0

Πως μπορείτε να φτιάξετε κρυφούς ξύλινους μεντεσέδες.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να φτιάξει κάποιος ένα ξύλινο μεντεσέ. O Rob Kosman δείχνει ίσως έναν από τους πιο απλούς και εύκολους, για να φτιάξετε μικρούς ξύλινους μεντεσέδες που μένουν κρυφοί όσο είναι κλειστοί στην κατασκευή.





Η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερη δύσκολη, αν και απαιτεί μερικά εργαλεία. Ειδικότερα απαιτεί ένα ρούτερ με ένα bit το οποίο να κάνει ημικυκλικές κοπές και ένα τρόπο ώστε να μπορείτε να κάνετε τρύπες σε μικρές καβίλιες ακριβώς στο κέντρο. Ο ίδιος χρησιμοποιεί ένα μικρό εξάρτημα το οποίο πωλεί στην ιστοσελίδα του για περίπου 45 δολάρια, αλλά έστω και με μερικές αποτυχημένες προσπάθειες μπορεί κάποιος να τρυπήσει μια καβίλια στο κέντρο και χωρίς αυτό.


Τις καβίλιες τις φτιάχνει ο ίδιος, από ξύλο ίδιου τύπου με αυτό του κουτιού, ώστε να ταιριάζει απόλυτα. Αν θέλετε να δείτε πως μπορείτε να κάνετε καβίλιες μόνος σας, μόνο με μία σέγα και ένα δράπανο, πατήστε εδώ.


Στην αρχή "τρώει" τις δύο γωνίες στις οποίες θα χρησιμοποιηθεί ο ξύλινος μεντεσές με το ρούτερ και το ειδικό bit. Στην συνέχεια αφού τρυπήσει τις ξύλινες καβίλιες και τις κόψει στα τμήματα που θέλει τις περνάει με μια μικρή μεταλλική βέργα, δημιουργώντας έτσι τον μεντεσέ. Στο τέλος κολλάει το μεντεσέ πάνω στα δύο αυλάκια που είχε κάνει με το ρούτερ. Το κόλλημα γίνεται εναλλάξ, μία στο πάνω μία στο κάτω κομμάτι. Στο τέλος το ημικυκλικό κομμάτι που περισσεύει έξω από το κουτί όταν είναι κλειστό το καπάκι, πλανίζεται ή τρίβεται, ώστε η επιφάνεια να γίνει εντελώς επίπεδη.

Το σημείο που χρειάζεται προσοχή, είναι το αυλάκι να έχει γίνει τόσο μέσα, ώστε να περισσεύει το πολύ 1/4 της καβίλιας εκτός. Έτσι όταν πλανίσετε το περισσευούμενο κομμάτι, δεν θα εμφανιστεί η βέργα που κρύβεται μέσα στο μεντεσέ.

Μπορείτε να δείτε όλη τη διαδικασία στο παρακάτω βίντεο από το κανάλι του Rob Cosman στο youtube.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO





supereverything.gr/2016/03/diy-xylinoi-kryfoi-mentesedes.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Top