0

Μικροσκοπικούς ανεμόμυλους που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους φορτιστές κινητών τηλεφώνων ανέπτυξαν ερευνητές στο...
πανεπιστήμιο του Τέξας- Άρλινγκτον.

Οι ανεμόμυλοι είναι τόσο μικροί που δέκα μπορούν να χωρέσουν επάνω σε έναν κόκκο ρυζιού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκατοντάδες μικροσκοπικοί ανεμόμυλοι ενσωματωμένοι στη θήκη ενός τηλεφώνου μπορούν να φορτίσουν τη συσκευή μέσα σε λίγα λεπτά.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι να κουνήσει το τηλέφωνο στον αέρα ή απλά να το κρατήσει για λίγο έξω από ένα παράθυρο.

Οι μικροσκοπικοί ανεμόμυλοι, πλάτους 1,8 χιλιοστών, φαίνονται εύθραυστοι ωστόσο παρασκευάζονται από ένα κράμα νικελίου, το οποίο αντέχει εξαιρετικά δυνατούς ανέμους χωρίς να σπάει. Εκτός αυτού, ο αεροδυναμικός τους σχηματισμός τους καθιστά εξαιρετικά ανθεκτικούς.

Η ταϊβανέζικη εταιρεία WinMEMS έχει αγοράσει τα αποκλειστικά δικαιώματα για την εμπορική εκμετάλλευση της πατέντας και ήδη επεξεργάζεται πιθανές εφαρμογές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ανακαλύψεις σαν τους μικροσκοπικούς ανεμόμυλους θεωρούνται πολύ σημαντικές για τη δημιουργία μικρο-ρομποτ τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική ή σε επιχειρήσεις διάσωσης.

«Επίπεδα πάνελ με χιλιάδες ανεμόμυλους θα μπορούσαν να προσκολληθούν στους τοίχους σπιτιών και κτηρίων για την παραγωγή ενέργειας για φωτισμό, ασύρματη επικοινωνία, αισθητήρες ασφαλείας κλπ», τονίζουν οι ερευνητές.

Οι μικροσκοπικοί ανεμόμυλοι, που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία με επιτυχία τον Σεπτέμβριο, μπορεί να μην είναι η λύση στην ενεργειακή κρίση, ωστόσο οι καινοτόμες ιδέες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον.
econews

Δημοσίευση σχολίου

 
Top