0
Ας ανακαλύψουμε μαζί πως οι εφημερίδες μπορούν να ομορφύνουν το σπίτι μας αλλά και να το οργανώσουν. Κατασκευάζουμε όμορφες και χρηστικές δημιουργίες με εφημερίδες που διαφορετικά θα κατέληγαν στην ανακύκλωση!

Όμορφο περιτύλιγμα

Η εφημερίδα είναι το ιδανικό περιτύλιγμα. Τα χαρτιά περιτυλίγματος κοστίζουν, αφήστε που συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια. Αποδείξτε έμπρακτα την οικολογική σας συνείδηση, τυλίγοντας ένα δώρο με εφημερίδα. Στολίστε τη συσκευασία με βαμβακερό σπάγκο και γυαλιστερές κρυστάλλινες χάντρες.


Χάρτινη φρουτιέρα

Υλικά:

- Εφημερίδες
– Πλαστικό μπολ (για καλούπι)
– Βαζελίνη ή πλαστική μεμβράνη τροφίμων
– Υγρή κόλλα Mod Podge (λευκή κόλλαπου στεγνώνει γρήγορα και στεγνώνοντας γίνεται διάφανη)
– Σκληρό βερνίκι
– Πινέλο-σφουγγάρι ή μαλακό πινέλο βαφής



Εκτέλεση:

1. Καλύψτε το καλούπι με βαζελίνη (Αυτή η λιπαρή στρώση θα σας βοηθήσει να βγάλετε το καλούπι μετά την ολοκλήρωση της εργασίας). Εναλλακτικά, καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη στερεώνοντας τις άκρες της με ταινία σε κάποιο σημείο όπου δεν θα ακουμπούν οι λωρίδες της εφημερίδας.

2. Σκίστε τα φύλλα των εφημερίδων σε λωρίδες πάχους 2 εκ. (Μην κόβετε τις λωρίδες με ψαλίδι. Οι σκισμένες λωρίδες στρώνουν καλύτερα). Το μήκος των λωρίδων εξαρτάται από το μέγεθος του καλουπιού.

3. Με ένα σφουγγάρι ή πινέλο βαφής, καλύψτε τις λωρίδες με μια ομοιόμορφη στρώση κόλλας.

4. Τοποθετήστε τις λωρίδες πάνω στο καλούπι και στρώστε τις με το χέρι. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία μέχρις ότου καλύψετε ολόκληρο το μπολ με μια μονή στρώση από λωρίδες. Αφήστε την πρώτη στρώση να στεγνώσει για μία ή δύο ώρες.

5. Καλύψτε το καλούπι με μια δεύτερη στρώση και αφήστε το μπολ όλη τη νύχτα σε ξηρό χώρο για να στεγνώσει.

6. Καλύψτε το καλούπι με μερικές ακόμη στρώσεις. Καλό θα είναι να φτιάξετε τέσσερις έως έξι στρώσεις Κόψτε μεμονωμένα γράμματα για να σχηματίσετε ένα διακοσμητικό μοτίβο στο άνω χείλος.

7. Βγάλτε το μπολ από το καλούπι μόλις στεγνώσει καλά: χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να ξεχωρίσετε με απαλές κινήσεις τα δύο αντικείμενα.

8. Σταθεροποιήστε και προστατεύστε το αριστούργημά σας με μερικές στρώσεις από σκληρό βερνίκι.
Δυσάρεστες οσμές

Η εφημερίδα έχει την ικανότητα να απορροφά τις οσμές. Δώστε λοιπόν νέα «πνοή» σε βρωμερά παπούτσια ή μπότες τοποθετώντας μέσα σ’ αυτά εφημερίδες, ή ακόμη σε παλιές βαλίτσες με μυρωδιά μούχλας ή σε ψυγεία με έντονες μυρωδιές τοποθετώντας στο εσωτερικό τους τσαλακωμένες εφημερίδες για μερικές μέρες.


Ενθύμια σε γλάστρα

Εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας με ένα ευφάνταστο δώρο που θα μπορούν να απολαμβάνουν πολύ καιρό μετά τις όμορφες στιγμές που περάσατε μαζί. Αγοράστε πλαστικά γλαστράκια με μικρά μονοετή φυτά. Μια καλή επιλογή είναι οι πανσέδες επειδή έχουν πολύχρωμα άνθη και χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα. Κόψτε ή σκίστε μερικές λωρίδες από εφημερίδα.

Με ένα πινέλο με σφουγγάρι ή ένα πινέλο βαφής περάστε μια λεπτή στρώση υγρής κόλλας στα πλαστικά γλαστράκια. Κολλήστε τις λωρίδες, καλύπτοντας ελαφρά την προηγούμενη με την επόμενη, μέχρι να καλύψετε τελείως την επιφάνεια κάθε γλάστρας. Σταθεροποιήστε τις λωρίδες με βερνίκι και αφήστε τα γλαστράκια να στεγνώσουν.

Βρείτε μερικά ταμπελάκια φυτών και περάστε με μπογιά μαυροπίνακα τη μία πλευρά τους. Αφού στεγνώσουν, γράψτε τα ονόματα των καλεσμένων σας. Τοποθετήστε τα ταμπελάκια στα γλαστράκια και στολίστε μ’ αυτά το γιορτινό τραπέζι. Οι καλεσμένοι θα βρουν εύκολα τη θέση τους και θα ενθουσιαστούν μ’ αυτό το πολύχρωμο ενθύμιο.


Τροφή για τα φυτά

Ένας σπουδαίος εναλλακτικός τρόπος αξιοποίησης των εφημερίδων είναι η κομποστοποίηση. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία διάφορα οικιακά οργανικά απορρίμματα (αποφάγια, κελύφη αυγών) και υλικά από τον κήπο αποσυντίθενται και μετατρέπονται σε ένα σκούρο οργανικό προϊόν, το κόμποστ. Όταν προστίθεται στο χώμα, το κόμποστ εμπλουτίζει το έδαφος με θρεπτικές ουσίες που βελτιώνουν την ανάπτυξη και την ποιότητα των φυτών.

Αν έχετε αυλή και θέλετε να φτιάξετε το δικό σας κόμποστ, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής: ένα καλό μίγμα κόμποστ πρέπει να περιέχει υλικά πλούσια σε άζωτο και άνθρακα. Η εφημερίδα είναι καλή πηγή άνθρακα. Κόψτε λοιπόν λωρίδες και προσθέστε τις στο σωρό του κόμποστ.






Πηγή
www.diaforetiko.gr
http://fumara.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top