0

Πόση ενέργεια πρέπει να περιέχει ένα λίτρο βενζίνης?

2 C8H18 + 25 O2 =16 CO2 + 18 H2O



Σύμφωνα με διάφορες πηγές περιέχει 8,76 Kwh/λίτρο έως 9,7 kwh/λ (κιλοβατώρες ανά λίτρο), ή 13 Kwh/ Kgr (κιλοβατώρες ανά Κιλό), και με το ειδικό βάρος της βενζίνης να κυμαίνεται 0,71 έως 0,77 gr/cm3.

Αν περιέχει το μισό από αυτό που πρέπει, τότε η πραγματική τιμή που το πληρώνουμε, είναι διπλάσια απο αυτήν που γράφει το βενζινάδικο. Δηλαδή 3,5 Ευρώ /λιτρο, αντί 1,77 Ευρώ /λίτρο (12-3-2012) που αναγράφεται στα πρατήρια!

Μας τα "παίρνουν"-λοιπόν- διπλά στο εμπόριο της βενζίνης. Από την μία με την υπερβολική τιμή και από την άλλη με την μειωμένη ενέργεια που περιέχει.

Κανονικά με ένα λίτρο βενζίνης, ένα καλορυθμισμένο αυτοκίνητο, διανύει 12 χιλιόμετρα. Στην χειρότερη περίπτωση, ένα παλαιότερο αυτοκίνητο μέσα στην πόλη διανύει 10 χιλιόμετρα ανά λίτρο.




Αν διανύεις 8, η 6 ή ακόμα και 5 χιλιόμετρα ανα λίτρο, τότε ή το αυτοκίνητο δεν πάει καλά, ή το καύσιμο περιέχει λίγη ενέργεια.

Το μεν αυτοκίνητο ελέγχεται στο ειδικό συνεργείον, αλλά πρώτα δοκιμάστε γεμίζοντας από άλλο βενζινάδικο. Άλλωστε τα σύγχρονα αυτοκίνητα με ψεκασμό και "εγκέφαλο" αυτορρυθμίζονται, και μην σας παραμυθιάζουν στα συνεργεία για "βλαμένο εγκέφαλο"...

Έτσι - με το γέμισμα απο άλλο πρατήριο-θα ελέγξετε το ενεργειακό περιεχόμενο τού καυσίμου συγκρίνοντάς το με το προηγούμενο γέμισμα. Οπότε, αν αλλάξει η εμβέλεια (του αυτοκινήτου) ανά λίτρο, προς το καλλίτερο η το χειρότερο, φταίει το καύσιμο του προηγούμενου γεμίσματος, η του τωρινού αντιστοίχως!

Επομένως

Η πραγματική τιμή που πληρώνουμε την βενζίνη είναι από 2,5 Ευρώ / λίτρο , έως 3,5 Ευρώ / λίτρο, λόγω χαμηλού ενεργειακού περιεχομένου.

Προσέξτε πόσο σπάνια αναφέρεται η θερμιδική / ενεργειακή απόδοση των καυσίμων, στα ειδικά και μη ειδικά, έντυπα, και μέσα ενημέρωσης.

Γιατί άραγε?

http://www.autotriti.gr/news/preview_news_114.asp?news_data_id=70509

http://aeikinito.pblogs.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top