0

Μία νανογεννήτρια, ενσωματωμένη στο κινητό τηλέφωνο, θα μπορούσε να χρησιμοποιεί ενέργεια από τη δόνηση ενός...

αυτοκινήτου εν κινήσει, για να φορτίζει το τηλέφωνο.

Οι εμπνευστές της εν λόγω συσκευής που φορτίζει το κινητό τηλέφωνο χωρίς καλώδιο, είναι οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, το Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen της Κίνας και το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα Duluth.

Οι επιστήμονες ονομάζουν τη συσκευή τους“μεσοπορώδης πιεζοηλεκτρική νανογεννήτρια”και εξηγούν τη σημασία του όρου αυτού: “Η νανογεννήτρια χρησιμοποιεί ένα κοινό πιεζοηλεκτρικό πολυμερές υλικό που ονομάζεται πολυβινυλιδενοφθορίδιο ή PVDF. Τα πιεζοηλεκτρικά υλικά μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από μια μηχανική δύναμη και αντιστρόφως, μπορούν να δημιουργήσουν μια μηχανική ένταση από ένα εφαρμοζόμενο ηλεκτρικό πεδίο”.

Αντί να στηριχθούν σε ένα ηλεκτρικό πεδίο, οι ερευνητές ενσωμάτωσαν νανοσωματίδια οξειδίων του ψευδαργύρου σε ένα φιλμ από PVDF, ώστε να προκαλέσουν τον σχηματισμό της πιεζοηλεκτρικής φάσης, προκειμένου να το κάνουν να συλλέξει την ενέργεια που προκαλείται από τη δόνηση.

Έπειτα, αφαίρεσαν τα νανοσωματίδια από το φιλμ, και οι πόροι οι οποίοι δημιουργήθηκαν (ονομάζονται “μεσοπόροι” λόγω του μεγέθους τους), κάνουν το, υπό κανονικές συνθήκες, άκαμπτο υλικό να αποκτά ιδιότητες σφουγγαριού. Όσο πιο μαλακό είναι το υλικό, τόσο πιο ευαίσθητο είναι σε μικρές δονήσεις, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η νανογεννήτρια αποτελείται από ένα μαλακό μεσοπορώδες πολυμερές φιλμ, “στριμογμένο” ανάμεσα σε δύο λεπτά φύλλα ηλεκτροδίου. Αυτή η εύκαμπτη μεμβράνη μπορεί να συνδεθεί με επίπεδες ή καμπυλωτές επιφάνειες και με αυτόν τον τρόπο έχει τη δυνατότητα να μαζέψει αυτόματα ενέργεια από τις δονήσεις για να τροφοδοτήσει απευθείας το τηλέφωνο.

Πρόκειται για μια σημαντική εφεύρεση, με μεγάλες δυνατότητες, η οποία καθιστά δυνατή μια μελλοντική παραγωγή αυτοτροφοδοτούμενων κινητών τηλεφώνων, εκτιμούν επιστήμονες.

econews

Δημοσίευση σχολίου

 
Top