Μια πτήση πάνω από τα σύννεφα εν αναμονή της άφιξης σε...
έναν αγαπημένο προορισμό είναι για αρκετούς ένα ονειρεμένο σενάριο, για τον οργανισμό μας όμως είναι μια βασανιστική διαδικασία.
Είτε πρόκειται για μια σύντομη εγχώρια πτήση είτε για ένα υπερατλαντικό ταξίδι, ένα ταξίδι με αεροπλάνο επηρεάζει το μυαλό, το σώμα και το εσωτερικό ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού.
Πριν αποφασίσετε να μην ξαναπετάξετε με αεροπλάνο, θα χαρείτε να μάθετε πως υπάρχουν απλοί τρόποι να αντιμετωπίσετε κάθε είδους ενόχληση, από τη ζαλάδα έως το πρήξιμο στα πόδια.
1. Κακοσμία στόματος
Αρκετές λειτουργίες επιβραδύνονται κατά τη διάρκεια της πτήσης, καθώς οι διαφοροποιήσεις στα επίπεδα της πίεσης επηρεάζουν το μεταβολισμό μας κι έτσι το σώμα μας δίνει προτεραιότητα σε άλλες, πιο σημαντικές.
Οι σιελογόνοι αδένες, για παράδειγμα, παράγουν λιγότερο σάλιο. Άρα, περισσότερα βακτήρια αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα και η αναπνοή μυρίζει άσχημα. Εάν καταναλώσουμε κατά τη διάρκεια της πτήσης κάποιο πρόχειρο γεύμα, γλυκά ή αναψυκτικά με πολλή ζάχαρη, το πρόβλημα επιδεινώνεται, καθώς τα βακτήρια τρέφονται με τη ζάχαρη.
Θα πρέπει να φάτε κάτι υγιεινό, να πίνετε νερό και να έχετε μαζί σας καραμέλες χωρίς ζάχαρη για να διατηρήσετε την αναπνοή σας δροσερή.
2. Πρησμένα πόδια
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η πολύωρη ακινησία, ιδιαίτερα όταν η θέση μας δεν επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση, σε συνδυασμό με την αφυδάτωση και τη χαμηλή πίεση εντός της καμπίνας συμβάλλουν στην εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT). Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση αφορά στο σχηματισμό αιματοπήγματος (θρόμβος) σε κάποια από τις λεγόμενες εν τω βάθει φλέβες λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος.
Εάν η πτήση είναι πολύωρη, προσπαθήστε να σηκώνεστε μία φορά κάθε ώρα. Επίσης, μπορείτε να σηκώνετε ελαφρώς τα πόδια και να κουνάτε κυκλικά τα πέλματα από τον αστράγαλο και κάτω για να κυκλοφορεί το αίμα.
3. Ζαλάδα
Η συμπίεση εντός της καμπίνας έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η διαθεσιμότητα οξυγόνου. Έτσι, παρέχεται λιγότερο οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος και μπορεί να εκδηλωθεί αδυναμία, πονοκέφαλος και ζαλάδα.
Δεν υπάρχουν και πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τη ζαλάδα, οπότε φροντίστε τουλάχιστον να μην κάνετε την κατάσταση χειρότερη. Για παράδειγμα, μην πιείτε αλκοόλ, καθώς εμποδίζει τα κύτταρα αν απορροφούν το οξυγόνο. Επίσης, όσο πιο κοντά βρίσκεται ο Δείκτης Μάζας Σώματός σας στο φυσιολογικό και σε όσο καλύτερη φυσική κατάσταση βρίσκεστε τόσο μικρότερο κίνδυνο διατρέχετε να εκδηλώσετε τα παραπάνω συμπτώματα.
4. Δυσκοιλιότητα
Η ακινησία και οι αλλαγές στα επίπεδα πίεσης μπορεί να οδηγήσουν στο ενοχλητικό πρήξιμο, την απελευθέρωση αερίων, το στομαχόπονο και τη δυσκοιλιότητα. Η κατάσταση επιδεινώνεται εάν το ταξίδι είναι πολύωρο, καθώς η αλλαγή ζώνης ώρας επηρεάζει το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού μας.
Φροντίστε να μην καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες φαγητού πριν την πτήση ή κατά τη διάρκεια αυτής. Προσπαθήστε επίσης να σηκώνεστε κάθε μία ώρα και επιλέξετε ένα σνακ πλούσιο σε φυτικές ίνες, όπως οι ξηροί καρποί, για να διευκολύνετε τη διαδικασία της πέψης.
Παράπονα Ρόδου
Δημοσίευση σχολίου