0


Οι ανεμοστρόβιλοι συγκαταλέγονται στις πιο καταστροφικές δυνάμεις της φύσης.

Πολλοί επιστήμονες έχουν ονειρευτεί να εκμεταλλευτούν τη δύναμη των ανέμων που στροβιλίζονται για την...

παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο ο Καναδός μηχανικός Louis Michaud πέρασε από την θεωρία στην πράξη και αναπτύσσει ένα πρωτότυπο της «Μηχανής Ατμοσφαιρικών Στροβίλων» (AVE).

Ο επιστήμονας δεν θέλει να αιχμαλωτίσει τους φυσικούς ανεμοστρόβιλους αλλά αντίθετα να δημιουργήσει τους δικούς του.

Η συσκευή του λειτουργεί ως εξής: θερμός αέρας διοχετεύεται στον πάτο ενός κλειστού σωλήνα, ενώ την ίδια ώρα ψυχρός αέρας εισάγεται από το πάνω μέρος.

Αν η διαφορά θερμοκρασίας είναι μεγάλη, τότε θερμοκρασιακή κλίση είναι απότομη και ένας μικροσκοπικός ανεμοστρόβιλος ξεκινά να περιστρέφεται.

Ο αέρας που στροβιλίζεται κινεί τις ανεμογεννήτριες που βρίσκονται ακριβώς από πάνω και έτσι έχουμε παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η δίνη είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο. Καθώς ο ψυχρός αέρας βυθίζεται στον θερμό, οι υδρο-μηχανικές δυνάμεις που λειτουργούν συνδυαστικά αναπτύσσουν μια φυσική τάση περιστροφής.

Όλα παίζουν τον ρόλο τους. Η αδράνεια των μορίων του αέρα, η τάση τους να περιστρέφονται μετά την σύγκρουση, η διατήρηση της στροφορμής και η κεντρομόλος επιτάχυνση των μορίων γύρω από μια στήλη χαμηλής πίεσης στο κέντρο της αέριας μάζας που στροβιλίζεται.

Σύμφωνα με την εταιρεία του Michaud, που ονομάζεται «AVEtec Energy Corporation», η συσκευή έχει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, ενώ η παραγωγή ενέργειας γίνεται με χαμηλό κόστος.

Για να κάνει τον αέρα να στροβιλίζεται σε πρώτη φάση ο Καναδός μηχανικός θα χρειαστεί μια ανεξάντλητη πηγή θέρμανσης για να ζεσταίνει τον αέρα. Στις λύσεις που εξετάζονται συγκαταλέγεται το θερμό θαλασσινό νερό και η περισσευούμενη θερμότητα από βιομηχανικές μονάδες.

Το πρωτότυπο που κατασκευάζει έχει μήκος εννιά μέτρων και οι ανεμοστρόβιλοι που θα παράγει θα έχουν διάμετρο 27 εκατοστά και ύψος 42 μέτρα. Μελλοντικά η συσκευή θα εξελιχθεί για να αναπτύσσει ανεμοστρόβιλους διαμέτρου 100 μέτρων με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 200 μεγαβατ.

econews

Δημοσίευση σχολίου

 
Top