0
Καλλιέργεια σαλιγκαριών – έσοδα και τιμές!!!
Τα σαλιγκάρια είναι ένα έδεσμα που αν και θεωρείται λαχταριστό, στην Ελλάδα ακόμη δεν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές αν και εκτρέφονται μεγάλες ποσότητες σαλιγκαριών. Για να βγούνε σωστά συμπεράσματα για τη...

καλλιέργεια σαλιγκαριών από μονάδες εκτροφής, θα πρέπει να γίνονται αναλύσεις και καταγραφές για πολλά χρόνια, να υπάρχουν στοιχεία από μεγάλο αριθμό μονάδων, το δείγμα να είναι γνήσιο, να αναλύονται όλα τα είδη εκτροφής, ο γεωγραφικός διαχωρισμός τους, να παίρνονται υπόψη στοιχεία που επέδρασαν αρνητικά σε συγκεκριμένο χρονικό στάδιο στην εκτροφή, αλλά και άλλοι παράγοντες, γεγονότα και αναλύσεις που θα προσφέρουν μία ξεκάθαρη εικόνα. Από το 2009 μέχρι το 2012 εξετάστηκαν πολλές μονάδες, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα και με βάση αυτή τη μελέτη βγαίνουν και ορισμένα συμπεράσματα. Στην Ελλάδα βασικά εκτρέφεται μονάχα το σαλιγκάρι Helix aspersa, που συναντάται με τα δύο υποείδη του, Helix aspersa aspersa (Muller) και Helix aspersa maxima. Σχετικά με τις τιμές που δίνουν οι εκτροφείς σαλιγκαριών για την Ελλάδα αλλά και εκτός της χώρας για τα σαλιγκάρια που εκτράφηκαν το 2012, μπορούν να ειπωθούν τα παρακάτω:

Μέσα στην Ελλάδα για την ώρα η ζήτηση σαλιγκαριών είναι περιορισμένη και για να αυξηθεί θα πρέπει το προϊόν να διαφημιστεί και να γίνει γνωστό εκτός των άλλων και για τα πλούσια θρεπτικά συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό. Ο καλλιεργητής τις περισσότερες φορές πουλάει ο ίδιος τα σαλιγκάρια του σε εστιατόρια, ταβέρνες, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία, ή κατευθείαν στους καταναλωτές, με τιμή περίπου 4.5 ευρώ το κιλό. Μερικές εταιρείες που αγοράζουν τα σαλιγκάρια κλείνοντας συμβόλαια, οι περσινές τιμές πώλησης ήταν κοντά στα 4 ευρώ το κιλό. Οι μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις σαλιγκαριών που βρίσκονται στο νομό Πέλλας, αγοράζουν σαλιγκάρια της φύσης των ειδών Helix lucorum και Helix pomatia. Οι τιμές που αγόραζαν τα είδη αυτά των σαλιγκαριών για το έτος 2012 είναι από 0.60 μέχρι 0.75 ευρώ το κιλό για τη Helix lucorum και από 0.70 μέχρι 0.85 ευρώ το κιλό για τη Helix pomatia. Η αγορά αυτών των σαλιγκαριών γίνεται από τις Βαλκανικές χώρες, δηλαδή τα Σκόπια, τη Σερβία, τη Κροατία και τη Ρουμανία, αλλά και από τη Πολωνία, την Λευκορωσία και κάποιες ακόμα. Μερικές από τις Ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις επεξεργασίας σαλιγκαριών έχουν υποκαταστήματα στα Σκόπια καθώς και σε άλλες χώρες που βρίσκονται κοντά στην Ελλάδα, όπου εκεί τα σαλιγκάρια αγοράζονται σε ακόμη χαμηλότερη τιμή (φτηνότερα κατά 0,20€ κατά κιλό), εκτρέφονται και στο τέλος καταλήγουν στις Ελληνικές αγορές. Για την ώρα οι μεταποιητικές αυτές μεγάλες επιχειρήσεις δεν αγοράζουν σαλιγκάρια από εκτροφείο, επειδή η εκτροφή του σαλιγκαριού Helix aspersa κοστίζει πολύ.

