0
Στα πλαίσια πειραματισμών πάνω σε φαινόμενα ηλεκτρισμού σκέφτηκα να φτιάξω ένα ηλεκτροχημικό στοιχείο από λεμόνια για τη λειτουργία ενός υπολογιστή τσέπης...


Για την πραγματοποίηση του πειράματος χρησιμοποίησα
πέντε λεμόνια,
καλώδια σύνδεσης,
πέντε χάλκινα συρματάκια,
πέντε γαλβανιζέ βίδες και
φυσικά έναν υπολογιστή τσέπης.

Το πολύμετρο που φαίνεται στο video είναι απαραίτητο για την υποστήριξη της όλης διάταξης, αφού είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την τάση που δίνει το ηλεκτροχημικό μας στοιχείο.


Ας ξεκινήσουμε με λίγη θεωρία...
Κάθε λεμόνι περιέχει κιτρικό οξύ, το οποίο μόλις έρθει σε επαφή με την γαλβανισμένη βίδα (που περιέχει δηλαδή ψευδάργυρο - Zn) προκαλεί την οξείδωση της (αποβολή ηλεκτρονίων) ενώ ταυτόχρονα όταν έρθει σε επαφή με το χάλκινο καλώδιο προκαλεί την αναγωγή του (πρόσληψη ηλεκτρονίων). Η αποβολή και η πρόσληψη ηλεκτρονίων από τα δύο μεταλλικά στοιχεία γίνεται ταυτόχρονα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συνεχή ροή ηλεκτρονίων, δηλαδή ηλεκτρικό ρεύμα. Το χάλκινο καλώδιο μετατρέπεται στο θετικό πόλο της πηγής μας και η βίδα από ψευδάργυρο στον αρνητικό, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε με τη βοήθεια του πολυμέτρου.






Η συνολική τάση που έδωσε η διάταξη ήταν περίπου 4,2Volt, δηλαδή περίπου 0,84Volt από κάθε λεμόνι. Τα λεμόνια είναι συνδεδεμένα σε σειρά, δηλαδή ο κάθε θετικός πόλος είναι συνδεδεμένος με τον αντίστοιχο αρνητικό του άλλου. Το ρεύμα χωρίς φορτίο ήταν πολύ μικρό (0,2-0,3mA) και γι' αυτό μια τέτοια διάταξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για συσκευές που δεν έχουν ανάγκη από μεγάλη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος (γι' αυτό άλλωστε επέλεξα τον υπολογιστή τσέπης).




Ας δούμε τώρα το video.




http://learnfromphysics.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top