0

Ο Καλυτερος Τροπος Για Να Κρυωσει Μια Μπυρα

Πριν αρκετο καιρο σε ενα επεισοδιο των Mythbusters,μια εκπομπη που αναμεταδιδει ο Σκαι εδω στη Ελλαδα,παρουσιαζε τους καλυτερους τροπους για να κρυωσεις μια μπυρα η οποιοδηποτε αλλο υγρο γρηγορα.

Ο απλουστερος γρηγοροτερος κ οικονομικοτερος τροπος ειναι τα παγακια σε αλλατισμενο νερο.Υπαρχουν και...

αλλοι τροποι,πιο γρηγοροι,αλλα ειναι πολυ πιο δαπανηροι.


Ψυξη με Αερα

Αν πας να κρυωσεις μια μπυρα με το παραδοσιακο τροπο δηλαδη,βαζοντας τη στο ψυγειο θα παρει αρκετες ωρες,ακομα και αν τη βαλεις στη καταψυξη.
Ο λογος ειναι γιατι στο ψυγειο η ψυξη γινεται με τη χρηση ψυχρου αερα.Η μπυρα μεταδιδει τη θερμοτητα που εχει στο ψυχρο αερα ωσπου να αποκτησουν και τα δυο την ιδια θερμοκρασια.

Πλεονεκτημα : Η ψυξη με η χρηση αερα εχει το πλεονεκτημα οτι ο αερας κυκλοφορει παντου και ψυχει τα παντα ομοιομορφα χωρις να γινεται αμεση επαφη.
Μειονεκτημα : Ο αερας εχει χαμηλη θερμοαγωγιμοτητα(0.024).Δηλαδη μεταδιδει η αποβαλει πιο αργα τη θερμοτητα απο αλλα υλικα.Για παραδειγμα αν βαλουμε το φουρνο στους 50 βαθμους και βαλουμε το χερι μεσα θα ζεσταθει,αν ακουμπησουμε ομως το σιδερο του φουρνου εσωτερικα που εχει παλι 50 βαθμους θα αισθανθουμε πολυ πιο εντονη τη ζεστη.Αυτο γιατι ο σιδηρος μεταδιδει πιο γρηγορα τη θερμοτητα απο τον αερα.
*Αν δε το βαλουμε στο ραφι αλλα ακουμπησουμε τη μπυρα στη επιφανεια της καταψυξης απευθειας θα γινει εκτος απο μεταδοση μεσω του αερα,μεταδοση της θερμοτητας μεσω επαφης με το παγο που σχηματιζεται επιφανειακα της καταψυξης.


Ψυξη με Παγακια
Η Ψυξη με παγακια ειναι σαφως πιο γρηγορη απο αυτη του αερα.Αυτο γιατι ο παγος εχει πολυ πιο μεγαλη θερμοαγωγιμοτητα(2.18).
Αλλα η ψυξη με παγο εχει ενα μεγαλο μειονεκτημα.
Αυτο της επιφανειας επαφης.Δηλαδη η επιφανεια του παγου που θα εφαπτεται με αυτη του κουτιου της μπυρας δε θα ειναι ποτε 100%.Οσο πιο μεγαλα τα παγακια τοσο πιο μικρη η επιφανεια επαφης.
Επομενως αν πχ ο παγος εφαπτεται κατα 20% του κουτιου,το 80% θα ψυχεται με παγο και το υπολοιπο 60% με αερα.
Επισης αν δε βρισκεται μεσα σε ψυγειο ο παγος σιγα σιγα θα λιωνει και θα μειωνεται συνεχως η επιφαναεια επαφης του παγου με αυτη του αλουμινενιου κουτιου της μπυρας.


Ψυξη με Νερο και Παγακια
Η ψυξη με νερο και παγακια ειναι πιο γρηγορη απο αυτη με σκετα παγακια.Ο λογος ειναι οτι αν και το νερο(0.58) εχει πολυ πιο λιγο θερμοαγωγιμοτητα απο το παγο(2.18),η επιφανεια ομως επαφης ειναι 100% αν το κουτακι ειναι βυθισμενο στο νερο.Ετσι η μπυρα ψυχεται πιο γρηγορα.


