0
Η ηλεκτροδιαβρωση ειναι μια μεθοδος με την οποια μπορουμε να κανουμε σχεδια, πανω σε μεταλλο. Μπορουμε πχ να κανουμε ενα λογοτυπο πανω σε ενα μαχαιρι μας, να σημαδεψουμε ενα εργαλειο…


ωστε να ξερουμε οτι ειναι δικο μας, οταν το δανειζουμε ή να προσθεσουμε πληροφοριες σε ενα αντικειμενο (ημ/νια, βαρος κα).

Για να κανουμε ηλεκτροδιαβρωση θα χρειαστουμε:
- Μια μπαταρια… κανει και του 1.5V, αλλα καλυτερα ειναι απο 9V και πανω.
- Λιγο καλωδιο
- Λιγο βαμβακι
- Αλατονερο
- Ταινια (μονωτικη ή απλη) για να φτιαξουμε το σχεδιο μας

Η αρχη λειτουργιας του, ειναι απλη. Το ρευμα περναει μεσα απο το αντικειμενο μας και οταν συναντα το εμποτισμενο βαμβακι με το αλατονερο, προκαλει ηλεκτρολυση του αλατονερου, το οποιο κατατρωει ελαφρα το μεταλλο και αφηνει το σημαδι που θελουμε.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Κατα την διαδικασια, απελευθερωνεται χλωριο το οποιο δεν κανει να το εισπνευσουμε. Η διαδικασια καλο ειναι να γινει σε ανοιχτο ή καλα αεριζομενο χωρο. Επισης προσοχη με τα καλωδια και το ρευμα, σε περιπτωση που χρησιμοποιουμε μεγαλη μπαταρια. Αν γινει βραχυκυκλωμα, θα πεταχτει σπινθηρας και μπορει να χαλασει η μπαταρια μας.





Συνδεουμε τα καλωδια στην μπαταρια μας. Το καλωδιο απο το θετικο πολο θα πρεπει να ακουμπα απλα στο αντικειμενο που κανουμε την διαβρωση, ενω στο καλωδιο που συνδεετε με τον αρνητικο πολο, θα προσαρμοσουμε λιγο βαμβακι, το οποιο θα βρεχουμε με αλατονερο. Η πιο απλη λυση ειναι να χρησιμοποιεισετε βατονετες και στο καλωδιο να βαλετε ενα κροκοδηλακι για να την πιανετε.



Εγω εχω προτιμησει να παρω ενα αδειο στυλο BIC, να περασω απο μεσα το καλωδιο και να το γατζωσω στην μυτη του στυλο. Εκει προσαρμοζω το βαμβακι, το οποιο αναλογα με την χρηση αλλαζουμε τακτικα. Λογω της διαβρωσης σχηματιζεται σκουρια που ποτιζει το βαμβακι και το κανει αναποτελεσματικο.

Το βαμβακι θα πρεπει να ερχετε σε επαφη με το απογυμνωμενο μερος του καλωδιου, ωστε να κλεινει το κυκλωμα. Το κροκοδειλακι στην φωτο, το εχω για να αποσυνδεω ευκολα την μπαταρια. Μπορειτε να προσαρμοσετε κροκοδειλακια στο καλωδιο, για μεγαλυτερη ευκολια.





Φτιαχνουμε το διαλυμα του αλατονερου. Με το ματι… δεν χρειαζεται συγκεκριμενες ποσοτητες. Απλα οσο πιο πολυ αλατι εχει, τοσο πιο καλα/γρηγορα θα γινει το σχεδιο. Τοποθετουμε την ταινια πανω στο αντικειμενο μας και με ενα κοπιδι ή xacto knife, χαραζουμε/αποκοπτουμε το υλικο της ταινιας που δεν χρειαζεται, ωστε να σχηματισθει το σχεδιο/λογοτυπο μας. Οσο πιο καλα κοβει το κοπιδι, τοσο πιο ακριβης θα ειναι οι γραμμες και το σχεδιο μας.



Εδω φαινεται πως ειναι το μεταλλο μετα την διαβρωση. Επειδη το κοπιδι δεν ηταν καλο και “μασησε” την ταινια, στο δεξι τμημα, δεν εχει γινει καλα. Οποτε καλο ειναι, να κανετε μερικα πειραματα σε καποιο αχρηστο κομματι μεταλλου, πριν κανετε στο τελικο. Το σχεδιο/λογοτυπο πλεον ειναι μονιμο και δεν βγαινει καθως στην ουσια ειναι πανω στο μεταλλο του αντικειμενου.

http://fugazigr.wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου

 
Top