2


Καλοκαίρι! Καιρός για περιπέτειες, ταξίδια, νέες εμπειρίες. Επειδή αυτά ενίοτε έχουν συνέπειες, μάθε να τα αντιμετωπίζεις με φυσικό τρόπο. Ιδού μια...
πρόταση για ένα kit πρώτων βοηθειών για το καλοκαίρι:


1. Βαλσαμόλαδο. Έχε μαζί σου 50 ml για τυχόν τραυματισμούς, κοψίματα, εγκαύματα (όχι ηλιακά) και εκδορές. Συνδύασέ το με αιθέριο έλαιο λεβάντας (Lavandula vera) σε αναλογία 5 %. Για πιο σοβαρά τραύματα, φτιάξε έναν πολτό με μέλι + βαλσαμόλαδο.

2. Κρέμα άρνικας. Number 1 για μώλωπες.

3. Αιθέριο έλαιο citronella: Προτίμησε το αγνό αιθέριο έλαιο, όχι τα συνθετικά αρώματα. Αποτελεί κορυφαίο εντομοαπωθητικό (διώχνει τα κουνούπια, αλλά πρόσεχε γιατί προσελκύει τις μέλισσες!), αλλά και καλό αντιμυκητισιακό (ναι, με αυτό μπορείς να γλιτώσεις το tea-tree)! Στάξε το στα σεντόνια σου (2-3 σταγόνες) και όνειρα γλυκά!

4. Αιθέριο έλαιο μέντας: Αραίωσέ το σε αναλογία 5 % σε ελαιόλαδο + γιαούρτι για τα ηλιακά εγκαύματα.

5. Καπνός (σοβαρολογώ). Είναι το κορυφαίο αιμοστατικό φυτό. Πώς νομίζετε ότι την έβγαλα καθαρή στην Ταϊλάνδη, όταν μου έκαναν επίθεση οι βδέλλες; Κάνοντας τράκα καπνό από τους συνταξιδιώτες μου! Βάλτε τον καπνό απευθείας πάνω στο τραύμα και δεν θα το πιστεύετε! (Αυτό με την τράκα είναι επειδή δεν καπνίζω.)

6. Οπός συκιάς. Αυτό δεν μπορείς να το πάρεις μαζί σου, αλλά αν έχεις μηρμυγκιές, είναι μια ευκαιρία να τις εξαφανίσεις μια και καλή, βάζοντας λίγες σταγόνες από το «γάλα» του δέντρου που θα συναντήσεις σίγουρα όπου κι αν πας (θα το βρεις κόβοντας μικρούς κλαδίσκους και καρπούς) απευθείας στο σημείο. Μην το παρακάνεις, είναι καυστικό...

Φυσικά, τα βότανα που συναντάμε στην ελληνική φύση σε αφθονία (θυμάρι, φασκόμηλο, θρούμπη, κτλ.), έχουν τις δικές τους ιδιότητες. Αν τα αναγνωρίζεις, σύλλεξέ τα με μέτρο. Θα ακολουθήσει ειδικό άρθρο για τις ιδιότητες των άγριων βοτάνων.




Ό,τι κι αν κάνετε, όπου κι αν πάτε, σας εύχομαι συναρπαστικές περιπέτειες!
Ελευθερία Μαντζώρου (c) 2014 καθηγήτρια βοτανοθεραπείας & μάλαξης
www.jointheflow.weebly.com
http://thesecretrealtruth.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

  1. Συγγραφέας του άρθρου εδώ. Πηγή δεν είναι το blog που αναφέρετε, αλλά η ιστοσελίδα μου www.jointheflow.weebly.com Θα σας παρακαλούσα να βάλετε αυτό ως πηγή. Πάντως, σας ευχαριστώ που το δημοσιεύσατε στο blog σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top