Ψυξη με Αλατισμενο Νερο και Παγακια
Αυτη ειναι η ιδανικοτερη λυση για τη ψυξη της μπυρας στο σπιτι.Το αλατισμενο νερο μπορει να μην εχει πολυ μεγαλη διαφορα απο το απλο νερο σε θερμοαγωγιμοτητα(αναλογα τη περιεκτικοτητα σε αλατι,περιπου 0.62,μειωνεται οσο αυξανεται το αλατι).Αλλα εχει 2 σημαντικα προτερηματα που το κανουν πολυ καλυτερη λυση απο το απλο νερο της βρυσης.
Πρωτον οπως ειναι γνωστο το αλατι λιωνει τον παγο.Ετσι λιωνοντας ο παγος πολυ πιο γρηγορα απο οτι συνηθως ψυχεται το νερο πολυ γρηγοροτερα.Ετσι πχ αν βαζαμε καθαρο νερο 20 βαθμων κελσιου σε παγακια,σε t ωρα το νερο θα ηταν 15 βαθμους.Αν ομως ηταν αλατισμενο το νερο 20 βαθμων σε t ωρα θα ηταν πιο παγωμενο.
Επισης το αλατι στο νερο αλλαζει το σημειο βρασμου και σημειο τηξης του νερου.Δηλαδη το νερο για να γινει παγος θελει χαμηλοτερη θερμοκρασια.Αυτο μας δινει τη δυνατοτητα να εχουμε πιο παγωμενο νερο.
Οποτε συνοψιζοντας το αλατισμενο νερο

Λιωνει πιο γρηγορα το παγο
Παγωνει σε χαμηλοτερη θερμοκρασια
Εχει πιο μεγαλη θερμοαγωγιμοτητα απο το καθαρο νερο


Καποια πραγματα που πρεπει επισης να ξερουμε
Kουτακι η σε γυαλινο μπουκαλι?Σιγουρα κουτακι.Το κουτακι ειναι απο αλουμινιο.Το αλουμινιο εχει θερμοαγωγιμοτητα 250 και το γυαλλι περιπου 1.Οποτε η διαφορα ειναι τεραστια.
Νερο κρυο,χλιαρο η καυτο?Οσο και να φαινεται περιεργο το καυτο νερο παγωνει πιο γρηγορα απο το χλιαρο.
Το ιδανικοτερο θα ηταν το νερο που θα χρησιμοποιησουμε να εινaι οσο πιο παγωμενο γινεται.Αν δε εχουμε και εχουμε μονο ζεστο χλιαρο νερο κ καυτο,τοτε αν εχουμε πολλα παγακια καλυτερα ειναι να χρησιμοποιησουμε καυτο νερο.Το φαινομενο κατα το οποιο το καυτο νερο ψυχεται πιο γρηγορα απο το χλιαρο λεγεται mpemba effect.
Τι δοχειο να χρησιμοποιησω για να τα βαλω μεσα?: Εδω θελουμε το δοχειο που θα χρησιμοποιησουμε να ειναι οσο πιο θερμομονωτικο μπορουμε.Να εχει οσο πιο μικρη θερμοαγωγιμοτητα γινεται.Απο τις καλυτερες λυσεις θα ηταν τα φορητα ψυγεια.Το φενιζολ νομιζω ειναι καλυτερο απο το πλαστικο.Οι κατσαρολες ειναι μεταλλικες και ετσι δε συνιστωνται.
"Ανακινηση η ηρεμια?" : Οταν ανακινουμε ενα κουτακι μπυρας προκαλειται θερμοτητα μεσω της τριβης του υγρου με το κουτακι.Οποτε θεωρητικα αν τις ανακινησουμε τις ζεστενουμε.Ομως πρεπει να το κανουμε ανα διαστηματα για να παγωσει πιο γρηγορα η μπυρα.Ο λογος ειναι οτι στα υγρα,τα ψυχροτερα μετακινουνται παντα προς τα κατω,και τα θερμοτερα προς τα πανω(λογω της αλλαγης της πυκνοτητας τους με τη αλλαγη της θερμοκρασιας).Με τη ανακινηση ειδικα στη αρχη θα γινει πιο γρηγορα η μεταδοση της θερμοτητας απο τη μπυρα στο εξωτερικο.
Βεβαια και να μη το ανακινησουμε παλι θα παγωσει ομοιομορφα γιατι οπως ειπα,το υγρο κινειται μονο του οταν αλλαζει θερμοκρασια,τα ψυχροτερα πανε προς τα κατω και τα θερμοτερα προς τα πανω.Τα θερμοτερα που πηγαινουν προς το πανω μερος οταν θα αποβαλουν τη θερμοτητα τους θα γινονται πιο ψυχρα και θα ερχονται θερμοτερα στη θεση τους και αυτο θα γινεται μεχρι να αποκτησει ιδια περιπου θερμοκρασια ολο το κουτακι της μπυρας.


http://mysupertheoryofsupereverything.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top