0
Με τη βοήθεια εθελοντών από το δίκτυο του cob.gr ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή ενός υφιστάμενου ξύλινου κτιρίου στο Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας στην Έδεσσα. Οι ανάγκες που καλύφθηκαν από ...
αυτή την ανακαίνηση είναι η θερμομόνωση του κτιρίου, η προστασία των τοίχων από τη διάβρωση και μια μικρή επέκταση ώστε το κτίριο να είναι πιο λειτουργικό. Για το σκοπό αυτό αφού αφαιρέθηκε το διαβρωμένο εξωτερικό κέλυφος, το κτίριο επενδύθηκε εξωτερικά με 25 πόντους από μίγμα άχυρου και πηλού ενώ στη συνέχεια επιχρίστηκε με πηλό. Ενισχύθηκε η μόνωση της οροφής, αντικαταστάθηκαν τα παράθυρα και προστέθηκε ένας πολύ μικρός χώρος τουαλέτας. Τα παραπάνω πραγματοποιήθηκαν επαναχρησιμοποιώντας τα υλικά που αφαιρέθηκαν από την υπάρχουσα τοιχοποιία. Το όλο εγχείρημα διάρκεσε 10 ημέρες.

Το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας δημιουργήθηκε από ομάδα εθελοντών το καλοκαίρι του 1999 και φιλοξενείται σε μια έκταση πεντέμισυ στρεμμάτωνστο Κλησοχώρι της Έδεσσας.

Στόχοι του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας


1) Δημιουργία φυσικών αγροκτημάτων και λαχανόκηπων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


2) Σπορές για αναβλάστηση των γυμνών και άγονων βουνών και των ερήμων.

3) Πρακτική ενημέρωση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και την Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.


4)Συστηματική συλλογή σπόρων που χρησιμεύουν για τις σπορές με σκοπό την αναβλάστηση των βουνών.


ΟΙ προσπάθειες αναβλάστησης στην Ελλάδα ξεκίνησαν το 1993 από ομάδα εθελοντών και μέχρι το 1998 πραγματοποιούνταν σε διάφορες περιοχές, σε μικρή κλίμακα, με επιτυχή αποτελέσματα. Το Μάρτη και τον Οκτώβρη του 1998 πραγματοποιήθηκαν οι πιο μεγάλες σπορές που οργανώθηκαν ποτέ στον πλανήτη σε συνολική έκταση πάνω από 50.000 στρεμμάτων με τη σπορά 100 περίπου τόνων σβώλων στην περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας και με την παρουσία του ιδίου του Φουκουόκα.


Τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων ο χώρος δεν προστατεύθηκε από τη βόσκηση των αιγοπροβάτων. Το 1999 και το 2000 έγιναν σπορές σε έκταση 10.000 περίπου στρεμμάτων στο Ποικίλο Όρος της Δυτικής Αθήνας με μεγάλη επιτυχία. Οι σπορές έκτοτε συνεχίζονται με τελευταία προσπάθεια τον Οκτώβρη του 2008 στην Κερατέα σε έκταση 3000 στρεμμάτων με πολύ ενθαρρυντικά ως τώρα αποτελέσματα.


Παράλληλα έγιναν σπορές στην Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Αφρική, στην Ινδία με εναέριες σπορές και με πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Raman Rao, πρόσφατα δε στην Αργεντινή, στην επαρχία του Rio Negro, στην Παταγωνία.


Παράλληλα το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας οργανώνει γιορτές πανελλαδικές και διεθνείς, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα, έτσι ώστε όσο περισσότεροι άνθρωποι, κατά το δυνατόν να ενημερωθούν πρακτικά πάνω στη μεθοδολογία και τις τεχνικές της Φυσικής Καλλιέργειας.




via
http://www.back-to-nature.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top