0
Γιατί να ψάχνεις στα ράφια των super market για ευφάνταστες μη αλκοολικές προτάσεις...
όταν μπορείς να κάνεις τις δικές σου;

Ίσως είναι...

απλά δικό μου προσωπικό κόλλημα των τελευταίων εβδομάδων. Ίσως είναι απλά θέμα καλοκαιριού. Αλλά είναι σίγουρο ότι έχω μπει εδώ και αρκετό καιρό σε ένα mode να ανακαλύψω αναψυκτικά και γεύσεις πέρα από τα συνηθισμένα που πίνω καθημερινά εδώ και τόσα χρόνια.

Και η πρώτη μου κίνηση, όπως ήταν φυσικό, ήταν να μπαίνω σε super market και κάβες να ψάχνω αναψυκτικά που δεν βρίσκεις εύκολα στο περίπτερο της γειτονιάς σου. Και δοκίμασα πάρα πολλά αναψυκτικά που ούτε καν τα ήξερα. Θυμήθηκα και διάφορα αναψυκτικά όπως το ginger ale ή το bitter lemon που τα έπινα μικρότερος. Μέχρι που θυμήθηκα.

Θυμήθηκα ότι ένα από τα καλύτερα αναψυκτικά που έχω πιει στη ζωή μου, το έχω πιει στα Royal Botanical Gardens, 5 χιλιόμετρα μακριά από το Kandy της Sri Lanka. Εκεί, μέσα σε μία μικρή καφετέρια στο πάρκο, κοιτώντας παιδάκια να παίζουν στο χορτάρι, ένας Σριλανκέζος είχε σταθεί από πάνω μου, είχε στύψει μίσο lime με το χέρι του στο ποτήρι μου και είχε γεμίσει το ποτήρι με σόδα. Εντάξει, το τοπίο βοήθησε στο να το ονομάσω "ένα από τα καλύτερα αναψυκτικά που έχω πιει στη ζωή μου" αλλά κατάλαβες τι θέλω να πω.

Σημασία έχει ότι με πολύ απλές κινήσεις, όπως το να στύψεις ένα lime, και με τη βοήθεια λίγης σόδας, μπορείς να φτιάξεις για τον εαυτό σου μερικά πολύ ενδιαφέροντα αναψυκτικά.

Όπως τα παρακάτω που σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να δοκιμάσεις:
Sparkling Lemonade





160 γρ ζάχαρη
130 ml νερό
Χοντρά ξύσματα από 2 λεμόνια
180 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
250 ml σόδα

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνεις το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνεις μέσα τα ξύσματα. Φτάνεις σε σημείο βρασμού και αφήνεις για μερικά λεπτά πριν κλείσεις τη φωτιά και το αφήσεις να κρυώσει. Βάζεις το μείγμα σε μια κανάτα, ρίχνεις μέσα τον χυμό του λεμονιού, σκεπάζεις την κανάτα και τη βάζεις στο ψυγείο. "Ψαρεύεις" και πετάς τα ξύσματα (γι' αυτό πρέπει να είναι χοντρά) και ρίχνεις τη σόδα. Σερβίρεις σε ποτήρια με πάγο.
Σόδα με bitters






Θα σου φανεί περίεργο αλλά αρκούν μερικές σταγόνες από οποιοδήποτε μπουκαλάκι με bitters για να δώσουν φανταστική γεύση στη σόδα σου. Προσωπικά προτιμώ μερικά bitters πορτοκαλιού ή ακόμα και τα απλά Angostura bitters.
Sparkling Cherry-Vanilla Limeade





10 γλυκά κεράσια
180 ml χυμό lime
60 ml σιρόπι ζάχαρης
μισό κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
750 ml σόδα

Προσθέτεις σε ένα blender τα κεράσια (χωρίς τα κουκούτσια ε;), τον χυμό του lime, το σιρόπι και τη βανίλια. Τα πολτοποιείς για περίπου 20 δευτερόλεπτα, δεν χρειάζεται παραπάνω. Παίρνεις 4 ποτήρια και μοιράζεις το μείγμα, γεμίζοντας το υπόλοιπο με πάγο και σόδα. Γαρνίρεις με κομμάτια lime.
Ginger Pineapple Punch





500 ml χυμό πορτοκαλιού
500 ml χυμό ανανά (χωρίς ζάχαρη)
2 κουταλιές τριμμένο ginger
1 λίτρο σόδας (ή ginger ale)
1 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες

Σε μία μεγάλη κανάτα, ανακάτεψε τους δύο χυμούς και το ginger. Σκέπασε την κανάτα και βάλ' την στο ψυγείο για μερικές ώρες. Στράγγιξε το μείγμα, πέτα το ginger και οτιδήποτε άλλα κομματάκια υπάρχουν. Ρίξε τη σόδα ή το ginger ale σου στους χυμούς, ανακάτεψε ελαφρά και σέρβιρε σε ποτήρια με πάγο. Μπορείς να γαρνίρεις με τις φέτες πορτοκαλιού.
Rose - Basil Limeade





3 φύλλα βασιλικού
2 κουταλιές σιρόπι τριαντάφυλλου
30 ml χυμό lime
60 ml νερό
σιρόπι ζάχαρης
σόδα

Με αυτά τα συστατικά φτιάχνεις είτε δύο ποτήρια είτε ένα μεγάλο ποτήρι. Τοποθετείς τα φύλλα του βασιλικού αφού τα χτυπήσεις ελαφρά στο χέρι σου και λίγο από τον χυμό του lime. Ανακατεύεις. Προσθέτεις τον υπόλοιπο χυμό, το σιρόπι τριαντάφυλλου και το νερό και ανακατεύεις καλά. Αν θες το μείγμα σου γλυκό οφείλεις να προσθέσεις λίγο σιρόπι ζάχαρης. Γεμίζεις το ποτήρι ή τα ποτήρια με πάγο και ρίχνεις το μείγμα. Γεμίζεις με σόδα και ανακατεύεις καλά πριν γαρνίρεις με ένα κομμάτι lime και σερβίρεις.
Sparkling Pineapple Mint Juice





1 ανανάς καθαρισμένος και κομμένος σε κομμάτια
μερικά φύλλα μέντας
3-4 κουταλάκια μέλι
1 λίτρο σόδα

Σε ένα blender τοποθετείς τον ανανά, τη μέντα και το μέλι και χτυπάς μέχρι να έχεις ένα ωραίο μείγμα. Σερβίρεις σε ψηλά ποτήρια προσθέτοντας θρυμματισμένο πάγο. Γεμίζεις τα ποτήρια με σόδα και ανακατεύεις ελαφρά.

Αν κατά τη δημιουργία, κάνεις κάποια παραλλαγή που είναι ωραία, μην διστάσεις να μας το πεις...

oneman.gr
http://24wro.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

 
Top