0
Όχι δεν αναφερόμαστε στα περιβόητα αγροτικά φωτοβολταϊκά τα οποία ούτε υψηλά εισοδήματα απέφεραν ούτε στην υγιή διείσδυση της...

ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα συνετέλεσαν.

Αναφερόμαστε σε συσκευές που λαμβάνουν ενέργεια από τον ήλιο για εφαρμογές εκτός κεντρικού ηλεκτρικού δικτύου και που συμβάλλουν στο έργο της αγροτικής καλλιέργειας τόσο στην ύπαιθρο όσο και στις πόλεις.

Η εναλλακτική ενέργεια έχει μακρά ιστορία στη γεωργία, από τους ανεμόμυλους και τους νερόμυλους έως τις ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές.


Ακολουθούν δέκα καινοτόμες ιδέες που μπορούν κάνουν ακόμα πιο πράσινη την αγροτική παραγωγή.

1. Παραγωγή ηλιακής ενέργειας/Αυτόνομα φωτοβολταϊκά

Μια συστοιχία φωτοβολταϊκών πάνελ και μια μπαταρία μπορούν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα για την τροφοδοσία ενός αγροκτήματος με ηλεκτρισμό.

Παρότι το κόστος εγκατάστασης ενός αυτόνομου συστήματος δεν είναι ευκαταφρόνητο μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια μια σειρά δραστηριοτήτων: μοναδικός περιορισμός ο αριθμός των φωτοβολταϊκών πάνελ, η χωρητικότητα της μπαταρίας και η εξωτερική καλωδίωση.

Για τους μικρούς καλλιεργητές υπάρχουν ολοκληρωμένα συστήματα, ενώ και για τους μεγαλύτερους προβλέπονται (και σε άλλες χώρες) προγράμματα για αγροτικά φωτοβολταϊκά με προτεραιότητα όμως την κάλυψη των ιδιωτικών αναγκών και πώληση του περισσεύματος ενέργειας στο δίκτυο.

2. Ηλιακοί φράκτες


Οι κτηνοτρόφοι έχουν ανάγκη από περίφραξη για να προστατεύσουν τα κοπάδια τους. Ένας ηλεκτρικός φράκτης, είτε μόνιμος είτε αποσπώμενος αποτελεί ιδανική λύση. Στο εξωτερικό κυκλοφορούν ηλιακοί φράκτες σε διάφορα Βολτ και μπαταρίες.
Οι μετακινούμενοι φράκτες κρατούν τα κοπάδι σε μια συγκεκριμένη περιοχή για βοσκή και μεταφέρονται εύκολα.
3. Ηλιακή άντληση νερού


Ένα μικρό φωτοβολταϊκό χωρίς μπαταρία αντλεί νερό σε μια δεξαμενή όταν υπάρχει ηλιοφάνεια. Με μπαταρία και ειδικό χειριστήριο, ο αγρότης μπορεί να αντλήσει νερό ακόμα και το βράδυ, ιδιότητα χρήσιμη όταν η ροή του πηγαδιού είναι χαμηλή.

Ο ήλιος χρησιμοποιείται επίσης για την τροφοδοσία μεγαλύτερων συστημάτων άρδευσης.

4. Ηλιακή θέρμανση του νερού

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες δεν αποτελούν κάποια τρομερή καινοτομία και ειδικά στη χώρα μας είναι πολύ διαδεδομένοι.

Το ζεστό νερό μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τόσο των αγροτών όσο και των ζώων (για καθαριότητα κλπ).

Εναλλακτικά, δεξαμενές με ζεστό νερό από την ήλιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θερμοκήπια ως θερμική μάζα για τον έλεγχο της θερμοκρασίας και την παροχή θερμότητας όταν ο ήλιος δεν λάμπει.


5. Ηλιακή θέρμανση του αέρα

Ένας ηλιακός συλλέκτης που προθεραμαίνει τον αέρα που καταλήγει σε υποστατικά, θερμοκήπια, στάβλους ή άλλους χώρους είναι μια ακόμα απλή τεχνολογικά λύση για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας στην ύπαιθρο ή σε αστικούς κήπους.

Η τοποθέτηση των ηλιακών συλλεκτών στα νότια παράθυρα θα βοηθήσει ώστε η θερμότητα από τον ήλιο να μεταφερθεί στα εσωτερικά δωμάτια χωρίς επιπλέον χρήση ενέργειας.

6. Ηλιακός εξαερισμός

Ο κατάλληλος εξαερισμός αποτελεί βασικό στοιχείο σε θερμοκήπια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και η ηλιακή ενέργεια μπορεί να συμβάλλει στην τροφοδοσία τέτοιων συστημάτων.


Στις απλές εκδόσεις, η ηλιακή θερμότητα ανοίγει μια διέξοδο εξαερισμού που αποβάλλει τον θερμό αέρα από το χώρο. Σε πιο εξελιγμένες εκδόσεις τέτοια συστήματα ελέγχονται ασύρματα από απόσταση. Ο ανεμιστήρας τροφοδοτείται είτε από τον ήλιο είτε μέσω ενός θερμοστάτη.


7. Ηλιακοί αποξηραντές


Για τους αγρότες που εμπορεύονται καρπούς που πρέπει να αποξηρανθούν πριν την πώληση ή που πρέπει να αποξηρανθούν για να μετατραπούν σε διαφορετικά προϊόντα (πχ σταφίδες από σταφύλια) ο ηλιακός αποξηραντής μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο.

Μπορούν επίσης να προστεθούν ανεμιστήρες ώστε στις πολύ θερμές μέρες να ελαττώνεται η θερμοκρασία στο χώρο και να μην καταστραφούν τα προϊόντα.


8. Ηλιακός φωτισμός


Ο ηλιακός φωτισμός γνωρίζει μεγάλη διάδοση, από μικρές λάμπες LED για τον κήπο ώς μεγαλύτερα συστήματα για εισόδους και υποστατικά. Ο ηλιακός φωτισμός αποδεικνύεται πολύτιμος σε εγκαταστάσεις εκτός δικτύου, αλλά και για τον αστικό καλλιεργητή.

9. Ηλιακοί αισθητήρες

Ειδικοί ηλιακοί αισθητήρες βοηθούν τον αγρότη να υπολογίσει τα επίπεδα βροχόπτωσης και την υγρασία του εδάφους, να αναλύσει τοπικά μετεωρολογικά δεδομένα και άλλα. Επίσης, οι ηλιακοί αισθητήρες ειδοποιούν για το τάισμα και το πότισμα των ζώων.

10. Ηλιακά οχήματα

Στο μέλλον ηλεκτροκίνητα τρακτέρ, αλλά και μικρότερα οχήματα για κίνηση στην ύπαιθρο μπορούν να συμβάλλουν σε ακόμα πιο περιβαλλοντικά φιλικές καλλιέργειες. Πόσω μάλλον αν φορτίζονται απευθείας από φωτοβολταϊκά πάνελ.


Econews.gr
http://www.back-to-nature.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top