0






Α’ τρόπος, Μέθοδος της σκιάς



Στερέωσε κατακόρυφα στο έδαφος ένα ξύλο με ανάλογο ύψος ώστε να αφήνει μια ευδιάκριτη σκιά στο έδαφος και σημάδεψε την άκρη της σκιάς. Περίμενε ώσπου να μετακινηθεί η σκιά περίπου 40 εκατοστά και σημάδεψε τη νέα θέση. Ένωσε τα δύο σημάδια με μια ευθεία. Η ευθεία δείχνει τον άξονα Ανατολής – Δύσης. Το πρώτο σημείο που σημάδεψες είναι το Δυτικό ενώ το δεύτερο το Ανατολικό. Αφου βρηκαμε την διευθυνση Ανατολης-Δυσης πολυ ευκολα βρισκουμε που ειναι ο Βορρας και ο Νοτος.

Β’ Τρόπος, με αναλογικό ρολόι









Σημαδεύετε τον ήλιο με τον ωροδείκτη. Και βρισκετε την διχοτομο της γωνίας που σχηματίζει ο ωροδείκτης με την ευθεια απο το κεντρο του ρολογιου προς την ωρα 12:00. Η διχοτομος αυτη δειχνει την διευθυνση του Βορρα-Νοτου. Το κατω μερος της ειναι ο Βορρας.

Γ’ Τρόπος με τον Πολικο Αστέρα



O Πολικος Αστέρας, δειχνει κατευθειαν τον Βορρά. Αν δεν τον αναγνωριζετε, βρισκετε τον Αστερισμο της Κασιοπης, που ειναι ενα ορθιο W και μετα βρισκετε την Μεγάλη Άρκτο. Ο Πολικος Αστέρας ειναι πανω στην ευθεια που ενωνει το πανω-πανω αστερι της Μεγάλης Αρκτου, με το κατω-κατω αστερι της Κασιοπης. Αφου βρειτε αυτη την ευθεια, κοιταξτε που δειχνει το κατω μερος της Μεγαλης Αρκτου, τα δυο κατω-κατω αστερια της. Εκει που τεμνεται η προηγουμενη ευθεια που βρηκαμε, με την προεκταση της ευθειας των δυο τελευταιων αστεριων της Μεγ. Αρκτου, βρισκεται ο Πολικος Αστερας.

Ελληνικο ορειβατικο σύλλογο Καβάλας
http://fugazigr.wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου

 
Top