0

Δεν είναι λίγες φορές που ανακαλύπτουμε ότι το λάστιχο του αυτοκινήτου μας χάνει αέρα και μάλιστα τις πιο ακατάλληλες στιγμές. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε...
μια τέτοια περίπτωση.

Όταν διαπιστώσουμε ότι το λάστιχο μας έχει χάσει αέρα, ακινητοποιούμε το αυτοκίνητο μας. Κοιτάμε το λάστιχο σχολαστικό ώστε να βρούμε την αιτία της απώλειας αέρα. Χρησιμοποιούμε και τα χέρια μας, “νιώθοντας” το λάστιχο, ειδικά σε σημεία που δεν μπορούμε να δούμε εύκολα. Συνήθως την δουλειά θα μας την έχει κάνει κάποια βίδα/πρόκα, σύρμα κτλ. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να έχει χαλάσει η βαλβίδα, να έχει “ανοίξει” το λάστιχο λόγω φθοράς κα.

Αν διαπιστώσουμε ότι τελικά έχουμε πατήσει κάποια βίδα/πρόκα τα πράγματα είναι πιο απλά. Αν όμως δεν βλέπουμε κάτι το εμφανές, τότε η επίσκεψη στο κοντινότερο βουλκανιζατέρ, είναι αναπόφευκτη. Στην περίπτωση που το λάστιχο είναι “πίτα”, δεν μετακινούμε το όχημα, καθώς μπορεί να κάνουμε χειρότερη ζημιά. Είτε ειδοποιούμε την οδική βοήθεια, είτε αν έχουμε μια μικρή ηλεκτρική τρόμπα, φουσκώνουμε καλά το λάστιχο και με μικρή ταχύτητα, πάμε σε κάποιο βενζινάδικο ή βουλκανιζατέρ. Αν το λάστιχο έχει ακόμα αρκετό αέρα και δεν έχουμε τρόμπα, οδηγούμε προσεκτικά και με μικρή ταχύτητα σε βουλκανιζατέρ. Τα παραπάνω στην περίπτωση που δεν ξέρουμε/μπορούμε να κάνουμε αλλαγή ή είμαστε κοντά σε κάποιο σημείο για να επισκευάσουμε το λάστιχο μας.

Το σωστό είναι όμως, όταν διαπιστώσουμε το πρόβλημα, να αλλάξουμε λάστιχο και να βάλουμε την ρεζέρβα. Ο σωστός τρόπος για την αλλαγή, περιγράφεται λεπτομερώς στο βιβλίο χρήσης του αυτοκινήτου. Διαβάστε το πριν σας χρειαστεί ή σιγουρευτείτε ότι είναι στα Ελληνικά, ώστε αν σας τύχει, να μπορείτε να το συμβουλευτείτε εκείνη την στιγμή.





Το πιο σημαντικό σημείο της επισκευής, είναι η ασφάλεια. Ασφάλεια και για εσάς κατά την αλλαγή της ρεζέρβας, αλλά και των υπόλοιπων οδηγών. Τοποθετήστε το Δ αρκετά μέτρα μακριά από το όχημα σας και αν είναι βράδυ, ανάψτε και τα αλάρμ του αυτοκινήτου. Αν έχετε σταματήσει πάνω σε στροφή (κακώς), τοποθετήστε το Δ, πριν την στροφή, ώστε να προειδοποιήσετε τους ανυποψίαστους οδηγούς.

Επειδή όμως οι καιροί είναι δύσκολοι… και εδώ δεν έχουμε χρήματα ούτε για αλλαγές ελαστικών, υπάρχει τρόπος να κάνουμε μόνοι μας την επισκευή, πολύ οικονομικά, γρήγορα και με μόνιμο τρόπο. Υπάρχει ένας τρόπος επισκευής/μπαλώματος, που λέγεται “κορδόνι”. Παλιά χρησιμοποιόταν κατά κόρον, αλλά αντικαταστήθηκε πλέον από το καλύτερο “μανιτάρι”. Για αφρούς κτλ ξεχάστε το. Δεν είναι μόνιμη λύση και θα αναγκαστείτε αργά ή γρήγορα, να επισκεφθείτε το βουλκανιζατέρ. Το “κορδόνι” είναι μόνιμος τρόπος επισκευής και μπορείτε να οδηγείτε κανονικά το όχημα σας, μετά την επισκευή.

Σίγουρα θα έχετε ή θα ακούσετε ότι το “κορδόνι” δεν είναι “καλό” και ότι πολλές φορές το μπάλωμα αποτυχαίνει. Αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό. Το “κορδόνι” έχει περισσότερες πιθανότητες αστοχίας, σίγουρα, σε σχέση με το “μανιτάρι”, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστος ή “κακός” τρόπος. Επίσης μην ξεχνάμε ότι πολλά πράγματα, εξαρτώνται και από τον μάστορα/τεχνίτη ;)

Πάντως για την περίπτωση μας, το “κορδόνι” είναι ο καλύτερος τρόπος επισκευής καθώς:
…είναι οικονομικότατος
…γίνεται επιτόπου (και χωρίς να βγάλουμε το ελαστικό, υπό προϋποθέσεις)
…δεν χρειάζεται ζυγοστάθμιση μετά την επισκευή
…δεν χρειάζονται μηχανήματα
…μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας
…μπορούμε να έχουμε ένα κιτ επιδιόρθωσης μαζί μας

Αν κάνετε μια βόλτα σε καταστήματα με είδη αυτοκινήτου θα βρείτε σίγουρα κάποιο κιτ, διαφορετικά μπορείτε να αγοράσετε από το Ebay. Μάλιστα με μια έρευνα με τους όρους “tire repair” θα βρείτε πολλά ανταλλακτικά για την επισκευή των ελαστικών.




Μαζί με το κιτ, αγοράστε και μια μικρή ηλεκτρική τρόμπα αυτ/του, ώστε να μπορείτε να φουσκώστε μετά το λάστιχο.

Στο βίντεο, παρακάτω, μπορείτε να δείτε πως γίνετε η επισκευή και πόσο εύκολο είναι.





http://lykawn.wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου

 
Top