3
Η αιολικη ενεργεια μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική με μιαανεμογεννητρια. Σε αυτές τις ιστοσελίδες θα μάθεις τα πάντα για τις δυνατότητες της αιολικής ενέργειας και θα καταρρίψουμε τους μύθους που...
έχουν αναπτυχθεί γύρω από τις ανεμογεννητριες.

Θα μάθεις ακόμη πως μπορείς να φτιάξεις μόνος σου, με πολύ εύκολο τρόπο και με χαμηλό κόστος, μια μικρή ή και μεγαλύτερη ανεμογεννητρια και να εκμεταλλευτείς την αιολικη ενεργεια που προσφέρει ελεύθερα η φύση!

Ξεκίνησε ήδη η παρουσίαση της πρώτης ιδιοκατασκευής: Οικονομική ανεμογεννητρια καθετου άξονα!
Λίγα εισαγωγικά λόγια για την αιολικη ενεργεια και τις ανεμογεννητριες

Η ενέργεια που υπάρχει στην κίνηση του ανέμου (αιολική ενέργεια) μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες.

Ο άνεμος περιστρέφει τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας, τα οποία με τη σειρά τους περιστρέφουν ένα μοτέρ το οποίο παράγει ρεύμα.

Το ρεύμα αυτό μπορεί να διοχετεύεται κατ΄ ευθείαν στο κεντρικό δίκτυο ρεύματος ή να αποθηκεύεται σε συσσωρευτές ή και να θερμαίνει νερό.

Η ισχύς που μπορεί να δώσει μια ανεμογεννήτρια εξαρτάται κυρίως από δύο παράγοντες:
Όσο μεγαλύτερα είναι τα πτερύγια, τόσο μεγαλύτερη η ισχύς της. Διπλασιάζοντας το μήκος των πτερυγίων, τετραπλασιάζεται η ισχύς σε κάθε ταχύτητα ανέμου.
Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του ανέμου, τόσο μεγαλύτερη η ισχύς. Με διπλάσια ταχύτητα ανέμου, οκταπλασιάζεται η ισχύς της ίδιας ανεμογεννήτριας.

Είναι αδύντατο να πάρουμε όλη την ισχύ της αιολικής ενέργειας, εξ΄ αιτίας παραγόντων που αναλύουμε στο άρθρο για τον τρόπο υπολογισμού της αιολικής ενέργειας.

Μια καλής ποιότητας μικρή ανεμογεννητρια συνήθως μπορεί να αποδώσει μέχρι το 30-35% της διαθέσιμης στον άνεμο ισχύος. Αν δηλαδή για ένα συγκεκριμένο μέγεθος ανεμογεννήτριας και ταχύτητας ανέμου, η ισχύς του ανέμου που φθάνει στα πτερύγιά της είναι 1000W, μόνο τα 350W θα είναι σε θέση να αποδώσει. Μια μεγάλη ανεμογεννήτρια μπορεί να δώσει και λίγο παραπάνω.
Τι πρέπει να προσέχουμε σε μια ανεμογεννητρια κατά την αγορά της

Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή κατά τη διαδικασία αγοράς ανεμογεννήτριας. Είναι πολύ εύκολο να πέσουμε σε παγίδες και να μας πουλήσουν "φύκια για μεταξωτές κορδέλες". Κι αυτό επειδή οι ανεμογεννητριες πωλούνται με βάση την ονομαστική τους ισχύ, π.χ. 1.000W. Σε ποια ταχύτητα ανέμου όμως;

Οι περισσότεροι κατασκευαστές αναφέρονται σε ταχύτητα ανέμου 12,5m/sec (μέτρα ανά δευτερόλεπτο). Πόσες μέρες το χρόνο (και για πόσες ώρες) έχουμε τέτοιους ανέμους στην περιοχή μας; Ελάχιστες...

Πόσα Watt ισχύος δίνει σε φυσιολογικούς ανέμους με ταχύτητες της τάξεως των 5-6 m/sec; Μην ξεχνάμε αυτό που είπαμε παραπάνω: Διπλάσια ταχύτητα ανέμου για οκταπλάσια ισχύ.

Άρα στα 6m/sec ταχύτητας ανέμου έχουμε το 1/8 της ονομαστικής ισχύος της ανεμογεννητριας, αν η ονομαστική ισχύς αποδίδεται από τον κατασκευαστή της στα 12m/sec. Δηλαδή μια ανεμογεννήτρια με ονομαστική ισχύ 400W (σε ταχύτητα 12m/s), θα αποδίδει σε καθημερινές συνθήκες μόλις 50W (με ταχύτητες 6m/s).

Γι΄ αυτό καλύτερα να ζητάμε την καμπύλη απόδοσης της ανεμογεννητριας, με την οποία μπορούμε να δούμε την ισχύ σε κάθε ταχύτητα ανέμου και να κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ διάφορων ανεμογεννητριών με βάση τους ανέμους που επικρατούν στην τοποθεσία εγκατάστασης.

Επίσης, να ξέρουμε ότι είναι αδύνατο να υπάρχουν ανεμογεννητριες με μικρότερα πτερύγια αλλά με μεγαλύτερη ισχύ, από άλλες ανεμογεννήτριες που έχουν αρκετά μεγαλύτερα πτερύγια (πάντα στην ίδια ταχύτητα ανέμου). Δεν γίνεται δηλαδή μια ανεμογεννήτρια με διάμετρο 3,5 μέτρα να είναι 1000W και μια άλλη με διάμετρο 2 μέτρα να είναι πάλι 1000W ατην ίδια ταχύτητα ανέμου.


Το προφανές συμπέρασμα που βγαίνει από τα παραπάνω είναι πως η ανεμογεννήτρια ΔΕΝ είναι κατάλληλη για αστικό περιβάλλον και πως πρέπει να τοποθετηθεί όσο το δυνατόν υψηλότερα όπου ο άνεμος είναι και πολύ ισχυρότερος και πιο σταθερός.

Όλες οι πληροφορίες για σωστή επιλογή ανεμογεννητριας, στα άρθρα για την αιολικη ενεργεια και τις ανεμογεννητριες.

http://www.anemogennitria.gr

Δημοσίευση σχολίου

  1. το θεμα εινια πως να κτασκευασεις και οχι πως να αγορασεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τσιμπησα και εγω. Ρεεεεε που θα βρουμε πληροφοριες , να χρησιμοποιησουμε μοτερακια που εχουμε για πεταμα και να τα κανουμε ανεμογεννητριες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top