0

Πέρα από τον ερχομό του νέου χρόνου, και την εορταστική ατμόσφαιρα, η τεχνολογία δεν σταματάει να εξελίσσεται.
Τεχνολογία λοιπόν και μάλιστα για να βελτιώσουμε το...

περιβάλλον και την τσέπη μας.



Ερευνητές από το New Jersey Institute of Technology ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορούν να παράγουν φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία είναι σε ρευστή κατάσταση (!!!) και τα οποία μπορούν να εκτυπωθούν ή ακόμα και να εφαρμοσθούν σαν μπογιά πάνω σε πλαστικά φύλλα ή σε άλλες επιφάνειες!


Σύμφωνα με τους ερευνητές τα δικά τους φωτοβολταϊκά διαφέρουν σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα στο ότι δεν είναι κατασκευασμένα από πυρίτιο, αλλά από νανοσωλήνες άνθρακα, που αν και ακούγεται ακριβή και προχωρημένη τεχνολογία, ισχύει μόνο το δεύτερο.
Όταν η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι έτοιμη να βγει στην αγορά, τότε θα είναι εφικτό ακόμα και με έναν εκτυπωτή σαν αυτόν που έχουμε όλοι σπίτια μας να μπορούμε να τυπώνουμε τα δικά μας φωτοβολταϊκά πάνω σε εύκαμπτα φύλλα πλαστικού, και να τα χρησιμοποιούμε άμεσα ή ακόμα καλύτερα να βάψουμε το εξωτερικό του σπιτιού μας με ειδική μπογιά με τις ίδιες ιδιότητες !



Τα συγκεκριμένα ηλιακά πάνελ είναι κατασκευασμένα από νανοσωλήνες άνθρακαοι οποίοι είναι καλύτεροι αγωγοί του ηλεκτρισμού ακόμα και από τον χαλκό.

Πως λειτουργεί η συγκεκριμένη τεχνολογία με απλά (!) λόγια (τρόπος του λέγειν…);

Οι νανοσωλήνες συνδυάζονται με φουλερένια, και σχηματίζουν σχήματα που μοιάζουν με “φιδάκι” (οι νανοσωλήνες έχουν κυλινδρική μορφή , ενώ τα φουλερένια σφαιρική).


Τα φουλερένια, μπορούν και παγιδεύουν τα ηλεκτρόνια που “παράγονται” λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας , ενώ οι νανοσωλήνες άνθρακα λειτουργούν ως σύρματα για να μεταφέρουν τα ηλεκτρόνια αυτά. Όπως ξέρουμε από την φυσική , το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ουσιαστικά ροή ηλεκτρονίων.
Έτσι με αυτόν τον τρόπο έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα. (Καλά δεν είναι και τόσο απλό αλλά αυτή είναι η ιδέα…)





Αυτό που περιμένουμε όλοι λοιπόν είναι να βγει γρήγορα στην αγορά η συγκεκριμένη τεχνολογία για να πάρει μια ανάσα το περιβάλλον και η τσέπη μας!!!


http://medgreece.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top