0

Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει για το ηλεκτρονικό χαρτί, ηλεκτρονικό μελάνι κτλ. Ερευνητές από όλο τον κόσμο προσπαθούν εδώ και καιρό να δημιουργήσουν τον ηλεκτρονικό διάδοχο του χαρτιού, με...
σημαντικά πλεονεκτήματα. Τα δύο βασικότερα είναι ο θετικός αντίκτυπος στο περιβάλλον, (γλυτώνοντας από την εκμετάλλευση εκατομμύρια δέντρα) αλλά και την δυνατότητα σε μία μόνο σελίδα και με μία μόνο συσκευή μικρών διαστάσεων, να έχουμε αποθηκευμένα εκατοντάδες βιβλία. Τέτοιες συσκευές κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο και μάλιστα σε λογικές τιμές. Η Philips όμως προχώρησε την έρευνα για το ηλεκτρονικό χαρτί ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας το e-skin…

Το ηλεκτρονικό χαρτί της Philips σε αντίθεση με ότι κυκλοφορεί στην αγορά είναι έγχρωμο, και έχει μοναδικές ιδιότητες.
Μπορεί να αλλάζει χρώμα με το πάτημα ενός κουμπιού, κάτι που του δίνει απεριόριστες εφαρμογές. Η τεχνολογία που κατασκευάζεται είναι σχετικά οικονομική και αν και αρχικά προορίζεται για εφαρμογή σε μικρές επιφάνειες, σύμφωνα με την εταιρεία στο άμεσο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.

Πολλοί θα αναρωτηθούν, που ακριβώς θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο κάτι τέτοιο. Η απάντηση είναι, ότι μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αρχικά για να καλύψει τις επιφάνειες μικροσυσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, MP3 players, ή ακόμα και μικρές οικιακές συσκευές. Φανταστείτε με το πάτημα ενός κουμπιού η συσκευή να μπορούσε να αλλάζει χρώμα σαν τον χαμαιλέοντα, κατά βούληση ανάλογα με την διάθεσή μας ή ακόμα και σε συνδυασμό με το ντύσιμό μας.

Φυσικά οι εφαρμογές δεν σταματάνε εδώ. Οι σημαντικότερες εφαρμογές είναι αυτές που θα αφορούν χρήση σε μεγαλύτερη κλίμακα, κάτι το οποίο θα είναι σύντομα εφικτό. Για παράδειγμα φανταστείτε τους τοίχους του μελλοντικού σπιτιού σας να είναι επενδυμένοι με μια ταπετσαρία από το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό χαρτί. Με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορούσατε να αλλάξετε το χρώμα του τοίχου ανάλογα με τη διάθεσή σας.

Και όχι μόνο. Το προϊόν αυτό μπορεί να γίνει από απόλυτα διαφανές (όπως μία μεμβράνη) έγχρωμο ή απόλυτα μαύρο. Αυτό το καθιστά ιδανικό για την επένδυση των παραθύρων, επιτρέποντας έτσι στον χρήστη να ελέγχει κατά βούληση (ή και αυτόματα) την απόχρωση του παραθύρου και κατ’ επέκταση το φως που εισέρχεται στο σπίτι.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι υλοποιήσιμη με χαμηλό κόστος, και το τελικό προϊόν έχει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, καθιστώντας το ιδανικό για μικρές συσκευές αλλά και για μεγαλύτερες εφαρμογές. Και οι εφαρμογές μιας τέτοιας τεχνολογίας είναι πάρα πολλές. Από πρακτικά θέματα, μέχρι θέματα design.
Η Philips παρουσίασε τη νέα αυτή τεχνολογία στο International Display Workshops 2009 στην Ιαπωνία, το τριήμερο 9-11 Δεκεμβρίου. Αναμένουμε λοιπόν για νεότερα…


http://medgreece.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top