικός βιο-αφρός


Το να φας μια σφαίρα πονάει πολύ. Και είναι κάποιες φορές τα μη ορατά τραύματα που κάνουν τη διαφορά, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό θανάτων στο πεδίο της μάχης προκαλούνται πράγματι από εσωτερικές αιμορραγίες. Κι έτσι η Arsenal Medicine, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ανέπτυξε μια νέα μέθοδο για την επούλωση των εσωτερικών τραυμάτων στη στιγμή. Κι όποιος παίζει φανατικά «Halo» ξέρει καλά τι εννοούμε.


Όπως ο βιο-αφρός λοιπόν που χρησιμοποιούν οι στρατιώτες του γνωστού videogame, η πραγματική εκδοχή του είναι σχεδιασμένη να δημιουργεί πίεση στην τραυματισμένη κοιλιακή περιοχή, μειώνοντας δραστικά την απώλεια του αίματος. Οι έρευνες έδειξαν ότι η επιβίωση τριών ωρών που εγγυάται η αγωγή σκαρφάλωσε από το 8% στο 72% όταν χρησιμοποιήθηκε ο βιο-αφρός, κάνοντας τις προοπτικές χρήσεις του φωτεινότατες…

Ιατρική εκπαίδευση σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας


Για να μην κάνουν οι χειρουργοί το εκπαιδευτικό τους ντεμπούτο πάνω σε ανθρώπινα όντα, ερευνητές ανέπτυξαν εργαλεία που επιτρέπουν στους μαθητευόμενους γιατρούς να κάνουν την απαραίτητη πρακτική χωρίς περαιτέρω συνέπειες. Μοχλός εδώ είναι η περίφημη εικονική πραγματικότητα, η οποία όχι μόνο είναι απτή πραγματικότητα, αλλά έχει πια και πρακτικές εφαρμογές.


Τα αποτελέσματα είναι μάλιστα αρκούντως ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν καλύτερες επιδόσεις στους γιατρούς που έχουν χρησιμοποιήσει τις εν λόγω εκπαιδευτικές συσκευές: οι συγκεκριμένοι γιατροί έχουν 6 φορές λιγότερες πιθανότητες να κάνουν λάθη στις επεμβάσεις τους, την ίδια στιγμή που εκτελούν το χειρουργείο 29% γρηγορότερα.

Μπάλωμα δοντιού




H οδοντιατρική μάς έχει φέρει προληπτικές μεθόδους για την καταπολέμηση των κινδύνων, αλλά και τις μασέλες φυσικά. Οι μασέλες όμως είναι απλές και φτηνές απομιμήσεις της πραγματικής οδοντοστοιχίας. Σκεφτείτε τώρα να μπορούσατε να προσαρμόσετε μια λεπτή μεμβράνη στο δόντι σας που όχι μόνο θα το προστάτευε από κάθε απειλή, αλλά θα το γιάτρευε κιόλας από τα προβλήματά του. Αυτό ακριβώς έκαναν ερευνητές από την Ιαπωνία: το μπάλωμα δοντιού είναι κατασκευασμένο από ένα υπερ-εύπλαστο υλικό, τον υδροξυαπατίτη, που είναι το κυριότερο συστατικό του σμάλτου των δοντιών.


Παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο, το μπάλωμα έχει αποδειχθεί θησαυρός, καθώς οι ιδιότητές του αφορούν ακόμα και στη λεύκανση των δοντιών, πέρα από την προστασία και τη θεραπεία. Τρέμε οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα.

Θεραπευτικό τζελ


Θυμάστε στο «Star Wars» όταν ο Luke Skywalker εμβαπτίστηκε μέσα σε μια τεράστια δεξαμενή με τζελ, το Bacta, για να επουλώσει τα τραύματά του; Κι όμως, το συνθετικό χημικό είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα παρά στην επιστημονική φαντασία.


Το Nexagon μοιάζει στην υφή με οδοντόκρεμα και τοποθετείται απλώς πάνω στην τραυματισμένη περιοχή, κάνοντας κυριολεκτικά θαύματα. Το προϊόν που παρασκεύασαν οι επιστήμονες του University College of London λειτουργεί μειώνοντας την πρωτεϊνική προστασία, επιτρέποντας έτσι στα κύτταρα να κινούνται ταχύτερα και να επουλώνουν έτσι το τραύμα γρηγορότερα.


Οι υπέρηχοι στην υπηρεσία της επούλωσης των εσωτερικών τραυμάτων


Οι φίλοι του «Star Trek» θα θυμούνται την ικανότητα των διαστημικών γιατρών να θεραπεύουν εύκολα και γρήγορα στοχεύοντας απλώς με τη συσκευή τους τους τραυματίες. Ε, το ίδιο συμβαίνει (σχεδόν) και στον πραγματικό κόσμο.


Κοινή προσπάθεια ερευνητών, γιατρών και μηχανικών, η απόπειρα να χρησιμοποιηθούν οι υπέρυθροι για την επούλωση της εσωτερικής αιμορραγίας δεν είναι πια καθόλου μακριά. Εξάλλου διαθέτουμε φορητές συσκευές ακτινών Χ που παραμοιάζουν με τα tricorders του «Star Trek». Όσο για τις δοκιμαστικές έρευνες, έχουν δείξει ότι οι υπέρηχοι είναι αποτελεσματικότατοι στην επούλωση τραυμάτων στον πνεύμονα.

