0
Θα προσπαθήσω να σας μιλήσω σε αυτό το άρθρο για ένα νέο είδος υλικού το οποίο έχει εκπληκτικές ιδιότητες, και...

είναι πολλά υποσχόμενο για πολλές ,μα πάρα πολλές εφαρμογές.

Το Aerogel εφευρέθηκε αρχικά από έναν Αμερικανό χημικό το 1931.
Ουσιαστικά αποτελείται από διοξείδιο του πυριτίου και αέρα. Για την ακρίβεια το 99% περίπου του Aerogel είναι…αέρας. Παρόλα αυτά έχει εκπληκτικές ιδιότητες!

Το υλικό είναι μόνο (!!) 3 φορές πιο βαρύ από τον αέρα. Αυτό σημαίνει πως ένα κομμάτι του υλικού σε μέγεθος ενός πακέτου τσιγάρων μετά βίας θα το αισθάνεστε στο χέρι σας. Είναι το ελαφρύτερο στερεόυλικό που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Μπορεί να αντέξει την κρούση από έκρηξη 1 κιλού δυναμίτη χωρίς να καταστραφεί.

Κρατώντας ένα κομμάτι στο χέρι σας, μπορεί να σας προστατέψει σαν ασπίδα (με πάχος 1-2 εκατοστά) απέναντι σε φλόγιστρο με θερμοκρασία πάνω από 1300 βαθμούς Κελσίου!! Δηλαδή μιλάμε για εκπληκτική θερμομονωτική ιδιότητα.

Λόγω της δομής του με μικροσκοπικούς πόρους (νανο-πόρους) μπορεί να φιλτράρειαποτελεσματικά νερό ή αέρα κατακρατώντας οποιοδήποτε ξένο υλικό.

Σε πείραμα στο εργαστήριο κάλυψαν ένα κομμάτι ατσάλι με 6 χιλιοστά Aerogel και το εξέθεσαν σε έκρηξη από δυναμίτη. Το Aerogel με ρόλο ασπίδας προστάτεψε το ατσάλι το οποίο μετά βίας “τραυματίστηκε”.

Μέχρι στιγμής η κατασκευή του κόστιζε αρκετά χρήματα. Για παράδειγμα από ότι πληροφορήθηκα , ένα κομματάκι σε μέγεθος ενός καρυδιού, κοστίζει μέχρι και 160$. Μπορεί να σας φαίνεται λογική η τιμή (σε σχέση με τις ιδιότητες του), αλλά για αναλογιστείτε τι κόστος θα είχε η μόνωση ενός σπιτιού με Aerogel με την συγκεκριμένη τιμή!!!

Η NASA τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να κατασκευάσει το Aerogel με τρόπο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα. Κατασκεύασε Aerogel το οποίο είναι πιο ανθεκτικό, και πιο εύκαμπτο. Υποθέτουν ότι μια στολή κατασκευασμένη από τέτοιο υλικό πάχους 18 χιλιοστών ,θα μπορούσε να προστατέψει αυτόν που την φοράει ακόμα και σε θερμοκρασίες -130 βαθμών Κελσίου.

Η πρώτη εταιρεία που εκμεταλεύτηκε εμπορικά το Aerogel είναι η Dunlop η οποία κατασκεύασε ρακέτες του τένις ,οι οποίες είναι ενισχυμένες με Aerogel , για καλύτερα χτυπήματα.
Φέτος δοκιμάστηκε και η μονωτική ιδιότητα του Aerogel στην πράξη , μονώνοντας το σπίτι ενός Άγγλου, όπου όπως ο ίδιος αναφέρει, η βελτίωση στην θερμομόνωση ήταν αξιοσημείωτη. Κατέβασε τον θερμοστάτη της κεντρικής θέρμανσης 5 ολόκληρους βαθμούς. Αυτό σημαίνει ότι το σπίτι του έχει πλέον πολύ λιγότερες απώλειες θερμότητας, και δεν χρειάζεται να ανάβει την θέρμανση όπως πριν.

Το Aerogel έχει χρησιμοποιηθεί ήδη στο διάστημα από την NASA, με σκοπό την συλλογή σκόνης από την ουρά κομητών.

Η εμφάνιση του (από ότι βλέπετε και στη φωτογραφία του άρθρου) είναι σαν στερεοποιημένος καπνός. Για αυτό το λόγο και η ονομασίες που του έχουν αποδοθεί είναι “blue smoke”, “frozen smoke” και άλλες.


http://medgreece.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top