Αντράκλα – Γλυστρίδα – Portulaca oleracea
Σκλιμίτσα, τρέβα, τρευλό, χοιροβότανο, αντραχλίδα.
Βιότοπος – Συλλογή:
Είναι ετήσιο σαρκώδες φυτό που φτάνει έως 20 εκατοστά σε ύψος, με βλαστούς πολύκλαδους που έρπουν, λείοι και κοκκινωπή.
Τα φύλλα του είναι παχιά, γυαλιστερά, σκουρο-πράσινα, σαρκώδη, ωοειδή, αντίθετα και τα ανώτερα κατ’ εναλλαγήν.
Τα άνθη έχουν κίτρινο χρώμα, φύονται στις κορυφές των βλαστών. Η γλυστρίδα ανθίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του.
Το συναντάμε σε όλη τη χώρα σχεδόν παντού, σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους αγρούς.Συλλέγεται το υπέργειο τμήμα.
Η γλιστρίδα θεωρείται ζιζάνιο και όλοι την ξεπατώνουν και την πετάνε τη στιγμή που έχουν έναν θησαυρό στον κήπο τους.
Συστατικά:
Περιέχει βιταμίνη A, B, C, E, φολικό οξύ, κάλιο, μαγγάνιο, χαλκό,φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο, ωμέγα-3.
Θεραπευτικές ιδιότητες – Συνίσταται:
Λόγω της μεγάλης ποσότητας σε βιταμίνη C και ωμέγα-3 ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει την καρδιά από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Θεωρείται κατάλληλο καθαρτικό του αίματος, διουρητικό και πολύτιμο βότανο για τις παθήσεις του πεπτικού. Απαλλάσσει το συκώτι από υπεραιμία και είναι αποτελεσματική κατά του λειχήνα του στόματος.
Επίσης:
Αν και θεωρείται ζιζάνιο μπορεί να καταναλωθεί ως φυλλώδες λαχανικό έχει μια ελαφρώς ξινή και αλμυρή γεύση και τρώγεται σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης , τη Μέση Ανατολή , την Ασία , και το Μεξικό . Ο μίσχος, τα φύλλα και τα μπουμπούκια είναι όλα τα εδώδιμα λόγω της βλεννώδους ποιότητα επίσης είναι κατάλληλα για σούπες και στα βραστά.
Τρώγεται ωμή σε σαλάτα με λάδι και ξίδι, σε καλοκαιρινή σαλάτα, συνοδεύει σούπες, κρέας , ψάρι και γίνεται γιαχνί με κοτόπουλο.
Αντενδείξεις:
Οι υπερτασικοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση του γιατί συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και ελαττώνει την διαπεραστικότητα των τριχοειδών αγγείων.
http://www.agriamanitaria.gr
Σκλιμίτσα, τρέβα, τρευλό, χοιροβότανο, αντραχλίδα.
Βιότοπος – Συλλογή:
Είναι ετήσιο σαρκώδες φυτό που φτάνει έως 20 εκατοστά σε ύψος, με βλαστούς πολύκλαδους που έρπουν, λείοι και κοκκινωπή.
Τα φύλλα του είναι παχιά, γυαλιστερά, σκουρο-πράσινα, σαρκώδη, ωοειδή, αντίθετα και τα ανώτερα κατ’ εναλλαγήν.
Τα άνθη έχουν κίτρινο χρώμα, φύονται στις κορυφές των βλαστών. Η γλυστρίδα ανθίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του.
Το συναντάμε σε όλη τη χώρα σχεδόν παντού, σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους αγρούς.Συλλέγεται το υπέργειο τμήμα.
Η γλιστρίδα θεωρείται ζιζάνιο και όλοι την ξεπατώνουν και την πετάνε τη στιγμή που έχουν έναν θησαυρό στον κήπο τους.
Συστατικά:
Περιέχει βιταμίνη A, B, C, E, φολικό οξύ, κάλιο, μαγγάνιο, χαλκό,φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο, ωμέγα-3.
Θεραπευτικές ιδιότητες – Συνίσταται:
Λόγω της μεγάλης ποσότητας σε βιταμίνη C και ωμέγα-3 ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει την καρδιά από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Θεωρείται κατάλληλο καθαρτικό του αίματος, διουρητικό και πολύτιμο βότανο για τις παθήσεις του πεπτικού. Απαλλάσσει το συκώτι από υπεραιμία και είναι αποτελεσματική κατά του λειχήνα του στόματος.
Επίσης:
Αν και θεωρείται ζιζάνιο μπορεί να καταναλωθεί ως φυλλώδες λαχανικό έχει μια ελαφρώς ξινή και αλμυρή γεύση και τρώγεται σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης , τη Μέση Ανατολή , την Ασία , και το Μεξικό . Ο μίσχος, τα φύλλα και τα μπουμπούκια είναι όλα τα εδώδιμα λόγω της βλεννώδους ποιότητα επίσης είναι κατάλληλα για σούπες και στα βραστά.
Τρώγεται ωμή σε σαλάτα με λάδι και ξίδι, σε καλοκαιρινή σαλάτα, συνοδεύει σούπες, κρέας , ψάρι και γίνεται γιαχνί με κοτόπουλο.
Αντενδείξεις:
Οι υπερτασικοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση του γιατί συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και ελαττώνει την διαπεραστικότητα των τριχοειδών αγγείων.
http://www.agriamanitaria.gr
Δημοσίευση σχολίου