Η αναπηρική καρέκλα που ελέγχεται με τη δύναμη του μυαλού


Όπως ακριβώς το διαβάζετε, η πρώτη αναπηρική καρέκλα που καταλαβαίνει εντολές όπως «μπροστά», «πίσω», «στρίψε δεξιά» είναι γεγονός! Οι εντολές που αναγνωρίζει η έξυπνη καρέκλα δεν εξαντλούνται βέβαια μόνο σε σήματα κατεύθυνσης, καθώς έχει την ευχέρεια να κινείται και προς τα αντικείμενα που θέλει ο «οδηγός» της. Το καλύτερο της υπόθεσης βέβαια είναι ότι η καρέκλα εκπαιδεύεται σιγά-σιγά και μπορεί να μάθει την καθημερινή ρουτίνα του χρήστη, μέσω καμερών και κέντρου ελέγχου, αυτοματοποιώντας έτσι τις απλές καθημερινές εντολές! Κι έτσι ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να σκεφτεί (ούτε καν να πει φωναχτά) την εντολή άπαξ.


Καλλιέργεια δέρματος


Η δημιουργία τεχνητού ανθρώπινου δέρματος στο εργαστήριο δεν είναι φυσικά νέα υπόθεση. Εταιρίες βιοτεχνολογίας εξάγουν εδώ και καιρό κολλαγόνο από δέρμα δότη για να θεραπεύουν τραύματα.


Η νέα μόδα ωστόσο στον χώρο του συνθετικού δέρματος είναι η καλλιέργειά του! Το καλύτερο εδώ είναι ότι μπορείς με ελάχιστες ποσότητες πραγματικού δέρματος να καλλιεργήσεις τεράστια ποσά τεχνητού δέρματος. Όπως εξάλλου το θέλει και ο Dr. James Mcguire του Temple University: «Σε κάποιες περιπτώσεις, παίρνεις 4 γήπεδα ποδοσφαίρου δέρματος από το δέρμα της περιτομής ενός μωρού»

Το χάπι που βλέπει μέσα μας


Στην Ιαπωνία και πάλι για να δούμε το χάπι που βλέπει κυριολεκτικά μέσα μας. Ο μικροσκοπικός μηχανισμός καταπίνεται, κουτρουβαλά μέσα στους εντερικούς σωλήνες και φτιάχνει ένα ωραιότατο βιντεάκι για να απολαύσει ο γιατρός και να βρει και κάνα πρόβλημα.


Με το που περνά τον οισοφάγο, η κάμερα του χαπιού καταγράφει μέχρι και 870.000 εικόνες, με συχνότητα 30 καρέ/δευτερόλεπτο, τις οποίες και αποθηκεύει ασύρματα σε κάρτα SD. Οι φωτογραφίες συνδυάζονται κατόπιν αυτόματα για να φτιαχτεί το βίντεο του εσωτερικού μας κόσμου. Και βέβαια εννοείται ότι καθ’ όλη τη διαδικασία ό ασθενής δεν νιώθει τίποτα.

Τρισδιάστατη και έγχρωμη ακτινογραφία


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ το έκαναν το θαύμα τους, αναπτύσσοντας μέθοδο αποτύπωσης έγχρωμων 3D ακτινογραφιών. Κι έτσι μπορούν πλέον να δουν στο εσωτερικό κάποιου, να περιστραφούν ελεύθερα σαν τρισδιάστατο μοντέλο, παρατηρώντας όλα τα διαφορετικά χρώματα και τόνους.


Το καινοτόμο μηχάνημα δεν έχει αποκλειστικά ιατρικές και διαγνωστικές προοπτικές, καθώς αναμένεται να βελτιώσει την ασφάλεια των αεροδρομίων, τον βιομηχανικό έλεγχο αλλά και τη γεωφυσική εξερεύνηση.

Αυτόματος εξαγωγέας σπέρματος


Μπορεί να έχουμε πάει πολύ μακριά σε επίπεδο ερευνητικής πρωτοπορίας, τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με το μέλλον που έγινε πραγματικότητα, κατά κόσμον αυτόματος εξαγωγέας σπέρματος! Όπως το θέλει επακριβώς και το όνομα, η συσκευή εξάγει τον πολύτιμο ανδρικό χυμό κάνοντας τη δωρεά σπέρματος παιχνιδάκι.





Πρόκειται πράγματι για τη μεγαλύτερη συνεισφορά της τεχνολογίας στη σύγχρονη ιατρική, αυτό που περίμεναν εκατομμύρια άντρες στον πλανήτη, κι αυτό γιατί το σεξ με ρομπότ είναι πια (εφιαλτική;) πραγματικότητα! Ο αυτόματος εξαγωγέας σπέρματος είναι το μέλλον της ανθρωπότητας…


http://www.peramatozoa.net

Δημοσίευση σχολίου

 
Top