Εκτός Ελλάδος η αγορά απαιτεί επεξεργασμένο προϊόν αλλά να είναι και παράλληλα συσκευασμένο. Για το φρέσκο σαλιγκάρι οι τιμές είναι διαφορετικές από χώρα σε χώρα, εξαιτίας της χρονικής περιόδου, του είδους του σαλιγκαριού, της ποσότητας των σαλιγκαριών, της συμφωνίας που ήδη κλείστηκε, καθώς και για κάποιες άλλες αιτίες. Έτσι οι τιμές ποικίλουν από 2.50 μέχρι 4 ευρώ το κιλό. Στη Γαλλία το μεγαλύτερο ποσοστό από τη καλλιεργούμενη ποσότητα σαλιγκαριών των εκτροφείων μεταποιείται από τους ίδιους τους εκτροφείς. Μετέπειτα πωλείται το μεταποιημένο σαλιγκάρι από τους ίδιους τους εκτροφείς στις λαϊκές αγορές, στα πανηγύρια και αλλού. Όμως, εκτός από αυτό, στη Γαλλία το σαλιγκάρι είναι ευρύτερα γνωστό στους καταναλωτές και για αυτό το λόγο αγοράζεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Οι μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις στη Γαλλία, όπως και στην Ελλάδα, μεταποιούν σαλιγκάρια των ειδών Helix pomatia στη περιοχή της Βουργουνδίας και Helix lucorum τα οποία συλλέγονται απλά από τη Γαλλική ύπαιθρο. Αυτές οι επιχειρήσεις υπάρχουν σε διάφορες χώρες της δυτικής Ευρώπης όπως στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, αλλά και σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης καθώς και στα Βαλκάνια. Πρέπει να τονιστεί πάντως ότι το ποσοστό μεταποίησης των σαλιγκαριών Helix aspersa βρίσκεται μονάχα στο 10% της συνολικής μεταποιημένης ποσότητας σαλιγκαριών σε αυτές τις χώρες.

Στην Ιταλία το φρέσκο σαλιγκάρι πωλείται διαμέσου ιχθυόσκαλας, από τις μεγάλες λαχαναγορές και τις λαϊκές, στις γιορτές και τα πανηγύρια και είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες περιοχές της Ιταλίας από το Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο διεξάγονται πολλές τέτοιες εκδηλώσεις. Συνεπώς για να πουληθούν τα σαλιγκάρια σε υψηλές τιμές σε αυτές τις περιοχές, θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο προϊόν για αυτές τις περιόδους. Πάντως η τιμή πώλησης για το καλλιεργητή τον Ιούλιο κυμαίνεται περίπου στα 4.00 ευρώ το κιλό, ενώ τιμή Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου είναι πιο πεσμένη, δηλαδή περίπου στα 3 ευρώ το κιλό. Σε άλλες περιοχές της Ιταλίας τα πράγματα πιθανό να είναι διαφορετικά όσον αφορά τη ζήτηση και τις τιμές. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο το συστηματικό ψάξιμο στην Ιταλική αγορά. Στην Ιταλία το Maxima πουλιέται χαμηλότερα από το Muller. Χαρακτηριστικό είναι ότι ανάμεσα στα φρέσκα σαλιγκάρια που πωλούνται σε ολόκληρη την Ιταλική αγορά, οι 7 στους 10 Ιταλούς καταναλωτές επιλέγουν το Helix aspersa.

Για να υπάρξει άνοδος των πωλήσεων σαλιγκαριών στην Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθηθεί το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών όπου οι επιχειρήσεις σαλιγκαριών προσπαθούν να εισάγουν το σαλιγκάρι στη συστηματική διατροφή του πληθυσμού χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους για να το πετύχουν οι οποίες φαίνεται να πιάνουν. Επίσης πρέπει να μεγαλώσει και ο ρόλος των ατομικών καλλιεργητών σαλιγκαριών και σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις να κάνουν το σαλιγκάρι δημοφιλέστερο στην Ελλάδα.




ecotimes.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top